for­døy­el­se

Mage­pla­ger: Disse faresignalene må du være obs på

Over halvparten av oss sli­ter tid­vis med oppblåst­het, ma­ge­knip, treg el­ler løs mage. Dette kan være forklaringen.

PLAGER: Om lag halvpar­ten av oss sliter med fordøyelses­pla­ger. Ofte skyldes det at vi spiser noe vi ikke tå­ler, stress el­ler en uba­lan­se i tarmflora­en.
PLAGER: Om lag halvpar­ten av oss sliter med fordøyelses­pla­ger. Ofte skyldes det at vi spiser noe vi ikke tå­ler, stress el­ler en uba­lan­se i tarmflora­en. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Vi er man­ge som pla­ges med ma­gen. Pro­ble­mer som opp­blåst­het, for­stop­pel­se og hals­brann er blant symp­to­mer som nær­mest kan kal­les folke­pla­ger.

Dess­uten er me­di­ka­men­ter mot mage­pla­ger blant de mest solg­te i Norge.

Men hvor skal man egent­lig be­gyn­ne for å få ma­gen «på skin­ner» igjen?

Den and­re hjer­nen

Le­der for Funksjonell­medisinsk Institutt i Oslo, Anders Krog­foss.
Le­der for Funksjonell­medisinsk Institutt i Oslo, Anders Krog­foss. Foto: Privat

– En sunn til­stand i mage og tarm be­tyr svært mye for hel­sen vår ge­ne­relt, også vår psy­kisk hel­se, sier Anders Krog­foss, le­der ved Funksjonell­medi­sinsk Institutt i Oslo.

Han for­kla­rer at man ofte snak­ker om tarm­sy­ste­met som den and­re hjer­nen.

Tar­men in­ne­hol­der fak­tisk fle­re nevro­trans­mit­te­re enn hjer­nen – og hjer­nen og tar­men kom­mu­ni­se­rer sam­men gjen­nom va­gusner­ven.

Den­ne ner­ven kal­les ofte den 10. hjer­ne­ner­ven som in­ne­hol­der sti­mu­le­ren­de mo­to­ris­ke og pa­ra­sym­pa­tis­ke fib­re fra hjer­nen til inn­vol­ler, or­ga­ner i hode og hals, hjer­te, lun­ger og buk­hu­len.

For noen år si­den an­ty­det dans­ke fors­ke­re at det kan­skje var på tide å se på krop­pen som et kom­plekst sy­stem med man­ge un­der­sy­ste­mer som på­vir­ker hver­and­re. Si­den den gang har forsk­nin­gen på om­rå­de økt og me­di­sinsk forsk­ning er blitt sta­dig mer opp­tatt av å se krop­pen som en hel­het.

Vik­ti­ge bak­te­ri­er

Men for å hol­de oss til mage og tarm, kan det fast­slås at tar­men in­ne­hol­der sto­re meng­der bak­te­ri­er, og at dis­se mik­ro­sko­pis­ke kry­pe­ne har stor be­tyd­ning for hel­sen. En av de vik­tig­ste opp­ga­ve­ne bak­te­ri­e­ne har er å for­døye den maten som tar­men ikke kla­rer å for­døye.

Bak­te­ri­e­ne pro­du­se­rer vik­ti­ge næ­rings­stof­fer, som vi­ta­min K og B12, de regulerer im­mun­sy­ste­met og be­skyt­ter mot ska­de­li­ge stof­fer som pas­se­rer gjen­nom tar­me­ne dag­lig. Selv om en­kel­te bak­te­ri­er kan gi syk­dom, er det li­ke­vel klart at en tarm med et stort mang­fold av bak­te­ri­er er bra.

God for­døy­el­se og tarm­hel­se be­tyr ikke bare fær­re mage­pla­ger; ved å «ryd­de» opp i tar­mens mik­ro­bi­om kan man nem­lig også be­hand­le en rek­ke kro­nis­ke hel­se­pro­ble­mer.

