TEST AV KNIVSLIPERE

Test: Den beste knivsliperen er langt fra den dyreste

Vi har testet slipere som holder knivene dine skarpe - og testvinneren er langt fra den dyreste.

Pluss ikon
<b>VEDLIKEHOLD:</b> Husholdningens mange kniver må vedlikeholdes jevnlig. Skarpe kniver er dessuten mye sikrere enn sløve.
VEDLIKEHOLD: Husholdningens mange kniver må vedlikeholdes jevnlig. Skarpe kniver er dessuten mye sikrere enn sløve. Foto: Arne Trond Hamarsland
Først publisert

Alt skjærearbeid går så mye enklere og sikrere med skarpt redskap. Det er i dag mange gode verktøy som hjelper deg med dette, fra de helt enkle knivsliperne du kan ha i lomma, til proffe systemslipere som gjør det mulig å få barberbladskarp egg på det meste.

Vi har delt produktene i testen inn i manuelle og elektriske slipere.

Sliperne vi har testet dekker ulike bruksområder og du bør derfor lese testen grundig for å finne en sliper som passer ditt behov. Og ikke minst finne ut om du har tid og plass til en systemsliper eller om du vil ha en enkel, elektrisk sliper som får plass i kjøkkenskuffen, og som er enkel, kjapp og effektiv.

Det er også flere gode manuelle slipere å få kjøpt. Noen passer på kjøkkenbenken, noen i snekkerboden og noen er lommemodeller som passer på tur. Også her må du lete fram en sliper som passer ditt behov, og som sliper eggen ikke bare skarp, men meget skarp.

Sliperne er kun testet på glatte knivblad. Dette fordi serraterte (riflet) blad har ulik utforming og det ferdige resultatet er vanskeligere å bedømme rettferdig.

Les også: (+) Test av rimelige fjellsko: Er en billig sko god nok?

Det er gitt poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste. Her er testresultatene i stigende rekkefølge:

Vulkanus Pocket Classic

Type: Kompakt manuell
Vekt: 68 gram
Mål (lxbxh): ca. 80 x 73 x 20 mm
Pris: 649 kroner

+ Lommemodell, kan ha den med over alt, lett og rask i bruk
- Bladene blir kun skarpe, begrenset bruksområde

<b>VULKANUS: </b>Denne modellen fra Vulkanus ble testens dårligste.
VULKANUS: Denne modellen fra Vulkanus ble testens dårligste. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Pocket Classic er en liten og hendig knivskjerper. Når du skal bruke den, trykker du inn låseknappene og dekselet vippes rundt og fungerer som støttefot. Den skal skjerpe både slette og serraterte knivblader.

Bruken er enkel: Knivblad med glatt egg dras først tre ganger mot deg med foten mot deg så snur du sliperen 180 grader og drar tre drag mot deg. Ved serraterte blader dras kniven to ganger mot deg med foten pekende fra deg.

Meget sløve knivblad er det vanskelig å få skarpe i Pocket Classic, den er mer egnet til å skjerpe litt sløve blad opp til skarp. Etter en slik skjerping skjærer bladene avispapir rett med en del frynser langs kanten, men bladet blir ikke så skarpt at det er mulig å skjære S-former i avispapiret.

Det dannes råegg som er vanskelig å få fjernet, selv ved gjentatte drag gjennom sliperen. Bruken er vist med figurer på selve sliperen. Støttefot er litt spinkel, ikke utskiftbare deler.

Poeng: 6

Groupe SEB Norway: WMF Knivsliper 7651

Type: Manuell bordmodell
Vekt: 311 gram
Mål (lxbxh): ca. 225 x 64 x 84 mm
Pris: 549 kroner

+ Rask, lett å bruke
- Kun glatte knivblad som kun blir skarpe

<b>ENKEL: </b>Denne knivsliperen funker fint til enkelt bruk.
ENKEL: Denne knivsliperen funker fint til enkelt bruk. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Manuell bordsliper i rustfritt stål og plast produsert av Württembergische Metallwarenfabrik i Tyskland.

To slipestasjoner med keramiske skiver, en for grovsliping (sløve kniver) og en for finsliping når det kun er den siste finpussen av eggen du skal ta. Kniven presses lett ned i sporet og dras så gjennom 5–10 ganger.

