Helvetesild og Covid

Covid-19 gir økt risiko for denne smertefulle sykdommen

Ny forskning viser økt risiko for helvetesild for mennesker over 50 år som har hatt covid.

HELVETESILD: Helvetesild rammer 1 av 4 cirka. .
HELVETESILD: Helvetesild rammer 1 av 4 cirka. . Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Helvetesild (herpes zoster) er en smertefull virussykdom som rammer om lag én av fire, og etterlater smerter hos flere. En viktig risikofaktor for å utvikle herpes zoster er nedsatt immunforsvar. Risikoen øker med alderen, spesielt etter 50-årsalderen.

Det informerer Are Stuwitz Berg, spesialist i barnesykdommer og avdelingsdirektør ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet til Klikk.no.

Han informerer videre om at det ses en økning av helvetesild i befolkningen i Norge.

– Denne økningen skyldes sannsynligvis at vi har flere eldre og flere personer som lever med nedsatt immunforsvar, men kanskje også et økt fokus på rapportering av sykdommen, informerer Stuwitz Berg.

HELVETESILD KAN VÆRE SVÆRT SMERTEFULLT: Dette informerer Are Stuwitz Berg, spesialist i barnesykdommer og avdelingsdirektør ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet
HELVETESILD KAN VÆRE SVÆRT SMERTEFULLT: Dette informerer Are Stuwitz Berg, spesialist i barnesykdommer og avdelingsdirektør ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet Foto: Trygve Indrelid/FHI

Helvetesild forårsakes av det samme virus som vannkopper, varicella zoster-viruset. Alle som har hatt vannkopper risikerer å få helvetesild senere i livet.

Mer enn 90 prosent av voksne har hatt vannkoppe-infeksjon som barn. Etter gjennomgått infeksjon vil vannkoppeviruset fortsette å være i kroppen i nerveknuter langs ryggmargen.

– Virus holdes i sjakk av et normalt immunforsvar. Men når immunforsvaret svekkes – som det alltid gjør hos de eldre, særlig de gamle, så bryter virus gjennom immunforsvaret og «lager» akutt herpes zoster på huden, som ses som blemmer på kroppen.

Dette informerer lege og professor ved Oslo universitetssykehus, Harald Breivik til Klikk.no.

Helvetesild er i praksis ikke smittsomt, men det finnes virus i blemmene. Om du aldri har hatt vannkopper, kan nærkontakt med blemmene gi smitte. Men vannkopper kan ikke smitte og gi helvetesild.

Les også: Når vannkoppene blusser opp igjen

Covid gir økt risiko for å få helvetesild

– Det er påvist en del tilfeller av helvetesild hos personer som nylig har gjennomgått covid, sier Stuwitz Berg

En studie fra USA i 2022 viser økt risiko for å få helvetesild hos voksne over 50 år, som har vært diagnostisert med covid-19.

Om lag 400 000 mennesker, eldre enn 50 år og med påvist covid, deltok i undersøkelsen. Funnene ble sammenlignet med over 1,5 millioner mennesker uten covid.

Undersøkelsen avdekket at de som hadde vært diagnostisert med covid-19 hadde 15 prosent høyere risiko for helvetesild enn de uten covid-19.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Blant dem som hadde vært innlagt på sykehus på grunn av covid-19, var risiko for helvetesild økt med 21 prosent.

Stuwitz Berg påpeker at det ikke ligger en tydelig årsakssammenheng.

– Generelt vet i vi at helvetesild gjerne bryter ut når immunapparatet blir svekket. Det er mulig at noen infeksjoner med kraftig innvirkning på immunapparatet iblant kan føre til infeksjoner som helvetesild, uten at vi kan si noe helt klart om det, sier han.

Dette påpeker også Breivik.

– Under- etter Covid-infeksjon kan immunforsvaret være «stresset» og svekket slik at vannkoppe-viruset slipper ut fra nerveknutene i ryggmargen – eller i alle fall vekkes der – og dette fører til en akutt helvetesild, informerer han.

HELVETESILD: Helvetesild er smertefullt og kjennetegnes av et utslett med små blemmer.
HELVETESILD: Helvetesild er smertefullt og kjennetegnes av et utslett med små blemmer. Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images

Les også (+): Lilli Bendriss: – Det er veldig sjelden jeg ser engler

Symptomer på helvetesild

Dersom du tror du har helvetesild eller begynner å utvikle symptomer, bør du kontakte lege umiddelbart.

Helvetesild kan for noen være svært ubehagelig. Disse tiltakene kan virke symptomlindrende:

  • Hold utslettet rent og tørt
  • Beskytt utslettet med en løs, ikke-klebrig bandasje
  • Bruk luftig, løstsittende klær
  • Avkjøl utslettet med en ispose eller et kaldt bad
  • Ta reseptfrie smertestillende tabletter (paracetamol) etter anvisning

Ved vedvarende smerter bør du ta kontakt med legen. Det kan være aktuelt å skrive ut resept på sterkere smertestillende.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer

Antivirale legemidler kan gi raskere bedring av helvetesild. De må tas innen tre dager etter utbrudd av utslettet.

Vanlige symptomer på helvetesild er:

  • Prikking eller smerte i et avgrenset hudområde. Smertene kan forverres ved berøring.
  • Deretter utslett med små blemmer. Utslettet er vanligvis bare på det hudområdet som svarer til det området nerven dekker.
  • Noen får sykdomsfølelse, tretthet og hodepine

– Utslettet og smerten forsvinner vanligvis over noen uker. De små blemmene brister, får skorpe og gror, sier Stuwitz Berg og fortsetter:

– Imidlertid vil 10-20 prosent av pasientene etter helvetesild ha en vedvarende herpes zoster-relatert smerte i området (postherpetisk nevralgi). Dette kan vare i måneder.

Forebygging av helvetesild

Helvetesild kan forebygges med vaksine informerer Stuwitz Berg.

– I 2017 godkjente den Europeiske legemiddelverket en to-dose adjuvant herpes zoster subenhet vaksine som heter Shingrix, men inntil relativt nylig var denne vanskelig tilgjengelig i Europa.

– En tidligere herpes zoster vaksine, Zostavax, er en levende svekket vaksine som ikke kan gis til immunsvekkede personer. Den nye vaksinen er derfor aktuell til en målgruppe som tidligere ikke hadde en vaksine.

Infeksjonslege Gunnar Hasle, råder alle som kan å ta vaksinen mot helvetesild.

– Jeg mener at alle som er over 50 år bør vurdere å ta helvetesildvaksine. Det eneste problemet er at vaksinen koster 2000 kr per dose, og man må ha to doser. Dette er altså ikke noe tilbud til dem som ikke har råd til vaksinen, sier Hasle til Klikk.no.