Les også: De mest vanlige krefttypene – og symptomene du aldri må ignorere

<b>VEVS­PRØ­VER:</b> Mye kan av­dek­kes gjen­nom å un­der­sø­ke slim­hin­ner i mage- og tarm­ka­na­len, og gjen­nom vevs­prø­ver og ana­ly­ser av blod og av­fø­ring. 
VEVS­PRØ­VER: Mye kan av­dek­kes gjen­nom å un­der­sø­ke slim­hin­ner i mage- og tarm­ka­na­len, og gjen­nom vevs­prø­ver og ana­ly­ser av blod og av­fø­ring.  Foto: Get­ty images

Im­mun­for­svar i tar­men

Til­stan­der i mage- og tarm, og de mik­ro­or­ga­nis­me­ne som le­ver der, på­vir­ker oss både fy­sisk og psy­kisk. Blant an­net vet vi at til­stan­der som angst, be­kym­rin­ger, samt stress, mis­triv­sel og de­pre­sjon kan føre til for­døy­el­ses­pla­ger – og vice versa.

– Vi vet at om lag 80 pro­sent av im­mun­for­sva­ret vårt er knyt­tet til mage- og tarm­ka­na­len. I tykk­tar­men lig­ger cel­ler som dan­ner an­ti­stof­fer mot inn­tren­gen­de vi­rus, pa­ra­sit­ter, bak­te­ri­er og mik­ro­or­ga­nis­mer. En god ba­lan­se i tarm­flo­ra­en er der­for vik­tig for å opp­rett­hol­de et godt im­mun­for­svar, god for­døy­el­se og god hel­se, sier Krog­foss.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Stress og over­føl­som­het

Ikke sjel­den skyl­des ma­ge­pro­ble­mer en form for over­føl­som­het el­ler at krop­pen har vært ut­satt for stress over tid.

Stress bry­ter nem­lig ned den na­tur­li­ge del­en av tarm­flo­ra­en i mage- og tarm­ka­na­len, noe som igjen gir gro­bunn for bak­te­ri­er og sopp og ska­per så­kalt pa­to­gen uba­lan­se. Stress kan i til­legg ned­set­te pro­duk­sjo­nen av en­zy­mer – som er vik­tig for å bry­te ned ma­ten.

At en­kel­te kan re­age­re på stof­fer i ma­ten, for eks­em­pel glu­ten el­ler lak­to­se, er en kjent år­sak til mage­pla­ger. Det sam­me gjel­der for så­kalt mat­al­ler­gi. Å kom­me til bunns i dis­se til­stan­de­ne kan imid­ler­tid være en møy­som­me­lig og tid­kre­ven­de pro­sess, og blod­ana­ly­ser, prikk­tes­ter og eli­mi­na­sjons­for­søk er me­to­der for ut­red­ning.

Les også: Det er ingen tidlige tegn på sykdommen som rammer 300.000 nordmenn

Vik­tig kost­hold

Kost­vei­led­ning er vik­tig når pro­ble­met er ir­ri­ta­bel tykk­tarm (IBD) og så­kalt lekk tarm-syn­drom, beg­ge til­stan­der som ty­der på at den øko­lo­gis­ke tarm­flora­en er for­styr­ret.

Ty­pis­ke tegn er fø­lel­sen av at ma­gen er i ula­ge, opp­blåst­het, knip og vek­sel­vis løs mage og for­stop­pel­se, noe som skyl­des at det sta­dig fore­går en kamp mel­lom mik­ro­or­ga­nis­mer i tar­men.

Det fin­nes man­ge va­ri­an­ter av uli­ke for­døy­el­ses­pro­ble­mer, som ir­ri­ta­belt tarm­syn­drom, lekk tarm, re­fluks, ul­ce­røs ko­litt, Crohns syk­dom, mat­in­to­le­ran­se og ma­ge­ka­tarr.

