antibiotikaresistens
Kunstig intelligens kan regne ut om du har antibiotikaresistens
En av de største truslene mot folkehelsen - nå har forskere gjort et enormt gjennombrudd.
Israelske forskere har funnet ut at en AI (kunstig intelligens) kan regne ut om du har, eller risikerer å utvikle antibiotika-resistens.
Dette kan være med å revolusjonere et stort helseproblem på verdensbasis.
Den nye studien, som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Daily, har man brukt data fra 200.000 pasienter, og samlet informasjon om deres tidligere infeksjoner, hvilken bakteriestamme som forårsaket dem, hvordan behandlingen foregikk og om vedkommende har hatt antibiotikaresistente infeksjoner i ettertid.
Så har den kunstige intelligensen regnet ut risikoen for at hvilken type antibiotika som kan føre til resistens hos den enkelte, og hvilken man kan bruke i stedet, slik at man unngår resistens.
- Antibiotikaresistens er bakteriers evne til å motstå effekten av antibiotika.
- Oppdagelsen av antibiotika er en av vår tids viktigste medisinske funn og har sammen med økt velstand hatt stor betydning for forbedret folkehelse og levealder.
- Stadig flere bakterier er nå i ferd med å bli motstandsdyktige, resistente, mot de antibiotika vi har til rådighet. Det betyr at bakteriene har klart å endre seg slik at antibiotikumet har mistet sin effekt og ikke lenger dreper eller hemmer bakteriene.
- Sopp, virus og parasitter kan utvikle resistens.
- Antibiotikaresistens er nå et reelt og alvorlig problem som sprer seg raskt og som er en stor utfordring for helsevesenet. Det er er en global utfordring og kan føre til at infeksjoner blir mer langvarige, alvorlige og også dødelige.
- Utvikling av nye antibiotika har nærmest stoppet opp de siste 30 årene. Derfor er det få behandlingsalternativ når kjente antibiotika ikke virker.
- Risikoen for at vi i fremtiden står uten livreddende behandling ved noen infeksjoner øker. Det betyr at bakterieinfeksjoner som i dag anses som ufarlige, kan bli svært vanskelige å behandle og i noen tilfeller livstruende.
Kilde: Store Norske Leksikon (snl.no)
– Dette er spennende! Vi mener at kunstig intelligens vil spille en viktig rolle i helsevesenet fremover, og ser med entusiasme på å kunne tilby enda mer treffsikker behandling til pasientene våre, sier faglig leder for medisinske tjenester ved Dr. Dropin, Anne Marte Ladim.
Analyserer journalene
Den nye forskningen gjør at man kan analysere pasientjournaler, og ved hjalp av den nyoppdagede algoritmen kan man halvere risikoen for utvikling av antibiotikaresistens.
Antibiotikaresistens er et alvorlig og voksende helseproblem som betyr at bakterier utvikler motstand mot antibiotika. Dermed vil ikke antibiotikaen, som skal kunne kurere bakterieinfeksjoner, fungere.
– Det er på høy tid at man tar alle verktøy i bruk for å bekjempe en av vår tids store globale helseutfordringer som antibiotika-resistens er. I fremtiden vil mange av oppgavene legene har i dag suppleres av kunstig intelligens, mener Ladim.
– I Dr.Dropin bruker vi allerede AI for tidlig detektering av hudkreft, tidlig diagnose gir bedre prognose, forteller hun.
Les også: 12 utrolige fakta om leveren - ingen av dem handler om en detoxkur
Kan skreddersys den enkelte
Forskningsrapporten tar utgangspunkt i de mest vanlige bakterielle infeksjonene, urinveisinfeksjon og sårinfeksjon. Den kunstige intelligensen kan slå fast hvilken type antibiotika som vil fungere best for den enkelte pasient, uten at motstand mot behandlingen dukker opp.
– Vi ønsket å finne ut hvordan antibiotikaresistens viser seg under behandling, og finne bedre metoder for å skreddersy antibiotikabehandling for hver enkelt pasient, sier Professor Roy Kishony fra The Technion, Israels institutt for teknologi, biologisk fakultet til Science Daily.
– Da kan vi sørge for at behandlingen stemmer overens med hvor følsom den enkelte er for antibiotika, men også minimere risikoen for at infeksjonen kommer tilbake og at pasienten ikke responderer på behandlingen.
Les også: (+) Åttebarnsmoren fra Arendal levde et utrolig liv
Kan forutsi hva som vil skje
Nøkkelen til prosjektets suksess, var å finne ut hvordan utviklingen av antibiotika-resistens kan forutses utfra den enkeltes tidligere infeksjoner.
– Hvor mottagelige noen er for antibiotika kan brukes til å forutse risikoen for at de får en motstandsdyktig infeksjon etter å ha blitt behandlet med antibiotika, sier Dr. Mathew Stracy, førsteforfatter i forskningsrapporten til Science Daily.
Sammen med informasjon om pasientens alder og kjønn ble det mulig å utvikle algoritmen, som forskerteamet håper vil komme til stor nytte i fremtiden.