Fungerer for både høyre- og venstrehendte. Sliper kun slette knivblad, ikke serraterte eller sakser/sager.

Slipestasjonene kunne vært tydeligere merket. Enkel bruksanvisning på engelsk. Sliperen er lett og rask å bruke og et sløvt knivblad blir betydelig bedre, men det stopper på skarpt. Svært skarpt blir det ikke.

Etter sliping skjærer knivbladet enkelt et rett kutt i avispapir, men med litt frynser. S-formet kutt i avispapir går ikke.

Poeng: 7

Worksharp PAJ

Type: Manuell bordmodell
Vekt: 610 gram
Mål (lxbxh): ca. 280 x 117 x 192 mm
Pris: 769 kroner

+ God friksjon mot underlaget, 15 til 30 grader slipevinkel
- Får bladene kun skarpe, litt slark i knivholder

<b>WORKSHARP PAJ: </b>Bra, men ikke den beste i testen.
WORKSHARP PAJ: Bra, men ikke den beste i testen. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Bordmodell der kniven spennes fast og slipeflatene beveges. Vinkelen på slipeflaten kan justeres trinnløst mellom 15 og 30 grader.

Slipestaven «Tri-Brasive» har tre slipeflater: 320-diamantplate for grovsliping, 600-diamantplate for finsliping og en fin keramisk stein for den siste finpussen. Diamantplatene vedlikeholdes ved å børste de rene. Belegget på den keramiske steinen fjernes med viskelær.

Gummiflater på hvert hjørne gjør at den står støtt. Knivholder har gummiflater mot knivbladet, strammes med skrue. Knivholderen har magnetisk feste så den bare klikker på plass.

Fjærbelastet trykknapp på baksiden gjør at du kan rotere kniven 180 grader for å slipe andre siden. Denne fungerte ikke på testmodellen, men da kan knivholderen bare trekkes ut av magnetfestet og snus 180 grader. Innfesting av knivholder med magnet er lettvint for montering/bruk, men er ikke stabil nok i bruk.

Her oppleves sliperen som ustabil og slipevinkelen varierer gjennom hvert tak. Savner også angivelse av ÅPNE og LUKKE på strammehjulet for knivholderen. I testslipingene fikk vi sløve blader opp til skarp.

Poeng: 7

Worksharp Ken Onion

Type: Elektrisk bord- og feltmodell
Vekt: 1325 gram
Mål (lxbxh): ca. 270 x 140 x 135 mm
Pris: 2300 kroner

+ Fleksibel slipevinkel, sliper alt bare du kommer til
- Avgir slipestøv, kan hogge tak i slipebåndet

<b>WORKSHARP KEN ONION: </b>Fleksibel, men du må konsentrere deg når du bruker denne.
WORKSHARP KEN ONION: Fleksibel, men du må konsentrere deg når du bruker denne. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Båndsliper med utskiftbare slipebånd. Kraftigere og mer fleksibel enn den klassiske Worksharp-sliperen.

Leveres med fem slipebånd: Ekstra grov (P120), grov (x65 – P220), medium (x22 – P1000), fin (x4 – P3000) og ekstra fin (P6000). Med disse kan du slipe kniver med slette og serraterte blad.

Med det ekstra fine båndet, som er litt smalere, går det også fint å slipe eggen selv inne i trange bukåpnere. Støtter sliping av sakser. Som alle båndslipere gir den en konveks (buet) egg.

Denne oppleves normalt som litt mindre skarp enn en rett egg, men den beholder til gjengjeld skarpheten litt lenger. Slipevinkel kan justeres fra 15 til 30 grader. Hastigheten på slipebåndet kan varieres trinnløst.

Hastighetsregulator kunne vært tydeligere merket. Med Edge Guide i loddrett posisjon går det greit å slipe bladet helt inn mot skjeftet. Sliperen fungerer best for høyrehendte. Sprer en del slipestøv. Sliper vekselvis med og mot slipebåndet.

Det krever topp konsentrasjon å bruke denne, særlig når du sliper mot eggen og nærmer deg tuppen på bladet. Da skal det bare en liten feil til før båndet hogger til på tuppen. Du må også være fullt konsentrert når knivbladet settes ned mot slipebåndet slik at det hviler støtt mot vinkelstøtten.