Symp­to­mer på pla­ge­ne kan arte seg for­skjel­lig, men ofte opp­le­ver man at pro­ble­me­ne for­ver­res når man spi­ser. Det­te kan for eks­em­pel skyl­des en økt ak­ti­vi­tet el­ler spen­nings­ni­vå i for­døy­el­ses­sy­ste­met, kom­bi­nert med over­føl­som­het og økt opp­merk­som­het på ner­ve­sig­na­ler i om­rå­det. Ma­gen er nær­mest kro­nisk på alerten.

Bak­te­ri­e­nes be­tyd­ning

Kan­skje har man tid­li­ge­re un­der­vur­dert vik­tig­he­ten av tar­mens bak­te­rie­inn­hold.

Fors­ke­re ved Ro­gel Can­cer Center ved Uni­ver­si­te­tet i Michigan opp­da­get ny­lig hvor­dan mik­ro­or­ga­nis­mer som le­ver i mage- og tarm­ka­na­len kan på­vir­ke ut­vik­ling av be­ten­nel­se og tykk­tarms­kreft.

Spe­sia­list i for­døy­el­ses­syk­dom­mer, Jo­nas Koch ved Vol­vat Me­di­sins­ke Senter.
Spe­sia­list i for­døy­el­ses­syk­dom­mer, Jo­nas Koch ved Vol­vat Me­di­sins­ke Senter. Foto: Volvat

– Er de gode tarm­bak­te­ri­e­ne i un­der­skudd, kan det føre til at slim­hin­nen i tar­men sli­tes ned, sier spe­sia­list i for­døy­el­ses­syk­dom­mer i Jo­nas Koch ved Vol­vat Me­di­sins­ke Senter i Oslo.

– Mage- og tarm­ka­na­len vår er nem­lig byg­get opp av en tykk vegg av slim­hin­ner som be­skyt­ter oss. Når be­skyt­tel­ses­hin­ne­ne og tarm­tot­te­ne «sli­tes» ned, kan det føre til at pro­tei­ner fra ma­ten, ufor­døy­de par­tik­ler, mik­ro­ber og gift­stof­fer tren­ger gjen­nom tar­men og inn i un­der­lig­gen­de vev, hvor de tref­fer im­mun­for­svars­cel­ler. Alle dis­se par­tik­le­ne blir tol­ket av im­mun­sy­ste­met som far­li­ge inn­tren­ge­re – og i ver­ste fall kan det føre til al­vor­li­ge til­stan­der, for­kla­rer Koch.

Han på­pe­ker at kunn­ska­pen om sam­men­hen­gen mel­lom tarm og fy­sis­ke/psy­kis­ke pla­ger, samt au­to­im­mu­ne syk­dom­mer har økt be­trak­te­lig de se­ne­re åre­ne.

Man vet også at ge­ner og arv kan ha be­tyd­ning for mage- og tarm­pro­ble­mer. Li­ke­vel er det mye vi ikke vet.

Les også: Her er tegnene på jernmangel

Mageplager bør behandles

Mage­pla­ger bør ikke for­bli ube­hand­let, spe­si­elt ikke om man opp­le­ver plut­se­lig end­ret av­fø­rings­møns­ter, blod og slim i av­fø­rin­gen, smer­ter, trett­het og dår­lig all­menn­til­stand. Det­te kan bety at noe al­vor­lig er på fer­de.

Kreft i tykk­tarm og en­de­tarm er nem­lig den hyp­pigst vok­sen­de kreft­for­men i Norge, spe­si­elt blant kvin­ner.

År­lig opp­da­ges om lag 2700 nye til­fel­ler av tykk­tarms­kreft og 4000 nye til­fel­ler en­de­tarms­kreft. Uvisst av hvil­ken grunn er Norge det lan­det i Eu­ro­pa med flest til­fel­ler av tarm­kreft i for­hold til inn­byg­ger­tal­let, iføl­ge Kreft­for­en­in­gen.

