Ærlige kvinnekropper
«Mamma, skal kvinner ha store bryst?», spurte datteren på 10 år. Hun så på reklame for plastisk kirurgi
Spørsmålet førte til at den danske fotografen Heidi Maxmiling (52) har tatt bilder av helt vanlige kvinnekropper.
I 2014 kjørte fotograf Heidi Maxmiling (52) og datteren hennes i bilen gjennom København i Danmark.
De passerte et banner som reklamerte for plastisk kirurgi. Bildet viste nakne, faste og store bryst.
Datteren hennes på ti år så på banneret og rettet blikket mot mammaen sin før hun brøt ut: «Mamma, skal kvinner ha store bryst?».
Det satte i gang mange tanker hos Maxmiling. Hun har 30 års erfaring som fotograf - og har selv, som mange andre, brukt Photoshop som et verktøy.
– De siste ti årene har det kommet enkelte filtre på sosiale medier, slik som Instagram og Snapchat som alle har lett tilgang til. Det presenterer et urealistiks bilde av kvinnekroppen og ansiktet, sier hun til Klikk.no.
– Jeg har alltid vært fascinert av den ærlige, uredigerte og naturlige fremstillingen av mennesker. Men etter hvert manglet det ærlige bilder i kvinnebladene og sosiale medier. Vi kunne ikke lenger identifisere oss, legger hun til.
Les også: Ordene fra den lille gutten sjokkerte Ane. Så tok hun et viktig valg
Ærlige kvinnekropper
Da Maxmiling så på et dansk TV-program en kveld og var på sosiale medier, var det en kvinne som kommenterte at vertinnen i programmet burde ta en sokk ned i BH-en sin, slik at man kunne se kløfta hennes.
Hun ble så sint og opprørt over innlegget. Hun bestemte seg for å gjøre noe med det.
Samme kveld skrev hun et Facebook-innlegg der hun spurte om ALLE kvinner i ulike aldre, størrelser, former, fasonger og farger ønsket å være den del av prosjektet hennes «Ærlige kvindekroppe».
Før hun visste ordet av det, fikk hun over 100 henvendelser. Dette var kvinner fra 24-90 år, som veide alt fra 60 til 140 kilo.
I boka har hun fotografert 49 nakne og ærlige kvinnekropper.
Bildene hennes er ikke redigert, og alt er tatt i naturlig lys. De viser mangfold, og hennes største ønske er at jenter og kvinner kan kjenne seg igjen i dem, og sette mer pris på det naturlige og vakre ved kvinnekroppen.
– For meg er det en perfekt illusjon. Virkeligheten er langt mer spennende og interessant. Alt for mange kvinner skammer seg over kroppen sin fordi de tror de må leve opp til et urealistisk ideal, påpeker Maxmiling.
Kroppspress
Undersøkelser viser at sosiale medier kan spille sterkt inn på selvbildet til både gutter og jenter.
De som bruker mest tid på sosiale medier, opplever også mer kroppspress og har større problemer med å takle det presset de utsettes for, enn andre ungdommer. Samtidig er det også mange ungdommer som opplever at sosiale medier skaper lite eller ikke noe press og stress (Ungdata, 2019), skriver Ndla.
Kethe M. E. Svantorp-Tveiten ved Norges Idrettshøgskole har brukt de siste fem årene på å forske på ungdom og deres forhold til kropp, kroppspress, trening og kosttilskudd.
Hun mener at ungdom kan takle kroppspress ved å lære seg hva som er normalt.
– Én viktig risikofaktor var ungdommenes bekymringer for kropp, vekt og figur. Vi har forsøkt å bedre evnen deres til å håndtere negative følelser rundt egen kropp, hva som er normalt og hvilke variasjoner som er normale, sier hun til forskning.no
– De må lære seg å bli mer kritiske til det de ser der. Ungdom har lett for å sammenlikne seg mye med andre. Sosiale medier gir jo store muligheter for akkurat det, legger hun til.
Les også (+): Mannen min ble veldig opptatt av den nye naboen. Hun var singel og pen, men nå hadde jeg fått nok
Akseptere egen kropp
Maxmiling vet hva hun vil at bildene hennes skal gjøre og bidra til: Det er plass til din kropp i denne verden.
– Det er ingen tvil om at alle kan komme langt med å akseptere seg selv hvis vi snakker åpent om problemet. Det er vår plikt som foreldre å snakke med barna våre om hva som skjer med kroppen vår når vi blir eldre, og at vi er forskjellige.
– Skolene må komme mer på banen. Det burde være langt mer fokus på undervisning som omhandler mangfold. Mange unge synes det er vanskelig å vise kroppen sin. Starter vi tidlig, tror jeg det vil kunne hjelpe de unge med å akseptere seg selv.
Derfor holder Maxmiling presentasjoner og utstillinger på skoler i Danmark - for å vise den naturlige kvinnekroppen.
– En annen ting som kan hjelpe oss, er å ikke hele tiden bli bombardert med annonser for rynkekremer, slanking, plastisk kirurgi og botox. Det er ikke noe galt med rynker, små bryster eller brede hofter, sier hun.
– La oss være dem vi er og bruke energi på å leve og nyte den kroppen vi har og hvordan den fungerer. Det er ingen fasit på hvordan kroppen skal se ut, uansett om vi trener eller spiser sunt, eller unner oss noe godt iblant.
– Vi alle er vakre. Jeg har født tre barn og passert overgangsalderen og alt det følger med. Jeg har blitt så mye mer avslappet etter hvert, avslutter hun.