Etter en runde med slipebånd slik det er beskrevet i bruksanvisningen fikk vi en meget skarp egg.

Poeng: 8

Chefs Choice 120

Type: Elektrisk bordmodell
Vekt: 2015 gram
Mål (lxbxh): ca. 250 x 105 x 107 mm
Pris: 1795 kroner

+ Gir svært skarp egg på en rask, enkel og renslig måte
- Fungerer kun på kniver med eggvinkel på ca. 20 grader (jakt/turkniver)

<b>CHEFS CHOICE: </b>Et godt alternativ til å slipe jakt- og turkniver.
CHEFS CHOICE: Et godt alternativ til å slipe jakt- og turkniver. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Elektrisk bordmodell med tre slipespor. Spor 1 er for nye kniver du vil forme eggen på, eller meget sløve kniver. Dette sporet «spiser» mye stål og bør kun brukes når det virkelig trengs.

Spor 2 sliper eggen og spor 3 polerer den. Fra spor 1 til spor 3 økes slipevinkelen trinnvis. Dette skaper det EdgeCraft kaller «Trizor egg», en egg med tre ulike slipevinkler.

Denne eggen kjennes ikke spesielt skarp ut når du fører fingeren over den, men når du tester på avispapir er den i klassen meget skarp. I spor 3 kan også serraterte (bølgeformede) knivblad slipes.

Ved å kombinere spor 1 og 3 kan du få en «miniserratert» egg som kan være bedre til skjæring av fiberrik mat enn en glattpolert egg. Står stødig på fire gummiknotter. Sliper bladet helt inn mot skjeftet, det er bare et par mm innerst som ikke blir slipt. Du sliper vekselvis høyre og venstre side av eggen, det holder normalt med ett til to drag på hver side.

Bladet er klart for spor 3 når du kjenner en råegg på ene siden av eggen. Hastighet ca. 5 cm per sekund. I spor 3 kan det holde med 1–2 trekk per side, men jo flere trekk jo bedre polering av eggen.

Enkelt vedlikehold ved å av og til ta ut magneten som samler jernsponen fra slipingen og fjerne sponen fra denne. Hvis spor 3 ikke fungerer slik det skal, kan poleringsskiven renses/avrettes.

Poeng: 8

Vulkanus Professional VG2

Type: Manuell bordmodell
Vekt: 772 gram
Mål (lxbxh): ca. 111 x 88 x 147 mm
Pris: 1147 kroner

+ Stilig på kjøkkenbenken, enkel å bruke, glatte/serraterte blader
- Bladene blir kun skarpe, tung

<b>VULKANUS PROFESSIONAL VG2: </b>Denne modellen ser stilig ut på kjøkkenbenken.
VULKANUS PROFESSIONAL VG2: Denne modellen ser stilig ut på kjøkkenbenken. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Professional VG2 er en meget solid bordmodell i rustfritt stål. Det er en oppgradert Professional-modell der blant annet slipevinkelen automatisk justerer seg mellom 11 og 21 grader.

For å slipe et sløvt knivblad dras kniven gjennom 3–4 ganger med spissen pekende ned. Skjerpingen som finpusser eggen gjøres også med 3–4 drag, men da med knivspissen pekende opp.

Serraterte blad slipes ved å holde bladet vannrett, vri det litt sideveis og så dra det gjennom med litt press. Sliperen er enkel å bruke og figurer som viser anbefalt bruk er trykt på stålet under foten. Står solid og har god friksjon mot underlaget.

Testskjerping får et sløvt knivblad opp til skarpt, det skjærer rette snitt med noe frynser i avispapir men greier ikke S-snitt. Kan vaskes i oppvaskmaskin. Utbyttbare deler.

Poeng: 8

Work Sharp Guided Field Sharpener

Type: Manuell for feltbruk
Vekt: 132 gram
Mål (lxbxh): ca. 172 x 25 x 39 mm
Pris: 400 kroner

+ Bredt bruksområde, får eggen meget skarp
- Krever litt trening og håndlag

<b>TESTVINNER: </b>Denne billige knivsliperen fra Work Sharp ble testens vinner, grunnet et godt resultat på kniven.
TESTVINNER: Denne billige knivsliperen fra Work Sharp ble testens vinner, grunnet et godt resultat på kniven. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Guided Field Sharpener er en liten, lett og kompakt kniv- og verktøysliper for feltbruk. Slipeflater i grov diamant (320 – grovsliping av sløv egg), fin diamant (600 – finsliping av eggen) og keramisk stav og lær for den siste finpussen.

