Manipulering hjemme og på jobb
Tegnene som avslører at du blir manipulert
Føler du deg ofte usikker eller at du ikke strekker til? Eller kjenner du på skyldfølelse? Da kan det hende at du blir manipulert.
– Det finnes ikke én typisk manipulator. De kommer i alle former og farger, og kan være alt fra partneren til sjefen din, et familiemedlem eller en venn, forteller psykolog og advokat Grethe Nordhelle ved Integral Psykologisk Institutt.
Hun har gitt ut boken «Manipulasjon - forståelse og håndtering», og har lang erfaring med det samfunnet kaller for manipulatorer.
– Felles for dem som bevisst manipulerer i negativ forstand, er at de er ute etter en eller annen fordel for seg selv, og de går ikke av veien for å utnytte andre følelsesmessig for å få det som de vil, sier Nordhelle, og legger til:
– De fremstår ofte som sympatiske, empatiske, rettferdige og smarte. Dessuten er de ofte det sistnevnte, noe som gjør det ekstra vanskelig å avsløre dem. Mange er faktisk så smarte at de klarer å fortsette å manipulere, selv etter at de er avslørt, ved å endre strategi og blant annet late som at alt var en misforståelse.
Les også: Tegnene på psykopati
Psykopater med følelser?
Beskrivelsen av en slikt menneske minner på mange måter om det som omtales som en psykopat, eller en med psykopatiske trekk, men Nordhelle er klar på at det går et klart skille mellom disse.
– En som manipulerer er fullstendig klar over handlingene sine, mens en med psykopatiske trekk er virkelighetsforstyrret. Der hvor den typiske psykopaten kun opplever sine egne tanker som reelle, setter manipulatoren seg inn i andres følelser og tanker og utnytter dem deretter, forklarer Nordhelle.
– Det er ikke dermed sagt at en med psykopatiske trekk ikke kan være manipulerende eller vice verca, men manipulatoren spiller ofte mer på følelser som for eksempel skyld, egenkjærlighet, samvittighet eller sympati, mens psykopaten heller bruker metoder som trusler og vold, legger hun til.
Les også: (+) Han var ingen normal kjæreste. Jeg visste at noe var galt
Dette avslører en manipulator
– Alle er manipulatorer til en viss grad, sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum, som står bak Parweb.
– Det starter allerede ved fødselen det, hvor barnet skriker etter mat og omsorg. Det er en form for manipulering, legger han til.
Narum mener at det er viktig å skille mellom ulike former for manipulering, for det er ikke nødvendigvis negativt alt sammen.
– Hvis partneren din ber deg om å hente en kopp kaffe til seg én gang, så er det manipulering, men det er sannsynligvis ikke noe som vil påvirke deg negativt hverken psykisk eller fysisk, mener han, og forklarer:
– Det er noe helt annet hvis det som blir gjort går utover hvordan du selv føler eller oppfører deg.
Listen du bør lese
Her er ekspertenes liste som avslører en manipulator:
● Gjentagende oppførsel som etterlater deg med en ubehagelig følelse
● Bruker mye energi på å smigre og imponere deg
● Skryter ofte av seg selv
● Spiller på svakhetene dine
● Lar deg føle på savn, behov og lengsler
● Inntar ofte offerrollen
● Bygger deg opp og bryter deg ned, gjerne overfor andre
● Legger ansvar over på andre
● Setter folk opp mot hverandre
● Skifter tema når det er fare for et negativt lys på dem
Les også: Slik er den kvinnelige psykopaten
Blir du utsatt for manipulasjon?
Dersom du merker at en eller flere personer påvirker deg negativt i livet, er det heldigvis noe du kan gjøre.
Men det er ikke alltid like lett dersom du i utgangspunktet føler deg underlegen, jobber under eller er følelsesmessig involvert med manipulatoren.
– Dersom du blir manipulert av sjefen din kan du bytte jobb, men det er ofte lettere sagt enn gjort. Da må du enten godta at det er sånn, prøve å sette ord på dine følelser til en tredjepart du stoler på og som kan hjelpe deg, eller spille skuespill ved å late som at du for eksempel beundrer vedkommende, sier Nordhelle, og fortsetter:
– På den måten er det du som overtar kontrollen over deg selv, uten at manipulatoren merker det. Du kan rett og slett bruke manipulatorens egne teknikker for å beskytte deg selv.
Tør å snakk åpent med partneren
Narum slår fast at det i et parforhold er viktig å tørre å flagge sine behov og snakke åpent med partneren sin om sine følelser.
– Hvis du syns noe er ubehagelig, si det. I de fleste tilfeller hvor negativ manipulering har blitt en stor del av forholdet, kan det være nødvendig med en nøytral stemme og et utenfra blikk for å få bukt med det.
Det finnes mange psykologer som har masse erfaring med dette og som kan hjelpe, forteller han.
– Dersom partneren ikke er villig, er det ikke sikkert at dette riktig person for deg, sier Narum.
Ekspertene er enig i at en som manipulerer kan forandre seg, ingenting er hugget i sten.
Og dersom du er ærlig med deg selv, tar dine følelser og behov på alvor, tør å stå opp for deg selv og ber om hjelp når det er nødvendig, så er det du som styrer ditt liv.