carnivore-dietten:
– Hvis det er én diett du bør holde deg unna, så er det denne
De som følger carnivore-dietten spiser omtrent kun kjøtt. – Vi vet per nå ikke hvilke farer dietten kan medføre, sier ekspert.
Det dukker til enhver tid opp nye dietter og slankekurer, og mange prøver ut stadig nye metoder for å gå ned i vekt.
Blant diettene i omløp finner vi også den mye omdiskuterte carnivore-dietten.
Det påstås at dietten kan gi vekttap samt regulere blodsukker, humørsvingninger og andre helseplager.
Det skriver Healthline.no.
Kun animalske produkter
– Dette er en diett der man kun spiser animalske produkter.
Det sier leder av Nasjonalt råd for ernæring og professor ved Universitetet i Oslo, Jøran Hjelmesæth.
– Det er altså nesten motsatt av de norske kostrådene som baserer seg hovedsakelig på en plantebasert kost som beskytter mot kroniske sykdommer som hjerte- karsykdom, høyt blodtrykk, type 2 diabetes og flere kreftsykdommer, fortsetter han.
Carnivore-diettens tilhengere er av den oppfatning at dagens høye inntak av karbohydrater er skyld i mange av dagens helseutfordringer.
Man ønsker seg derfor heller tilbake til våre forfedres kosthold som for det meste dreide seg rundt kjøtt og fisk.
Mange som følger dietten spiser kun kjøtt, mens andre også inkluderer fisk og enkelte andre matvarer.
Les også: Keto-dietten gir raskt vekttap, men det er én stor hake
– Problematisk
– Denne dietten er ikke basert på forskning, og handler like mye om mote som noe annet. Men det å tro på noe fungerer alltid. Placebo virker.
Det sier klinisk ernæringsfysiolog, forsker og forfatter Tine Sundfør, som også er skeptisk til dietten.
– Det er jo ganske morsomt hvordan man får en diett til å gå imot alt som nå anbefales, blant annet med tanke på bærekraftighet, sier hun.
Sundfør forteller videre om den amerikanske psykologen Jordan Peterson, som tidligere har argumentert for at hans mentale helse har blitt bedre på carnivore-dietten.
Hun mener det er problematisk når fagpersoner går god for slike dietter, til tross for at det mangler gode vitenskapelige studier som har undersøkt den.
– Denne psykologen argumenterer for at hans mentale helse har blitt bedre og står i spissen som forkjemper for dietten sammen med datteren. Det er et generelt problem at fagpersoner gir godkjent-stempel uten anerkjent forskning, og slike påvirkninger kan gjøre det vanskelig for menig mann å vurdere, sier hun.
Samtidig kan ernæringsfysiologen forstå tanken med dietten:
– Den kan jo virke naturlig da mennesker tidligere, ved siden av å spise røtter og frø, stort sett spiste kjøtt og fisk. Det man imidlertid glemmer er at mennesket for flere tusen år siden hadde en levealder rundt midten av tredveårene, slik at livsstilssykdommer ikke var en problemstilling, forklarer Sundfør.
Les også(+): Jeg var fanget i min egen kropp
Vil ikke holde ut
I dietten er det ikke store variasjoner i hva som er tillatt å spise. Ernæringsfysiologen mener at det derfor ikke vil være mulig å dekke kroppens behov for alle de ulike vitaminene og mineralene.
– Det som er tillatt er altså kjøtt, innvoller og egg. Dette kan stekes i smør og krydres med salt og pepper. Noen gjør variasjoner, men den klassiske er veldig begrenset. Man får særlig for lite folat, C, D- og E-vitamin, fiber, kalsium, kalium og antioksidanter på denne dietten, forteller Sundfør.
Hun presiserer også at anbefalingen fra WHO er å ikke spise mer enn 500 gram rent kjøtt i uka.
– Dette er en mengde som på carnivore-dietten ofte vil gå i løpet av en dag, sier hun.
Sundfør tror ikke mange kan opprettholde et slikt kosthold over tid.
– Dietten er veldig begrensende og vanskelig, og de fleste vil nok derfor ikke holde ut særlig lenge. Vi vet at det er få som praktiserer det, men ser samtidig at dette med dietter sprer seg. Kosthold har nesten tatt litt over for religion. Kanskje er det en form for behov for å være en del av et fellesskap, undrer ernæringsfysiologen.
Når det kommer til vekttap, mener Sundfør det ikke er så rart om man går ned i vekt med et så begrenset kosthold.
– Det er ikke så rart at man går ned i vekt når man kutter ut så mye fra kostholdet. Om alle hadde kuttet alt av for eksempel sukker og alkohol så ville de aller fleste gått ned, sier hun.
– Helt ekstrem
Ernæringsfysiologen forklarer at det ikke vil være farlig å følge dietten et par uker som en kickstart til vektnedgang, men er tydelig på at hun ikke anbefaler den over tid.
– De fleste har fått med seg at rødt kjøtt og mye fett kan øke risiko for hjerte- og karsykdom samt kreft i tarmen. Det er ikke dermed sagt at man ikke skal spise kjøtt, men det kan være lurt å begrense inntaket. Dette kan også sees i et bærekraftig perspektiv, der denne dietten er stikk i strid med hvordan vi i dag ser på kjøttproduksjon som en trussel for miljøet, sier Sundfør.
Hun legger til at dietten også kan gi mangelsykdommer, i tillegg til å øke risikoen for hjerte- og karsykdom og kreft.
– På den måten kan dietten være helsefarlig, og om dette er noe du skal prøve så bør du vurdere å ta en prat med legen og ta kosttilskudd, foreslår Sundfør, men understreker samtidig:
– Hvis det er en diett du bør holde deg unna, så er det denne, den er helt ekstrem!
Les også: Slik gjennomfører du 5:2 dietten
Kan gi betydelig økt risiko
Også Hjelmesæth er negativ og mener dietten er risikabel å følge.
– Det foreligger ingen vitenskapelig dokumentasjon på hva et slikt kosthold kan føre til, men det er grunn til å tro at dietten kan føre til økt innhold av kolesterol i blodet i tillegg til betydelig økt risiko for hjerte-og karsykdom og tarmkreft, bekrefter professoren.
Han forteller at det å kun spise kjøtt også vil kunne gi økt risiko for sykdommer som høyt blodtrykk og hjerneslag.
– Vi vet per nå ikke hvilke andre farer dietten kan medføre, og det å følge carnivore-dietten blir derfor å spille hasard med egen helse, sier Hjelmesæth og understreker:
– Jeg ser ingen positive helseeffekter av denne dietten og vil sterkt fraråde den.