Vinterens sykdommer
Disse sykdommene kan fortsatt ramme deg i vinter
Uutholdelig kløe, oppkast, diaré og feber er noen av de ubehagelige symptomene som kan avsløre at du er smittet av en sykdom.
Du har kanskje opplevd det: En bølge av sykdommer i vinter.
Enten det er hyppige dobesøk, hvitt belegg på mandlene, røde prikker på kroppen eller skabbmidden som lager tunneler i huden.
Da er du ikke den eneste.
– Mange av dem som smittes har få eller ingen symptomer, men kan likevel smitte andre. Det kan føre til større spredning, sier daglig leder og lege hos Dr.Dropin, Daniel Sørli.
Legene deler noen av de vanligste sykdommene som kan ramme deg i vinter, og hvordan du kan behandle de.
Omgangssyke
Noroviruset er svært smittsomt, og bryter som regel ut på institusjoner som skoler, barnehager eller sykehus.
– Når vi snakker om omgangssyke eller smittsom mageinfeksjon, er det noroviruset som er den store synderen. Viruset står for 85 prosent av alle tilfellene av omgangssyke, sier Sørli.
Viruset smitter gjennom dråpesmitte, og du kan bli syk ved berøring av gjenstander som en smittet har vært i kontakt med – for eksempel et dørhåndtak.
Det tar 24 timer fra du har fått viruset til symptomene kommer. Symptomene varer vanligvis i 24 til 48 timer.
De vanligste symptomene på norovirus er kvalme, oppkast og diaré. Feber er vanlig hos cirka halvparten av de som får viruset. Leddsmerter kan i noen tilfeller også forekomme.
Det farligste med den kraftige mageinfeksjonen, er dersom kroppen blir dehydrert. Sørli råder å få i seg drikke hyppig, men helst små mengder av gangen.
Mindre hyppig vannlating enn normalt
Mørk urin
Utmattelse og sløvhet
Hodepine og konsentrasjonsvansker
Svimmelhet
Forvirring og mental uklarhet
Mindre appetitt
Ved alvorlig dehydrering kan man ha svært innsunkne øyne, tørre slimhinner, svak puls, påvirket pust og svekket bevissthet.
Kilde: Lommelegen.no
– Små barn, eldre eller immunsvekkede kan trenge væskebehandling ved omgangssyke. For de som er normalt friske, er det bare å vente til viruset går over av seg selv, sier han.
Les også: Gode nyheter om omgangssyke
Streptokokker
Det finnes flere typer streptokokkinfeksjon, men den vanligste er streptokokk gruppe A-infeksjon som gir halsbetennelse.
Denne bakterieinfeksjonen gjør at du får veldig vondt i halsen. Du får en sår og rød hals, og når du ser deg selv i speilet så vil du se at mandlene har fått et hvitt belegg.
Streptokokker spres via dråpesmitte. Vanlige symptomer er feber og hodepine, uten hoste eller nysing.
– Som oftest må du til legen for å få penicillin mot streptokokker. Men dersom du ikke har så veldig vondt og du har lite symptomer, er det ikke alltid nødvendig, sier Sørli.
Skarlagensfeber
Skarlagensfeber er en streptokokkinfeksjon det har vært mye av i det siste. Dette betegnes som en barnesykdom.
I tillegg til å få sår hals får du et rødt utslett i ansiktet, men området rundt munnen forblir blekt. Det er også typisk at du får en såkalt bringebærtunge når du har skarlagensfeber.
Skarlagensfeber behandles på samme måte som vanlig streptokokker, med penicillinkur.
– Hvis du har små barn som blir syke med streptokokker burde du alltid ta kontakt med en lege, sier Sørli.
Les også: Slik kjenner du igjen skarlagensfeber
Covid-19
– Det har vært høy forekomst av covid-19 den siste tiden, også blant tidligere smittede. Heldigvis er smittetallende fallende, forteller Sørli.
Fellesbetegnelse på infeksjoner i luftveiene, som omfatter svelg, strupehodet, luftrøret, bronkiene og lungene.