Diamantplatene har en guide på 20 graders vinkel på eggen, passende for de fleste tur- og jaktkniver. For den siste finpussen på den keramiske staven økes vinkelen til 25 grader. Dette er praktisk for å etablere en skarp og stabil egg.

Den keramiske staven har en grov side, en fin side og ei renne for sliping av fiskekroker. Disse får du fram ved å dreie på staven. De to diamantplatene er avtagbare og festet med magnet. De kan tas av og brukes uten holderen.

Mellom diamantplatene er det et hulrom i holderen der bruksanvisningen ligger. Her er det også plass til andre småting. På enden av holderen er det en liten keramisk stav for sliping av serraterte blad.Slipeflatene rengjøres i lunkent såpevann, læret holdes rent og oljes når det begynner å bli tørt.

Savner en liten oppbevaringspose for å beskytte slipeflatene. For diamantplatene er et godt tips å snu dem, slik at den glatte baksiden vender ut før den stappes i sekken.Bredt bruksområde, slette og serraterte knivblader, økser, sakser, fiskekroker og en rekke eggverktøy. Tre års garanti.

Reservedeler er tilgjengelig. God bruksanvisning på engelsk. Hull for festesnor.Det krever litt trening for å bli god på denne, i og med at du selv styrer slipevinkelen gjennom hvert drag. Oppleves litt ustødig når den keramiske staven eller lærstroppen brukes.

Likevel, når håndlaget sitter, får du meget skarpe egger. Etter testsliping var det ingen problem å skjære S-former med rene snittkanter i avispapir – og da er eggen mer enn skarp nok for det vi skal ha den til.

Blir testvinner ut fra allsidigheten, den kompakte designen og at den produserer meget skarpe egger.

Poeng: 8

Tormek T4 Bushcraft

Type: Elektrisk bordmodell
Vekt: 8 kilo
Mål (lxbxh): ca. 240 x 205 x 260 mm
Pris: 4633 kroner

+ Sliper meget skarpt, solid, fleksibel, mye ekstrautstyr
- Tung, sliper ikke serraterte blader

<b>BEST I TEST: </b>Sliperen fra Tormek ble testens beste.
BEST I TEST: Sliperen fra Tormek ble testens beste. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Med Bushcraft får du ikke bare en knivsliper, du får et helt slipesystem for felt/jakt der du har tilgang på 220V. Selv om T4 er den største sliperen i denne testen, er den med sine 8 kilo en lettvekter i forhold til den originale T8 modellen på nærmere 15 kilo.

Systemet omfatter KJ-45 knivjigg, SVA-170 øksejigg, SP-650 steinjusterer, WM-200 vinkelmåler samt slipepasta/olje til lærskiva – og en liten pose plaster (!).

Bushcraft er utstyrt med Tormeks originale slipestein i aluminiumoksid (P220 diameter 200 mm) samt lærskive med diameter på ca. 140 mm og 120 W motor med driftstid på min. 10 000 timer. Grunnet buen på slipesteinen vil eggen bli svakt konveks (innoverbuet).

Dette gir en skarpere egg, men en egg som ikke er like slitesterk som en konveks egg. Tormek er en våtsliper som går med lav hastighet og våt skive. Det er ingen mulighet for at den skal påvirke herding av eggen pga. varmgang slik det kan være med hurtigroterende, tørre skiver/bånd.

Et nyttig ekstrautstyr er rotasjonsplaten RB-180 som maskinen kan settes på og som gjør det enkelt å rotere 180 grader hvis du vil veksle mellom sliping med eller mot eggen. Tormek er et dønn solid svensk presisjonsverktøy.

Det kommer med en omfattende dokumentasjon (svensk) på maskinen og info om hvordan du skal bruke den for å slipe eggen akkurat så skarp du ønsker den.

Det krever litt trening og innsats for å beherske systemet, men når du gjør det kan du slipe kniver med slett egg, økser og andre eggverktøy akkurat slik du vil ha dem. I test slipte Bushcraft kniveggene til meget skarp. Åtte års garanti.

Poeng: 9