ble frisk fra brystkreft
Rett før Ingjerd (60) ble erklært kreftfri, fikk mannen den fatale diagnosen: – Vi rakk å være gift i åtte dager
Ingjerd Holstad (60) ble frisk av brystkreft takket være tidlig oppdagelse. Kjæresten gjennom 38 år var ikke like heldig.
– I oktober 2019 ble jeg innkalt til mammografi som vanlig. Kort tid etter ble jeg innkalt til Radiumhospitalet. De hadde funnet noe som de antok var brystkreft og ville derfor ta en sjekk. Dette var en mandag, og torsdag samme uke ble det bekreftet, sier Ingjerd Holstad.
Hun brenner for mammografiprogrammet og tidlig oppdagelse av brystkreft.
Hadde aldri blitt oppdaget
Jo tidligere brystkreft oppdages, desto bedre blir prognosen og behandlingen mer skånsom. Akkurat slik var det for Ingjerd.
– Min kreftsykdom ville aldri blitt oppdaget hvis jeg ikke hatt tatt mammografi. Kreftsvulsten ble oppdaget på et tidlig stadium, og den hadde en beliggenhet som gjorde at det ville være umulig å merke den selv, forteller hun.
Ingjerd følte seg godt ivaretatt.
Hun var inne på sykehuset for dagkirurgi, og svulsten og lymfekjertler ble operert bort. Men hun var så heldig at hun fikk beholde brystet.
Like før jul fikk hun beskjed om at ikke kreften var forårsaket av en genfeil – nemlig de arvelige BRCA1 eller BRCA2-variantene av brystkreft.
– Det innebar at kreften ikke var like alvorlig, og at dette var en snill variant. Derfor slapp jeg cellegiftbehandling, og det er heller ikke fare for at datteren min på 27 år er arvelig disponert for å få brystkreft, sier hun takknemlig.
Les også: Marie Lunde (41) er uhelbredelig syk. Nå må hun ta et avgjørende valg
Stråling i fem uker
• Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner i Norge. I 2021 fikk 3991 norske kvinner påvist brystkreft for første gang, noe som er 567 flere enn året før.
• Også menn kan få brystkreft, og hvert år er det rundt 30 norske menn som får diagnosen.
• Dobbelt så mange får brystkreft i dag sammenlignet med for 60 år siden.
• Heldigvis er det også flere som overlever. 9 av 10 kvinner som rammes, er i live fem år etter diagnosen.
• Det finnes ingen klar årsak til hvorfor stadig flere kvinner får brystkreft, men mye tyder på at det er et samspill mellom arv, hormoner og livsstil.
• Noen tilfeller kan trolig forebygges ved lavere alkoholforbruk, omlegging av kosthold og økt fysisk aktivitet.
• I Norge er det i dag nærmere 55 000 personer som har blitt friske av eller som lever med brystkreft. 600 nordmenn dør av brystkreft hvert år.
• Mammografiprogrammet er et screeningtilbud til alle norske kvinner mellom 50 og 69 år.
• Mammografiscreening er undersøkelse av brystene hos kvinner som i utgangspunktet ikke har symptomer på brystkreft. Undersøkelsen kan avsløre forandringer i brystene som er for små til at kvinnen selv kan kjenne dem.
• Årlig deltar mer enn 200.000 kvinner. Rundt 1000 av disse får påvist brystkreft eller forstadier til brystkreft.
Kilde: Kreftregisteret
På nyåret var det klart for strålebehandling fire dager i uken i fem uker. Deretter ble Ingjerd erklært kreftfri.
– Jeg ble godt fulgt opp i etterkant. Jeg er med i en klinisk studie og har donert svulsten min til forskning.
Hun er sjeleglad for at svulsten ble oppdaget, og tipper den hadde vokst seg stor om den ikke hadde blitt fjernet.
– Jeg har faktisk to venninner som har vært gjennom samme pakkeforløp som meg, der kreften ble oppdaget gjennom screeningprogrammet. Så dette er viktig. Egensjekk av brystene er selvfølgelig også viktig, men ikke la det bli en sovepute. Alle svulster kan nemlig ikke kjennes fra utsiden. Min lå midt i brystet, og jeg hadde aldri hatt sjansen til å finne den selv.
– Det er hverken vondt eller tidkrevende å ta mammografi. Jeg tror noen engster seg unødig for dette, men man går jo til tannlegen selv om det kan være litt ubehagelig, sier Ingjerd.
Mannens tragiske diagnose
Hun mener alle bør sjekke seg for de kreftsykdommene som faktisk kan oppdages ved et screeningprogram. For hun har smertelig erfart at det ikke gjelder alle kreftsykdommer.
Høsten etter, ikke lenge etter at Ingjerd hadde startet sin kreftbehandling, fikk mannen Samuel påvist kreft i bukspyttkjertelen. Han døde i løpet av seks uker.
Dette er svært alvorlig kreftsykdom, som oftest oppdages sent i forløpet. Og som har veldig dårlig prognose.
– Han hadde nok hatt dette lenge uten at det ble oppdaget, og da han først fikk diagnosen, hadde det spredd seg og førte til multippel organsvikt. Da han begynte å få smerter, var det dessverre for sent. Det var sjokkerende – ikke til å tro, og det gikk nok ikke opp for meg før han var borte.
Hun forteller at median overlevelse fra diagnose til død for de med kreft i bukspyttkjertelen kun er seks måneder.
– Samuel hadde full spredning, og det var for sent med behandling.
Giftet seg etter 38 år
Ingjerd og mannen hadde vært samboere i 38 år, og hadde felles barn, men de var ikke gift. Da mannen ble syk, arrangerte de hastebryllup på Rådhuset.
– Vi rakk å være gift i åtte dager. Det har vært veldig tøft for meg etter at han døde, men nå har jeg vært gjennom en lang sorgprosess. Jeg har reflektert mye rundt det og bestemte meg tidlig for å prøve å akseptere situasjonen.
Taktikken fra start var å være åpen med omgivelsene, både om egen sykdom og om mannens skjebne.
– Jeg opplevde at det var lettere for folk å spørre når jeg fortalte litt, forteller 60-åringen og legger til at arbeidsgiveren hennes også har vært veldig støttende i disse vonde årene.
Lever videre i et tomrom
Etter mannens bortgang bestemte hun seg for å fylle dagene med gode ting. Det innebar en del disiplin. For hennes første tanke var «hvordan skal jeg klare dette?»
– Jeg sto opp hver morgen, mosjonerte og porsjonerte ut samværet med familie og venner i løpet av uken. Det var et enormt tomrom etter ham. Det var også en overgang å skulle ta seg av alt det praktiske.
I dag klarer Ingjerd seg fint. Hun er tilbake i full jobb og har gode dager. Nå ønsker hun å bidra i kampen mot kreft, på den måten hun kan:
– Sjekk deg for det som kan sjekkes, og vær åpen om det som er vanskelig. Ikke tenk worst case-scenario om du får alvorlig sykdom. Mye kan behandles hvis det oppdages tidlig, og med mange kreftdiagnoser går det stort sett bra.
Denne saken ble første gang publisert 13/01 2023, og sist oppdatert 13/01 2023.