Kilde: snl.no
Det har vært stor variasjon i forhold til symptomer og forløp når vi snakker om covid-19. Men viruset er ett av de som gir forkjølelsessymptomer og som går på de øvre luftveiene.
Hoste, feber, tung pust og lukt- eller smaksforstyrrelser er de vanligste symptomene på covid-19. Det tar vanligvis fire til fem dager fra du er smittet inntil symptomene oppstår.
– Viruset overlever ved at folk ikke merker at de er smittet eller ikke blir veldig syke. Flere vil hoste og harke, og dermed smitte andre, forklarer Sørli.
Det er anbefalt at de i risikogruppe tar vaksinedose nummer fire. Vaksinen beskytter ikke mot smitte, men den beskytter mot alvorlig sykdom.
Les også: Hermine ble koronasmittet i mammas mage. Etter fødselen gikk det fryktelig galt
Influensa
I tillegg til påvirket allmenntilstand, kommer symptomene på influensa brått med feber, muskelsmerter og hodepine. Det er også vanlig å få luftveissymptomer som rennende nese, sår hals og tørrhoste.
– Influensa har mange av de samme symptomene som forkjølelsesvirus, men virusinfeksjonen angriper ofte litt lenger ned i luftveiene. Uvaksinerte som ikke har hatt influensa på lenge, kan bli ganske syke, forteller Sørli.
Ved influensavirus kan det oppstå komplikasjoner i form av bakterielle infeksjoner, som for eksempel lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse.
Legen vil ved slike komplikasjoner vurdere om du trenger antibiotika. Dersom du er spesielt utsatt for komplikasjoner eller alvorlig sykdom, kan antiviral behandling kan også tilbys av lege.
– Mange av dem som smittes har få eller ingen symptomer, men kan likevel smitte andre. Influensa smitter ved dråpe-, luft- eller kontaktsmitte, og varer oftest i sju til ti dager, opplyser Sørli.
For deg som ikke blir alvorlig syk ved influensa gjelder det samme som for de andre virusene:
– Du må ta tiden til hjelp, drikke godt, og eventuelt ta paracet og ibux hvis du har feber eller smerter, sier Sørli.
Les også: (+): – Etter at barna ble voksne, har begge fortalt at de ofte var redde for moren
Forkjølelse
– Rhinovirus er det vanligste forkjølelsesviruset, og står for cirka halvparten av alle tilfellene. Resten er fordelt på coronavirus, parainfluensavirus, RS-virus og adenovirus, forklarer Sørli.
De starter alle med sår hals, slapphet og lavgradig feber. Dette går over til at du blir veldig tett i nesen, og at du nyser og hoster.
– Så godt som hele befolkningen rammes av en form for forskjølelse i løpet av året, påpeker Sørli.
Det er vanlig at voksne er syke med forkjølelse rundt 2-4 ganger årlig, mens blant barn er det vanlig å ha forkjølelse 6-8 ganger i løpet av ett år.
Forkjølelse behandles med symptomlindring. Hvis du har feber eller smerter kan du ta paracet og ibux.
Nesespray og neseskylling kan hjelpe dersom du har tett nese, og noen vil kanskje trenge hostesaft eller slimløsende midler til halsen.
Les også: Fem grunner til at du ikke blir kvitt forkjølelsen
Vannkopper
Vannkopper er svært smittsomt, og smitter ved dråpesmitte eller direkte hudkontakt. Vannkopper opptrer som epidemier med få års mellomrom i barnehager og i barneskolen.
– Det er mest vanlig å få vannkopper før du har fylt åtte år. Infeksjonen gir livsvarig immunitet, og forekommer derfor sjeldent hos voksne, informerer Sørli.
– Dersom det skulle forekomme hos voksne, er symptomene ofte verre jo eldre du er, legger han til.
Vannkopper starter med at du får feber og føler deg dårlig i 1-2 dager. Deretter utvikler det seg røde, kløende utslett, som etter hvert blir til små væskefylte bobler i huden.
Vannkoppene kommer som regel først i hodebunnen og ansikt, før de spres utover kroppen.
