Personlighetsforstyrrelser

Tegnene på de tre vanligste personlighetsforstyrrelsene

Man kan bli helt frisk fra personlighetsforstyrrelser, men det krever behandling.

VONDE FØLELSER: En person med unnvikende personlighetsforstyrrelse unngår sosiale aktiviteter av redsel for å bli avvist.
VONDE FØLELSER: En person med unnvikende personlighetsforstyrrelse unngår sosiale aktiviteter av redsel for å bli avvist. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

De vanligste personlighetsforstyrrelsene i Norge er unnvikende personlighetsforstyrrelse, paranoid personlighetsforstyrrelse og tvangspreget personlighetsforstyrrelse.

Det sier førsteamanuensis ved senter for krisepsykologi ved Universitetet i Bergen, Jens Thimm, som baserer det på en norsk undersøkelse av forekomsten av personlighetsforstyrrelser i Norge.

Thimm underviser blant annet i personlighetspsykologi.

Store forskjeller

Selv om likhetstrekkene for pasientene med personlighetsforstyrrelser er mange, er det ifølge Thimm viktig å være klar over at to personer med samme diagnose kan være svært forskjellige.

Det å dele personlighetsforstyrrelser inn i ulike kategorier er meget omdiskutert, sier han.

Les også: Det er normalt å ha symptomer på angst og depresjon

Gjennomsyrer tenkemåten

– De generelle tegnene på personlighetsforstyrrelser er først og fremst at pasientene preges av personlighetstrekk som gjennomsyrer deres tenkemåte, selvoppfatning og adferd, sier Hans M. Nordahl.

Han er professor i atferdsmedisin ved NTNU.

Nordahl bekrefter at de vanligste personlighetsforstyrrelsene i Norge er engstelig eller unnvikende personlighetsforstyrrelse, tvangspreget personlighetsforstyrrelse og paranoid personlighetsforstyrrelse.

Unnvikende og konfliktsky

Trekkene kan ifølge Nordahl være at vedkommende er for unnvikende og konfliktsky, for perfeksjonsistisk og detaljorientert eller for mistenksom og sårbar i forhold til andres motiver.

– Når disse trekkene preger personen stort sett hele tiden, og ikke bare i stressende situasjoner, er det kjennetegn på personlighetsforstyrrelser, sier han.

Graden av alvorlighetsgrad av personlighetsforstyrrelsen bestemmes av hvor mye funksjonsnedsettelse, altså svikt i arbeid eller skole og sosialt, personen har som følge av trekkene.

Les også: (+) Jeg trodde mannen min var deprimert. Sannheten var et sjokk.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Hjelp mot personlighetsforstyrrelser

Hjelpen mot personlighetsforstyrrelser er først og fremst psykologisk behandling.

– Her kan pasienten jobbe med å endre sitt handlingsmønster, men også bli i bedre stand til å bevisstgjøre seg på typiske tankemønstre og endre sine emosjonelle reaksjonsmåter gjennom å utvikle nye strategier, sier Nordahl.

For eksempel kan det jobbes med psykodynamiske behandlingsmetoder for å endre selvbevissthet og få emosjonell regulering, samt kognitiv adferdsterapi for å endre selvoppfatninger og handlemønstre i sosiale situasjoner.

– I visse tilfeller brukes også medikamentell behandling som et supplement til psykologisk behandling. Det gjelder der det er større behov for emosjonell mestring, sier han.

I Norge er det ifølge Thimm Norsk kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri som har best kompetanse når det gjelder behandlingen av personlighetsforstyrrelser.

Her er de tre vanligste personlighetsforstyrrelsene

1. Unnvikende personlighetsforstyrrelse

– Denne formen for personlighetsforstyrrelse kjennetegnes ved at personen unngår sosiale aktiviteter fordi han eller hun er redd for å bli avvist eller kritisert, sier Thimm.

Grunnen til dette er at vedkommende har lav selvfølelse, og føler seg utilstrekkelig og lite verd.

Omtrent fem prosent av den norske befolkningen har en unnvikende personlighetsforstyrrelse.

2. Paranoid personlighetsforstyrrelse

– Paranoid personlighetsforstyrrelse er karakterisert ved en grunnleggende mistillit til andre mennesker. En person med denne personlighetsforstyrrelsen mistenker andre for å ville utnytte, skade eller lure ham eller henne, sier Thimm.

Uskyldige bemerkninger kan feiltolkes som skjult nedverdigende eller truende kommentarer.

– De som lider av denne personlighetsforstyrrelsen er dessuten forsiktig med å betro seg til andre fordi de er redde for å si noe som kan bli brukt dem senere, sier han.

Omtrent to til tre prosent av Norges befolkning har denne formen for personlighetsforstyrrelse.

Les også: Derfor bør du gå tur hver eneste dag

3. Tvangspreget personlighetsforstyrrelse

– Personer som har tvangspreget personlighetsforstyrrelse er overopptatt av orden. De er perfeksjonistiske, sta og rigide og svært opptatt av detaljer og regler, sier Thimm.

Vedkommende vil stille strenge krav både til seg selv og andre.

Vel to prosent av befolkningen her i landet har en tvangspreget personlighetsforstyrrelse.