Ny forskning på D-vitamin

Har funnet sammenheng mellom lavt nivå av D-vitamin og betennelser i kroppen: – Svært interessant

Forskere har funnet en tydelig sammenheng mellom kronisk betennelse og lavt nivå av
D-vitaminer.

<b>VIKTIG KILDE:</b> Har du mulighet, bør du nyte sola på fine vinterdager og la lyset fylle på D-vitaminlageret ditt.
VIKTIG KILDE: Har du mulighet, bør du nyte sola på fine vinterdager og la lyset fylle på D-vitaminlageret ditt. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Det er en klar fordel å
unngå D-vitaminmangel
dersom du har en kronisk
betennelsestilstand, sier Svein Oskar Frigstad, overlege ved Bærum sykehus.

I sitt forskningsarbeid har han nylig kommet frem til at pasienter med kronisk tarmsykdom har et betydelig lavere nivå av dette vitaminet sammenlignet med befolkningen for øvrig.

– Halvparten av pasientene vi undersøkte hadde lave
nivåer av D-vitamin, og det var også økt sykdomsaktivitet og flere tilbakefall blant dem.

Overlegen understreker at han kun har undersøkt sammen­hengen på dem med kronisk ­betennelse i tarmen.

– Likevel støtter resultatene den generelle anbefalingen om å unngå D-vitaminmangel, uansett type kronisk betennelsessykdom.

Les også: D-vitaminnivået i kroppen kan avgjøre hvor syk du blir av Covid-19

KAN HJELPE: D-vitamin kan hjelpe mot betennelser i kroppen.
KAN HJELPE: D-vitamin kan hjelpe mot betennelser i kroppen. Foto: Getty Images

Klar sammenheng

En australsk studie har gått grundigere til verks enn den norske.

Der har forskere undersøkt data fra nærmere 300.000 deltagere som lever med kronisk betennelse, og funnene er klare.

De fant en direkte sammenheng mellom CRP, som er et mål for betennelse i kroppen, og lavere nivåer av vitamin D.

De fant også ut at tilstrekkelig med D-vitaminer i kroppen reduserte alvorlighetsgraden ved flere kroniske lidelser der betennelse var en viktig komponent.

– Funnene i den australske studien er svært interessante, spesielt fordi de stemmer overens med andre studier som viser at man bør unngå D-vita­min­­mangel, sier Magritt Brustad, professor i ernæringsepide­miologi ved Universitetet i Tromsø.

Les også: (+) Tipsene du trenger for å gå ned i vekt - uten å trene

Solen er viktigst

Den viktigste kilden til D-vita­­miner er solen. I den mørke årstiden kan det være utfor­drende.

Ifølge Brustad er det også individuelle forskjeller på hvor stor påvirkningen solen har på oss.

– Hudens evne til å produsere D-vitaminer ­reduseres med årene, dermed kan eldre være ekstra utsatt for D-vitaminmangel, og personer som er mørke i huden, må eksponeres for mer sol for at solen skal trenge gjennom, forklarer hun.

Disse utsatte gruppene kan ha større behov for D-vita­min­­tilskudd enn andre. Men selv om det er viktig med tilstrekkelig D-vita­miner i kroppen, er det ingen grunn til å ta dem helt ukritisk.

– Det er ikke holdepunkter for å si at man bør innta veldig høye doser, forklarer Brustad.

– Ved behov kan nivået sjekkes ved en blodprøve, men for de fleste er det helt unødvendig. Det er nok å sørge for at du har et kosthold som inne­holder matvarer som er gode kilder til D-vitaminer.

Les også: Da Henning fikk diagnosen, måtte Birthe endre fokus: – Tålmodighet er det viktigste for å håndtere demens

Viktig for skjelettet

– D-vitamin har en viktig rolle i kroppen, spesielt for å bevare en sunn og sterk benbygning, for­klarer Brustad.

Vitaminet sørger forat kroppen klarer å holde et riktig nivå av kalsium i blodet.

– Mye tyder også på at vitaminet kan ha betydning for kroppens immun­forsvar, uten at det er tilstrekkelig dokumentert ennå, sier hun.

Selv om forskning viser en sammenheng mellom inflammasjon og lavt nivå av D-vitamin, vil ikke inntak i seg selv forebygge eller kurere inflammasjon.

Unngå D-vitaminmangel

Men det som er helt sikkert, er at alle personer bør unngå D-vitaminmangel. Det er spesielt viktig å tenke på i den mørke årstiden.

D-vitaminer finnes naturlig i blant annet fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell.

Helsedirektoratet De anbefaler totalt 300–450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk. Smør og margarin har vært tilsatt D-vitamin ­siden 1950-tallet, og enkelte meieriprodukter er også tilsatt litt av dette vitaminet.

– Hvis du ikke får i deg nok gjennom kosten, kan det være lurt å ta en skje tran daglig gjennom vinteren, sier Brustad.