helse

Bare 30 år gammel fikk Ann Katrine en uvirkelig beskjed: – Jeg tittet bort på mannen min og så at han satt der hvit som et laken

Småbarnsmammaen har vært gjennom en knalltøff tid, men har hentet styrke og motivasjon fra musikken til en folkekjær artist. Hun har en klar oppfordring til alle kvinner der ute.

FØR DIAGNOSEN: Ann Katrine sensommeren 2021, rett før livet hennes ble snudd på hodet.
FØR DIAGNOSEN: Ann Katrine sensommeren 2021, rett før livet hennes ble snudd på hodet. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

– Livet mitt før jeg ble syk var et ganske aktivt liv hvor jeg var veldig glad i å gå turer. Jeg levde et helt vanlig familieliv sammen med ektemannen min og sønnen vår på snart fem år. Jeg har alltid vært en sosial person som er glad i å spre humor og godt humør til alle jeg møter på min vei.

Dette forteller Ann Katrine Sandengen (31) fra Klokkarstua. På Instagram under brukernavnet @katrineskamp, deler hun egne erfaringer, og oppfordrer samtidig kvinner til å sjekke brystene selv.

En augustdag i 2021 oppdaget hun plutselig en kul i høyre bryst mens hun sto i dusjen og såpet inn kroppen. Der og da tenkte hun ikke så mye over det, og ville se det litt an. For hun var jo så ung, og det kunne da umulig dreie seg om brystkreft?

– Bare tre uker senere la jeg merke til at kulen nå var blitt litt større, og jeg oppdaget at det var et søkk inn i siden på brystet som jeg ikke hadde sett tidligere. Denne opplevelsen satte et ordentlig støkk i meg, og jeg kom meg raskt til legevakten, forteller Ann Katrine.

Her ble det utelukket infeksjon, og hun ble anbefalt å kontakte fastlegen neste dag for å få en henvisning til mammografi.

– Legen tok det på alvor, sendte umiddelbart en henvisning videre og bare tre uker senere møtte jeg opp til mammografitimen. Etter dette gikk alt utrolig fort. Det ble funnet en kul også i det venstre brystet, så jeg tok en biopsi av begge bryst.

DEN TØFFE BESKJEDEN: På dette bildet har Ann Katrine nettopp fått vite at hun har kreft i begge bryst. Hun bestemte seg raskt for å være åpen om diagnosen, og oppfordre andre kvinner til å sjekke seg.
DEN TØFFE BESKJEDEN: På dette bildet har Ann Katrine nettopp fått vite at hun har kreft i begge bryst. Hun bestemte seg raskt for å være åpen om diagnosen, og oppfordre andre kvinner til å sjekke seg. Foto: Privat

Sjokkbeskjeden

Seks dager senere ble Ann Katrine innkalt på nytt fordi de ville ta nye prøver av det venstre brystet. Det tok ikke lang tid før hun fikk den nedslående beskjeden: Det var trippel negativ brystkreft i begge bryst.

– Den første reaksjonen min var litt slik som man ser på film: All lyd ble som et vakuum. Det var som om jeg hørte alle stemmene langt unna, og at jeg selv befant meg i et annet rom.

– Jeg tenkte: Nå kommer jeg til å dø! Hva kommer til å skje med mannen min? Og med sønnen min? Og hvordan fortelle en 4-åring at mammaen hans er dødssyk? Jeg tittet bort på mannen min og så at han satt der hvit som et laken, sier Ann Katrine stille.

Hun opplevde likevel at motivasjonen raskt tok plassen til frykten og redselen, og sa til seg selv: Ikke fader om kreften skal få ta meg, den skal få angre på at den valgte meg!

– Bare en liten uke etter den vonde beskjeden startet jeg flere runder med cellegiftbehandling. Etter noen runder med MR og undersøkelser fikk jeg den fantastiske beskjeden om at det ikke var noen spredning å se.

– Jeg ble operert for å fjerne brystvevet, og erstatte det med implantater. I tillegg fikk jeg beskjed om at jeg var bærer av BRCA1, som er et gen som gir en veldig høy sjanse for å få brystkreft og eggstokkreft, og det anbefales da å fjerne både bryster og eggstokker, forteller 31-åringen.

Les også: – Jeg har sagt til meg selv at jeg kommer til å få kreft

OPERASJON: Ann Katrine har fått lagt inn midlertidige brystpoteser i påvente av at huden skal utvides, og disse kan erstattes med permanente silikon implantater.
OPERASJON: Ann Katrine har fått lagt inn midlertidige brystpoteser i påvente av at huden skal utvides, og disse kan erstattes med permanente silikon implantater. Foto: Privat

En knalltøff tid

Da første runde med cellegift var over, fikk Ann Katrine en RS-infeksjon som satt henne skikkelig ut i over to måneder. Behandlingen hun gjennomgikk var i tillegg svært tøff, og hun kjente på at hun sakte, men sikkert, mistet seg selv og den hun tidligere hadde vært.

