5 fordeler ved å drikke mindre alkohol: Slik takker du nei
Sier du ofte ja til et glass øl eller vin selv om du egentlig ikke har lyst på? Det kan være vanskelig å si nei, men det kan gjøres på en helt grei måte.

Du kjenner deg sikkert igjen:
Du er på en hyggelig middag, og helt naturlig blir det helt vin i glasset ditt, uten at du blir spurt.
Og blir du spurt, takker du ja, selv om du kanskje egentlig ikke har lyst. Du er redd for å være uhøflig og ødelegge den hyggelige stemningen.
Vaner og uvaner
Men kanskje skal vi bli bedre til å spørre når vi byr andre. Og til å takke nei hvis lysten på alkohol ikke er der.
De senere årene har det i hvert fall kommet et større fokus på å kutte ned eller helt slutte med å drikke alkohol – også selv om man ikke har et misbruk.
– Særlig i sosiale fellesskap er alkohol ikke bare en liten del av det å møtes. Det er litt derfor vi møtes, og den vanen blir skapt allerede fra vi er helt unge. I studietiden er alkohol ofte en døråpner til fellesskapet, og mange av disse vanene tar vi med inn i voksenlivet, sier Ida Fabricius Bruun, direktør i interesseorganisasjonen Alkohol & Samfund, som jobber for en mer bærekraftig alkoholkultur i Danmark.
Les også: Går hardt ut mot gammel søvn-myte: – Ødelegger søvnkvaliteten
«Sober curious»
«Sober curious» har oppstått i England, en bevegelse som går inn for å kutte ned på alkoholen.
– Det ligger flere ting bak disse trendene. Det handler om at vi helsemessig har blitt klokere, og at vi som forbrukere har blitt mer bevisste på hva forskjellige ting gjør med oss. Vi ser også en bevegelse blant de helt unge, som er i ferd med å ta et oppgjør med de normene vi har hatt, sier Fabricius Bruun og fortsetter:
– «Sober curious» har blitt stort fordi det har kommet et språk for det å kutte ned og å kunne si nei takk. Mens det tidligere primært har vært slik at enten drakk du som alle andre, eller så drakk du ikke, og da var det nærmest fordi du var avholds eller av religiøse årsaker, så har vi nå fått en mellomting som ikke er så svart/hvitt.
Bestemmer du deg for å sette ny kurs, er det en god idé å være åpen om det. Det gjør det enklere å forstå hvorfor du takker nei.
– Det aller beste er å si det som det er. At du prøver å kutte ned fordi du for eksempel vil leve sunnere, har et ønske om å gå ned i vekt, eller kanskje sove bedre om natten. Det kan også være at du føler deg mer til stede uten alkohol i blodet og derfor prøver å la være, sier hun.
Selv om du er åpen om grunnene dine til ikke å drikke, kan det godt hende at du fortsatt blir møtt med setninger som «ett enkelt glass skader da ikke» eller «du kan da ta en skål». Stå på ditt og si gjerne at det er helt greit at de andre fortsatt drikker.
– Når man takker nei, kan man bli møtt med at de andre i selskapet synes det blir feil at de fortsatt velger å drikke alkohol, så si gjerne høyt at det altså er helt greit at de andre gjør det. Du er ikke på et korstog, så vær klar på at de andre bare skal gjøre som de pleier, sier Fabricius Bruun.
Les også (+): Dietten som gir deg kickstarten du trenger for å rase ned i vekt
Ta med noe alkoholfritt
– Det kan være vanskelig å stå utenfor de gangene alle andre drikker eller hvor alkohol er sentral i måten å møtes på. Det er mange situasjoner hvor alkohol er en helt naturlig del av oppsettet, sier Fabricius Bruun.
Det er nok ikke til å unngå at du vil ende opp ved ett eller flere bord hvor vin-, øl- eller snapseglass er en del av borddekkingen. Da kan det være en god idé å selv ta med noen alkoholfrie drikkevarer. Da gjør du det enklere for deg selv.
– Det er akkurat det samme som å ha en allergi eller ikke å tåle gluten. Da tar folk også ofte med seg sitt eget. Det viktigste er at det ikke blir gjort et stort nummer av at du takker nei til alkohol, sier Fabricius Bruun.
Denne saken ble første gang publisert i Hjemmet DK, men er redigert og gjengitt med tillatelse.