parainfluensa

Dette bør du vite om parainfluensa

Foreløpig finnes det ingen behandling, men infeksjonen går som regel over av seg selv.

KAN VARE I 10 DAGER: Parainfluensa gir gjerne forkjølelsessymptomer som hoste. Det kan ta 10 dager før sykdommen går over.
KAN VARE I 10 DAGER: Parainfluensa gir gjerne forkjølelsessymptomer som hoste. Det kan ta 10 dager før sykdommen går over. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Parainfluensa og influensa tilhører to forskjellige virusfamilier. I familien hvor influensa hører hjemme, er influensavirusene de eneste som har medisinsk betydning for mennesker.

– Parainfluensa tilhører samme kjernefamilie som kusma, og er også i samme familie som RSV og meslinger, sier Nina C. Bryhn, lege hos Dr.Dropin, og utdyper:

– Parainfluensa og influensa kan begge gi lettere og mer alvorlige luftveisinfeksjoner, men parainfluensa er oftere mildere enn influensa, og er en vanlig årsak til det vi tenker på som forkjølelse hos barn under fem år.

Nina C. Bryhn, lege hos Dr.Dropin
Nina C. Bryhn, lege hos Dr.Dropin Foto: Privat.

– Parainfluensa finnes i fire varianter, og de er utbredt blant både mennesker og dyr.

Les også: Ti myter om influensa forklart av eksperter

Hvem får parainfluensa?

Saba Akbar, lege hos Hjemmelegene, forteller at folk i alle aldre kan bli smittet av parainfluensavirus, og det smitter ved dråpe og kontaktsmitte. Likevel er det små barn under fem år, mennesker med svekket immunforsvar samt eldre som er i risikogruppene for å utvikle et mer alvorlig sykdomsforløp.

– Parainfluensaviruset kan gi både øvre og nedre luftveisinfeksjon. Hos barn og unge tar det omkring 2-4 dager fra man blir smittet til man utvikler symptomer, mens det hos voksne kan ta noe lengre tid.

Sykdommen kan vare fra 2-10 dager, men noen kan få vedvarende hoste eller bronkitt i opp til en måned.

– Sykdomsforløpet er som regel et vanlig forkjølelsesforløp med nedsatt allmentilstand, feber, hoste, rennende og tett nese og sår hals. Det rammer voksne og barn ganske likt, men falsk krupp er vanligere hos barn, forklarer Bryhn.

Les også: (+) Foreldretabben som ikke gir mening for barna

PCR-prøve for diagnose

Ifølge Bryhn gir parainfluensa vanlige forkjølelsessymptomer som feber, rennende og tett nese, hoste og nedsatt allmentilstand. I sjeldne tilfeller kan det følge en lungebetennelse.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Noen barn kan få laryngitt når de blir smittet, det som vi kaller for «falsk krupp».

– Ved mistanke om parainfluensavirus stilles diagnosen ved en PCR-prøve fra dyp nese/hals eller slim fra halsen. Testen analyseres ved et laboratorium, og du vil vanligvis få svar allerede i løpet av en dag, sier Bryhn.

Slike tester brukes også for å undersøke om du er smittet av koronavirus.

– Vi kan altså ikke gi en diagnose ved konsultasjon, men vi kan anta at det dreier seg om parainfluensavirus når vi ser på smittesituasjonen i det området som pasienten bor i. Det er derfor du som oftest får diagnosen «forkjølelse» eller «øvre luftveisinfeksjon» etter legebesøket, og før prøvesvaret foreligger, forklarer Akbar, og legger til:

Saba Akbar, lege hos Hjemmelegene
Saba Akbar, lege hos Hjemmelegene Foto: Privat.

– Om man mistenker en sekundær komplikasjon, som for eksempel en lungebetennelse, så vil legen kunne rekvirere røntgenbilde av bryst, ta blodprøver og lignende for å kunne få et bedre bilde av tilstanden til pasienten og bli mer sikker på hva han eller hun feiler.

Les også: Disse symptomene betyr at du har influensa

Lindring av symptomer

Det finnes foreløpig ingen behandling, og heller ikke vaksine, mot parainfluensavirus infeksjon. Som regel vil infeksjonen gå over av seg selv.

– For å lindre symptomene kan det tas Paracet ved høy feber og muskelsmerter. Hos små barn som rammes av falsk krupp kan kald luft, ro og å være i en oppreist posisjon virke lindrende, anbefaler Akbar.

Hun får støtte av Bryhn.

– Det viktigste du kan gjøre ved mistanke om smitte er å vaske hender ofte, unngå å ta på overflater etter å ha blåst nesen eller hostet før man vasker hender, bruke vanlige febernedsettende midler som Paracet eller eventuelt ibuprofen, og eventuelt også bruke andre symptomlindrende midler man kan få over disk på apotek som sugetabletter, nesespray eller halsspray, råder legen.

- HPIV 1: Den hyppigste årsaken til akutt falsk krupp hos små barn

- HPIV 2: Kan forårsake falsk krupp og luftrørbetennelse

- HPIV 3: Forårsaker ofte bronkiolitt (hos barn under ett år) og lungebetennelse

- HPIV 4: Forårsaker mildere luftveisinfeksjoner

Kilde: Saba Akbar, lege hos Hjemmelegene

Se mer

Unngå å hoste på andre, ta det rolig, bruk symptomdempende midler, vask hender ofte og husk at det går over.

– Vask overflater godt! Viruset lever ikke mer enn noen timer utenfor kroppen, og er veldig følsomt for vanlige desinfiseringsmidler.

Ta kontakt med lege hvis barn utvikler pipelyder, hveselyder eller andre uvanlige lyder når de puster, hvis de har en hoste som høres ut som en sel, har høy feber som ikke går ned med febernedsettende, eller virker ukomfortable utover det man kan forvente.

Barn bør holdes hjemme fra barnehage og skole hvis de har feber eller redusert allmentilstand.