Brystkreft er først og fremst en tilstand som rammer kvinner, men rundt en av hundre tilfeller er hos menn.

Det er den vanligste kreftformen blant kvinner og utgjør nesten en fjerdedel av alle krefttilfellene. Hvert år får rundt 3500 norske kvinner diagnosen.

Fire av fem som rammes, er over 50 år. Arv spiller en rolle i risikoen for å utvikle brystkreft. Derfor er risikoen for kvinner med nære slektninger som har utviklet brystkreft, også større.

Utsikten til vellykket behandling av brystkreft er god, og den blir stadig bedre. Dersom sykdommen blir oppdaget i stadium I, det vil si som en liten svulst uten spredning, lever nesten hundre prosent av disse kvinnene fem år etter behandlingen.

Kreftsykdom inndeles i ulike stadier. Ved stadium 1 er det kun lokale og avgrensede forandringer, mens ved stadium 4 foreligger langtkommen kreftsykdom med spredning til andre organer (metastaser).

Den vanligste formen for spredning er at kreften har spredt seg til nærliggende lymfekjertler. Ved brystkreft er det som regel til kjertler under armen eller ved kragebenet.

Kilde: nhi.no

Se mer

– Jeg kjente ikke igjen den kvinnen som jeg så i speilet. Håret var borte, og jeg hadde null energi. Før hadde jeg alltid vært full av liv, men nå tilbrakte jeg 90 prosent av tiden min liggende i sengen uten å kunne gjøre noe, sier hun ærlig.

En av tingene som holdt henne oppe var humoren hun klarte å beholde. I tillegg fant hun stor glede og oppmuntring i å lytte til musikken til TIX.

– Jeg har et fast rituale, smiler Ann Katrine, og forklarer:

– Ved hver eneste legetime, hver eneste sjekk, hver eneste behandling - ja, ved absolutt alt som har med kreften å gjøre, så spiller jeg kun av musikken til TIX i bilen og på headsettet mens jeg venter på å komme inn til timene.

Musikken har fått henne til å glemme alt det tøffe hun har måttet gjennomgå, og drømme om den dagen hun ville få muligheten til å se favorittartisten opptre live.

– Jeg møtte faktisk på TIX! Han gratulerte meg med fullført behandling, ga meg en stor sjokolademedalje og en lang, god klem, sier Ann Katrine entusiastisk.

PÅ SYKEHUSET: Ann Katrine er under behandling, sitter og titter ut av vinduet og gleder seg til den dagen hun blir ferdig.
PÅ SYKEHUSET: Ann Katrine er under behandling, sitter og titter ut av vinduet og gleder seg til den dagen hun blir ferdig. Foto: Privat

Les også: Frida (25): – Flere ganger har legene fortalt meg at kroppen min er klar for å dø

Sjekk deg!

I juni i år fikk hun den fantastiske beskjeden: Hun er kreftfri, men skal gå på medisin i ett år fremover, og med det forhåpentligvis forhindre tilbakefall av sykdommen. Selv er hun opptatt av å ikke bekymre seg for mye om hva fremtiden vil bringe, men ha fokus på å leve det livet som hun lenge trodde hun var i ferd med å miste.

– For meg er det veldig viktig å være åpen om hva jeg har opplevd. I starten følte jeg meg så alene, og jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme. Jeg ville dele om sykdommen, rått og ærlig. Jeg vil bidra til å redde liv, og det gjøres gjennom å få kvinner til å sjekke seg.

Ann Katrine har opplevd å miste nære til kreft, og har tidligere alltid forbundet sykdommen med død. Nå vil hun vise folk at man også kan overleve.

– Vi alle har et forhold til kreft på en eller annen måte, og det betyr enormt mye for meg å få meldinger fra mennesker som takker meg for at jeg deler. Det koster å utlevere seg selv på den måten jeg har gjort, men jeg angrer ikke et eneste sekund, fastslår hun.

31-åringen har en helt klar oppfordring til alle kvinner der ute: Sjekk dere!

– Om du merker noe som helst forskjell på bryst, om det er kuler, sår som ikke gror, væske som kommer ut av en nippel eller om huden har forandret struktur - ja, hva som helst, så sjekk deg heller en gang for mye enn for lite.

– Og ikke minst: Om du i familien har mye tilfeller av brystkreft eller kreft i eggstokker, så spør legen din om du bør testes for BRCA genene, sier Ann Katrine.