ULOVLIG HAGL PÅ JAKT
Advarer jegere etter nye jaktregler: – Blir anmeldt
– Vi kan se hva jegeren har i børsa og i beltet, men ikke i lomma, sier Statens naturoppsyn. Fra denne sesongen er det forbudt å bære med seg blyhagl på jakt.
Det er klart for årets fuglejakt, og loven om blyforbud som trådde i kraft den 15. februar vil nå få konsekvenser for rundt 60 000 norske småviltjegere.
Det har vært mange reaksjoner på forbudet. I første rekke har jegere etterlyst ammunisjon med de samme egenskapene som blyhagl.
Les også: (+) Test av rimelige fjellsko: Er en billig sko god nok?
Det fins bedre alternativer til blyhagl nå enn da det var blyforbud i perioden 2005–2014, men jegere må innstille seg på at rekkevidden og gjennomslagskraften likevel ikke blir som før.
Det er i dag straffbart å jakte med bly samt bære blyholdig ammunisjon under jakt. Statens naturoppsyn (SNO) holder oppsyn med at loven blir fulgt og ulovlige forhold blir anmeldt til politiet. I forskriften står det: «Overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne forskrift, straffes med bøter eller fengsel inntil et år. Under særlig skjerpende omstendigheter kan fengsel inntil to år anvendes. Uaktsom overtredelse er straffbar.»
Flere jegere har ytret at de ikke akter å rette seg etter den nye loven, og en jeger og våpenforhandler i Finnmark uttalte nylig i media at han ikke hadde fått inn noe alternativ ammunisjon til butikken.
Kontroller kan forekomme
Det er politiet og Statens naturoppsyn (SNO) som etter loven skal holde oppsyn og kontroll med at bestemmelsene blir overholdt. Morten Kjørstad, underdirektør i SNO, forventer at oppsynsmennene hans vil få en like smidig hverdag som før forbudet.
– Det er alltid hyggelig å treffe folk i fjellet, vi får alltid mye spørsmål. Vårt samfunnsoppdrag er å drive oppsyn med all jakt. Den nye loven er her og når vi er ute i felten vil vi gjøre jegerne kjent med forbudet. Å snakke med folk er en viktig del av jobben. En viktig utfordring for oss er å skape forståelse og respekt for regelverket, sier Kjørstad.
Han har et greit råd til alle jegere:
– Legg igjen den gamle ammunisjonen, eller aller helst, lever den til nærmeste politistasjon. Det er veldig lite trolig at bly blir tillatt igjen noen gang. Det argumenteres med at vi har brukt det i 100 år, men i dag vet vi mer, vi vet at bly er skadelig for dyr og mennesker.
- Jeg kjenner mange jegere, og jeg møter stor forståelse for forbudet. Selv har jeg ikke jaktet med bly siden det første forbudet i 2005, og jeg syns det har gått helt greit, sier Kjørstad.
Han tror også at det vil gå greit for oppsynsmennene å utføre oppdraget sitt, og for en jeger er det viktig å huske på at han/hun plikter å la seg kontrollere og at det er straffbart å bevisst unndra seg plikten til å medvirke under kontroll.
Dette er en tilsynsbestemmelse, som gir oppsynsmannen adgang til å foreta rutinemessig kontroll med at jegeren følger pliktene han/hun har etter viltloven.
Det går ikke bare på lovlig ammunisjon, men også på at papirene er i orden; våpenlisens, jegeravgift og jaktrett for området.
– Jeg har god tro på at norske jegere ikke ønsker å bryte noen lover. Vi har myndighet til å se i børsa og se i beltet til jegerne, men ikke foreta ransaking eller beslag. Det er det bare politiet som har lov til. Utgangspunktet vårt er uansett å snakke med folk, og vi velger å stole på at det folk sier er korrekt, sier Kjørstad.
Brudd på loven anmeldes
Hvis noen skulle bli tatt med blyhagl i børsa eller beltet, har oppsynsmannen bare én ting å gjøre.
– Da må vi anmelde forholde til politiet, men jeg håper vi slipper å gjøre det, sier Kjørstad.
Oppsyn skjer ikke på grunnlag av mistanke om at noe straffbart er begått, men er å betrakte som forvaltningsmessig tilsyn.
Jegeren kan også kreve at oppsynet legitimerer seg med naturoppsynsbevis fra SNO, eller med tjenestebevis for begrenset politimyndighet.
Kontrollmyndigheten gjelder under jaktutøvelse. Kontroll med våpen og våpenkort i andre situasjoner enn under jakt, er det bare politiet som har myndighet til å foreta.
Denne saken ble første gang publisert 17/08 2023.