– Man vet ikke helt år­sa­ken, men man reg­ner ge­ne­tikk, livs­stil, kost­hold og in­ak­ti­vi­tet som vik­ti­ge fak­to­rer, sier gast­ro­en­te­ro­log og ind­re­me­di­si­ner, dr. Asad Ali ved Ale­ris sy­ke­hus i Oslo.

– År­vå­ken­het på symp­to­mer, tid­lig ut­red­ning og be­hand­ling kan imid­ler­tid gi høy hel­bre­del­ses­pro­sent. Vis­se til­tak i livs­stil og kost­hold kan i til­legg fo­re­byg­ge plager. Om man fore­tar ko­lo­sko­pi screen­ing­tes­ter, slik det blir gjort i and­re land, øker sjan­sen for å opp­da­ge syk­dom­men på et tid­lig tids­punkt, før den har fått ut­vik­le seg til kreft, sier Ali.

Dr. Asad Ali ved Ale­ris sy­ke­hus i Oslo.
Dr. Asad Ali ved Ale­ris sy­ke­hus i Oslo. Foto: Aleris

– Blir tarm­kreft opp­da­get i tide, er nem­lig hel­bre­del­ses­pro­sen­ten 60–80 pro­sent, for­ut­satt at ikke kref­ten har for­år­sa­ket me­ta­sta­se, det vil si spred­ning.

Kan man opp­da­ge syk­dom­men på et tid­lig tids­punkt, med and­re ord før svuls­ten har vokst gjen­nom tarm­veg­gen, kan man fjer­ne kref­ten kir­ur­gisk.

– I så fall over­le­ver ni av ti pa­si­en­ter fem år et­ter at kref­ten er av­dek­ket, sier han.

– Symp­to­mer fra mage og tarm bør tas på al­vor. Det gjel­der så vel kro­nis­ke til­stan­der som de sni­ken­de og akut­te. Å stil­le rik­tig dia­gno­se på et tid­lig tids­punkt kan i noen til­fel­ler for­bed­re livs­kva­li­te­ten. I and­re til­fel­ler vil det ut­gjø­re for­skjel­l på liv og død, sier Ali.

Les også: Trude (24) var alene og kjente ingen da sønnen ble født – da dukket en reddende engel opp

Ut­red­nings­me­to­der

Ge­ne­relt når pa­si­en­ter kom­mer for ut­red­ning av syk­dom i mage og tarm, hen­vi­ses de av fast­le­gen til en ind­re­me­di­si­ner og gast­ro­en­te­ro­log.

Det blir tatt blod­prø­ver og av­fø­rings­prø­ver, og ved mis­tan­ke om noe al­vor­lig kan man even­tu­elt un­der­sø­kes med en­do­sko­pi el­ler ko­lo­sko­pi av tar­men, el­ler den øvre del av for­døy­el­ses­sy­ste­met og ma­gen ved gas­tro­sko­pi. Even­tu­elt også med CT og MR.

Ved ko­lo­sko­pi og gas­tro­sko­pi kan le­gen se tarm og mage inn­ven­dig på en mo­ni­tor ved at man fø­rer ned en tynt rør med et ka­me­ra. På den­ne må­ten kan man sjek­ke alt fra slim­hin­ner, be­ten­nel­ses­til­stan­der, po­lyp­per og even­tu­elt svuls­ter.

– Selv om mye kan av­dek­kes ved å un­der­sø­ke slim­hin­ner i mage-tarm­ka­na­len, er det sam­ti­dig vik­tig å stu­de­re hvor­dan mik­ro­or­ga­nis­me­ne som le­ver der kan på­vir­ke be­ten­nel­se og gi økt ri­si­ko for tu­mor­ut­vik­ling, me­ner Krog­foss.

(Kil­der: Funksjonellmedisinsk Institutt, dr. Asad Ali og dr. Jo­nas Koch, NHI og Kreftforenin­gen)