nettsøk sykdommer

Derfor skal du være kritisk til dr. Google

Mengden av sykdomsinformasjon på nettet er enorm, og du som sitter og søker for å finne en diagnose basert på symptomer skal være varsom med hva du finner. Fastlegen din er mye bedre enn dr. Google.

SYKDOMSSØK: På nettet finner du nesten uendelig med sykdomsinformasjon, og er du bekymret får du nesten garantert bekreftet dine bange anelser. Men forskning viser at dr. Google er en dårligere lege en fastlegen din.
SYKDOMSSØK: På nettet finner du nesten uendelig med sykdomsinformasjon, og er du bekymret får du nesten garantert bekreftet dine bange anelser. Men forskning viser at dr. Google er en dårligere lege en fastlegen din. Foto: Alexander Berg jr.
Først publisert Sist oppdatert

Mange går først til pc-en når de skal finne ut hva som feiler dem. Som en antydning om hva som er galt, kan det fungere. Men du bør likevel søke fastlegen din.

De nettbaserte søkeverktøyene blir stadig mer avanserte, og mange bruker dem for å søke seg frem til en diagnose. Faren er at man ofte havner i spekulasjoner om at symptomene man opplever relaterer seg til en alvorlig sykdom. Du skal derfor behandle diagnosene som doktor Google gir deg med stor forsiktig, og du bør generelt ikke erstatte dem med et besøk hos fastlegen.

Men samtidig kan doktor Google fungere som en lynavleder, og gjøre at du ikke trenger å oppsøke legen for noe du kan finne ut av selv.

«En god egenomsorg (at man vet hvordan man skal håndtere enkle, ufarlige tilstander selv; forstuelser, forkjølelser, sår osv.) er en bra ting. Hvis alle kom til legen for enhver plage, ville ikke legen hatt tid til å behandle mer alvorlige tilstander.», skriver Sigurd Høye i en e-post. Han er førsteamanuensis ved Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, i tillegg jobber han deltid på et fastlegekontor.

VÆR KILDEKRITISK: Førsteamanuensis ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, Sigurd Høye, råder til å være kritisk når man søker sykdomsdiagnoser på nettet.
VÆR KILDEKRITISK: Førsteamanuensis ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, Sigurd Høye, råder til å være kritisk når man søker sykdomsdiagnoser på nettet. Foto: Universitetet i Oslo

Les også: Rask gange hver dag er sykdomsforebyggende

Vær kritisk og søk kun på symptom

Kildekritikk er et av Høyes råd til dem som prøver å stille sin egen diagnose gjennom nettsøk. Han mener at man blant annet bør unngå aktører som selger noe, og heller benytte seg av velrennomerte kilder.

Noen søker på nettet med sine verste forutanelser som søkebegrep, og da får du sannsynligvis også bekymringene dine bekreftet.

- Søk heller kun på symptom, råder Høye til.

Men dersom du fortsatt er bekymret selv om du bare har søkt på symptom, skal du ifølge Høye ta med søkeresultatet til fastlegen.

- Vis gjerne frem informasjonen som gjorde deg bekymret, og så kan fastlegen sette ting i riktig sammenheng.

Redaksjonelle sider

Til Dinside.no råder Michiel Ouwerkerk ved nettstedet Synlighet.no til å unngå redaksjonelle sider. Da bør man i så fall sjekke at journalisten har snakket med fageksperter.

– Journalisten i en profesjonell nettavis bør ha snakket med eksperter og sjekket fakta, uttaler han til Dinside.no.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Synlighet.no er et konsulentselskap innen digitale tjenester.

Les også: Nøtteskallet som ble livredder

Nettet fant riktig diagnose i bare en tredjedel av tilfellene

Vær Varsom Plakat for selvdiagnostisering

1. Sjekk kilden. Unngå aktører som prøver å selge deg noe. Benytt velrennomerte nettsider.

2. Ikke søk på symptom + en sykdom du frykter. Da vil du helt sikkert få bekreftet at du kanskje har sykdommen du frykter. Søk kun på symptom.

3. Hvis du blir bekymret og oppsøker fastlegen, så vis gjerne frem informasjonen som gjorde deg bekymret. Fastlegen kan sette ting i riktig sammenheng.

Kilde: Sigurd Høye

I Helsedirektoratet er de skeptiske til utstrakt bruk av selvdiagnostisering, blant annet fordi det kan føre til feilprioriteringer i helsevesenet.

Avdelingsdirektør Helga Katharina Haug viser i en e-post til en australsk undersøkelse som avdekket at en rekke internasjonale mobil- og nettbaserte symptomsjekkere bare fant riktig diagnose i 32 prosent av tilfellene. Hun legger til at studien i tillegg viste at rådene som ble gitt om når folk burde søke legehjelp for akutte tilstander, var riktig i 60 prosent av tilfellene og i 30 prosent av tilfellene ved ikke-akutte tilstander.

- Dette kan føre til at mange som trenger rask legehjelp ikke søker hjelp, samtidig kan det medføre at de som har en tilstand som i utgangspunktet ikke trengs å prioriteres, blir feilaktig prioritert. Dette fører til feil bruk av ressurser i helsevesenet, utdyper Haug.

Kan virke mot sin hensikt

Leder for Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, mener Google kan være til hjelp for å finne informasjon, men det er mange feller å gå i. Det er blant annet fordi det er så ulik kvalitet på den informasjonen som finnes. Men som diagnoseverktøy mener han nettsøkene kan virke mot sin hensikt. En nylig publisert studie viste at nettbaserte diagnoseverktøy kun hadde rett i et av tre tilfeller.

Dersom man er bekymret, blir man neppe mindre bekymret ved å søke på nettet. Klev mener at man som pasient i tillegg fort kan overse symptomer og viktige sammenhenger når man søker på nettet.

MOT SIN HENSIKT: Leder for Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, mener at nettbaserte diagnoseverktøy kan virke mot sin hensikt.
MOT SIN HENSIKT: Leder for Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, mener at nettbaserte diagnoseverktøy kan virke mot sin hensikt. Foto: Allmennlegeforeningen

- Legens oppgave er blant annet å gjøre en god kartleggingen av sykdomshistorie, symptomer, eventuelle risikofaktorer samt gjøre nødvendige undersøkelser, og på det grunnlag komme frem til en diagnose.

Til tross for at tilgangen på søkemuligheter har økt, opplever Allmennlegeforeningen at bruken av fastleger øker. Dersom man likevel skal søke god og relevant sykdomsinformasjon på nettet, henviser Klev til Helsenorge.no som et godt nettsted.

- Men dersom det er plager som ikke går over, skal du uansett oppsøke lege.

Les også: Dette dekkes ikke av reiseforsikringen

Legene vinner

NRK har gjennom noen sesonger kjørt programmet «Hva feiler det deg», hvor et legelag konkurrerer mot et lag som bruker nettet som diagnoseverktøy. Ifølge prosjektleder Stig Kallsæg Sulland har legene i all hovedsak vært bedre enn nettbrukerne.

«Det vi vet er at legene bare taper ca. 1 gang hver sesong, altså 1 av 8 ganger. Enkelte ganger blir det uavgjort, men stort sett vinner de. De klarer selvsagt ikke alle oppgavene, men til sammen er legene klart best.», skriver han i en e-post.