d-vitaminmangel
D-vitaminnivået ditt kan avgjøre hvor syk du blir av covid-19
Passer du på nok tilskudd av D-vitamin, styrker du ikke bare immunforsvaret generelt. Du har lavere risiko for å bli rammet og alvorlig syk av koronaviruset.
Nylig publisert israelsk forskning viser at D-vitamin reduserer risikoen for å dø av koronasykdom.
At D-vitamin er godt for immunforsvaret, er allment kjent, men nå viser ny forskning, publisert i tidsskriftet PLOS One at en stor andel av de som ble alvorlig syke av covid-19 hadde lavt nivå av D-vitamin.
Lave nivåer av vitamin D i forkant av at folk ble koronasmittet, viste seg altså å påvirke hvor syke de ble av viruset.
I tillegg viser flere foreløpige forskningsrapporter at man er mer motstandsdyktig mot viruset hvis man har høye verdier av D-vitamin.
D-vitamin styrker immunforsvaret
Dette er direkte knyttet til at D-vitamin gjør immunforsvaret bedre rustret til å takle virus som angriper lungene, ifølge forskerne bak prosjektet.
Det er bare én av mange faktorer som forårsaker alvorlig covid-19-sykdom, men det har kommet klart fram at at høye nivåer av D-vitamin reduserer risikoen for å dø av sykdommen.
Personer med lavt nivå av vitamin D har i gjennomsnitt 14 ganger så høy risiko for å bli alvorlig syke når de smittes av koronaviruset.
Forskerne målte nivået av D-vitamin hos 1176 friske personer, som ble fulgt opp. Blant de 253 som ble smittet av korona, oppdaget man at de som hadde et lavt nivå av D-vitamin fra før, hadde en risiko for å dø på hele 25.6 prosent.
Hos de som hadde et bra nivå var risikoen bare 2.3 prosent. Det er imidlertid ikke påvist at høye doser med D-vitamin fungerer som behandling av dem som allerede er syke av covid-19.
Les også: Hvorfor er det noen som ikke blir smittet av korona?
Ikke nok D-vitamin i sola
Mange nordmenn har vokst opp med at det er viktig å ta tran i vintermånedene. Og det er faktisk viktigere med tilskudd når man bor langt nord.
Forskere har sett hvordan D-vitaminproduksjonen via hud endres i takt med solens strålevinkel i løpet av årets 12 måneder.
Jo lenger nord, og jo nærmere mørketid, desto lengre tid må vi sole oss for å fylle dagskvoten for D-vitamin via UVB-stråler.
Faktisk er det enkelte steder i Norge der sola knapt gir noe D-vitamain i det hele tatt om vinteren. Bruker du denne kalkulatoren, kan du sjekke selv hvilke steder dette gjelder.
Uten sol blir kroppens D-vitaminlager halvert i løpet av to måneder, noe som hverken er bra for skjelettet, muskelfunksjonen eller immunforsvaret. D-vitamin er nemlig viktig for et sterkt skjelett, god beinhelse og normal muskelstyrke.
Les også: (+) Når er barn gamle nok til å passe småsøsken?
Kan sjekkes med blodprøve
– Har du mistanke om at du har D-vitaminmangel, kan dette sjekkes ved å ta en blodprøve hos fastlegen. Er nivået for lavt, bør du øke inntaket av D-vitaminrik kost eller ta tilskudd. Ved alvorlig D-vitaminmangel kan det være aktuelt med reseptbelagte tilskudd med høye doser, forteller Magritt Brustad, professor i ernæring og instituttleder ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.
Utfordringen med D-vitamin er at det finnes i et begrenset utvalg av matvarer.
Hvis du spiser lite fet fisk, vitamintilsatt smør, margarin eller melk, må du ta tilskudd i form av tran, tranpiller eller vitamintabletter.
Les også: Her er fem grunner til at du ikke blir kvitt forkjølelsen
Hvem bør ta D-vitamin-tilskudd?
Kvinner som har passert overgangsalderen, veganere, vegetarianere, småspiste og de med ensidig kosthold, anbefales å ta ekstra D-vitamin hele året.
Det spiller ingen rolle for D-vitaminopptaket om du velger tran, trankapsler, D-vitamintabletter eller vegetabilsk omega 3.
Hvis du har for lave verdier av vitamin D, vil du kunne oppleve å ha depressive tankemønstre og tretthet. Med andre ord, D-vitamin hjelper for å holde humøret oppe.