Det tar to døgn fra du blir utsatt for viruset, til du blir syk. De væskefylte boblene tørker i løpet av noen dager, og blir til skorper som faller av etter 1-2 uker.
– Vi gir ikke behandling mot vannkopper, men det finnes en antivirusbehandling for dem som er veldig svekket eller har sykdom fra før av, forklarer Sørli.
Det frarådes å bruke ibuprofen ved vannkopper.
Bruk av ibuprofen ved vannkopper kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlige, livstruende bakterielle infeksjoner i hud og bløtvev. I Norge selges ibuprofen mikstur under merkenavnene Ibux og Nurofen.
– Ved plagsom kløe finnes det midler å få kjøpt på apoteket som lindrer, og ved feber kan du ta paracet, sier Sørli.
Les også: Legene advarer mot feil bruk av smertestillende ved vannkopper: – Kan være livstruende
Skabb
Den siste tiden har hudlegene på Dr.Dropin opplevd større forekomst av hudsykdommen skabb, forteller hudlege Reza Sohrabi.
Det fremste symptomet på skabb er en uutholdelig kløe over hele kroppen. Kløen er en allergisk reaksjon på midden, og kommer som regel 2-4 uker etter at du er smittet.
– Kløen er verst på natten, men den kan også forverres når du blir varm. For eksempel under trening, ved en varm dusj eller når du legger deg under dynen, forklarer Sohrabi.
Et annet symptom på skabb er utslett på kroppen, som gjerne varierer med alderen.
Hos voksne ser man ofte utslettene på håndledd, underliv, mage , mellom fingrene og innsiden av lårene.
Hos barn er det gjerne hodebunn, ansikt, håndflater og fotsåler som rammes.
Eldre kan få et litt mer diffust utslett på hele overkroppen.
Skabbsmitte
Skabb smitter ved nær hudkontakt mellom mennesker. For eksempel via samleie, eller tett hudkontakt i over 15 minutter.
Skabbmidden er 0,3-0,5 mm lang. Den lever i huden og gir kraftig kløe.
Hunnmidden graver overfladiske ganger i huden hvor den daglig legger 2-3 egg som klekkes som larver etter 3-4 døgn.
Kilde: NHI.no
Du kan også bli smittet med skabb via gjenstander som tepper, håndklær og klær, men dette forekommer sjeldnere.
Alle med skabb må behandles. I behandlingen av skabb brukes i første omgang permetrin eller benylbenzoat som smøres på hele kroppen.
– Alle i husstanden, samt personer som kan være smittet ved nærkontakt bør behandles. Det er viktig å følge protokollen for smøring, sier Sohrabi.
Skabb-midden overlever kun 5-14 dager i romtemperatur utenfor menneskekroppen. Sohrabi råder å vaske alt av klær, håndklær og sengetøy på 60 grader, fryse det ned eller legge det bort i en uke.
Les også: Disse krypene lager tunneler under huden din
Smitte i tiden fremover
Smittevernrådet er å holde seg hjemme når du blir syk. Det er også viktig med god hoste- og håndhygiene.
Omfanget av luftveisinfeksjoner i befolkningen er fremdeles stort. Og på sykehusene er belastningen, grunnet luftveisinfeksjoner, større enn alle år før pandemien, skriver FHI på sine nettsider.
De siste ukene har det vært en nedgang i påviste tilfeller og sykehusinnleggelser grunnet covid. Trolig er covid-19-bølgen over toppen, men det kan komme en ny bølge senere i vinter, ifølge FHI.
Det har også vært en nedgang i influensaepidemien, men det er noe usikkert om nedgangen fortsetter eller om det blir en ny økning.
FHI oppfordrer alle til å følge vaksinasjonsanbefalingene. Det er ikke for sent å ta covid-19- og influensavaksine.
Les diktet om barnesykdommer: – Vi hadde store planer for 17. mai og alt som skulle skje. Men i stedet for hurra, ble det tre ganger tre ... diaré
Denne saken ble første gang publisert 02/02 2023, og sist oppdatert 02/02 2023.