STOR TEST AV SKALLJAKKER
Test av skalljakker – det dyreste er ofte det beste
Vi har testet åtte allværsjakker til under 3000 kroner, pluss to i en dyrere prisklasse.
Skalljakker ble tidligere ofte benevnt som «allværsjakker», fordi dette er jakker vi kan bruke uansett vær og årstid.
Skalljakka kommer også best til sin rett når det er litt rufsete vær med regn og vind. I godt vintervær med minusgrader kan en anorakk i bomull gjøre en bedre jobb, og på sommeren med sol og 20 grader i lufta kan en lett vindjakke i kunststoff være et bedre valg.
Likevel ender nok de fleste av oss opp med å velge en skalljakke som tåler både vind og regn uansett når på året vi skal på tur.
Les også: 16 idiotiske tabber på tur – og hvordan du unngår dem
Slik er testen utført
Vi har hatt jakkene inne til test i 3–4 måneder, noen litt kortere og noen litt lengre.
Jakkene er brukt aktivt til tur, trening og i det daglige. Der det har vært mulig har vi testet både dame- og herreutgave.
Vask, vedlikehold og impregnering er gjort etter produsentens anbefalinger.
Sømmer, teiping og andre detaljer er sjekket spesielt nøye for å avdekke eventuelle produksjonsfeil eller unormal slitasje.
Slike tester kunne alltid vært litt lengre med tanke på å kunne avdekke slitasjepunkter, men av praktiske grunner vil vi sjelden ha mer enn 3–4 måneder tilgjengelig om vi skal forholde oss til det inneværende årets modeller.
Vi har vurdert jakkene ut fra disse punktene:
Pris og praktisk bruk: 40 %
Materialegenskaper og produksjon: 30 %
Praktisk bruk: 30 %
På de to mest kostbare jakkene er ikke pris tatt med i vurderingen.
Jakkene har fått poeng på en skala der 1 er dårligst og 10 er best. Se resultatet i stigende rekkefølge her:
Norheim Granitt trelags jakke
Pris: 1599 kroner
Vekt: ca. 600 gram
Material: Trelags, 100 % polyester
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
+ Rimelig, solid, mykt stoff
- Regntetthet, egenvekt, passform
Kommentar: Norheim er et av Intersports egne merker, der vi fra tidligere tester har erfart at det ofte er mye å få for pengene om du finner et produkter som passer deg og ditt behov.
I skrivende stund selges denne jakka med en medlemspris på 799 kroner, noe som gir deg veldig mye jakke for pengene. Samtidig må det kommenteres at tekniske spesifikasjoner ikke kan måle seg med de beste i denne testen med kun 10 000 mm vannsøyle, noe vi mener er litt knapt.
Selv om passform ikke er dårlig, er det andre jakker i denne testen som er en del bedre, men her må hver enkelt prøve selv.
På den positive siden må vi trekke fram slitestyrken. Jakka oppleves som solid, samtidig som stoffet kjennes mykt ut. Greit med justeringsmuligheter og lufteskår under ermene. Rimelig og god jakke som vil passe godt som dagligjakke for mange.
Poeng: 5
Stormberg Seland Rec Shell jakke
Pris: 1499 kroner
Vekt: ca. 610 gram
Material: ProreTex, trelags, 18 % resirkulert materiale
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
+ Solid, fin pris
- Egenvekt, vanntetthet
Kommentar: Forholdsvis lave priser og solide produkter har gjort Stormberg til en godt kjent aktør på det norske friluftsmarkedet.
Vi opplever kanskje at produktene kan være litt trauste i designet sammenligner med en del andre produkter, det samme sier testerne om denne jakka; «Solid og rimelig, men litt kjedelig design».
Heldigvis er vi utstyrt med ulik smak, så her må hver enkelt gjøre opp sin egen mening. Med en vannsøyle på 15 000 mm og pusteegenskaper på 6000g/m²/24t plasserer heller ikke denne seg helt i toppen med tanke på tekniske spesifikasjoner, men til denne prisen er dette ok.
Litt tung jakke og litt stivt materiale trekker ned totalopplevelsen noe. Funksjonell hette, god lengde på ermer, to frontlommer og lange lufteskår under ermene. Litt «grove» løsninger, men oppleves som et solid produkt med god produksjonsteknikk.
Poeng: 5
Heldre Steinstø jakke
Pris: 1295 kroner
Vekt: ca. 520 gram
Material: Trelags, polyester
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
+ Passform, slitesterk, behagelig stoff
- Egenvekt, vanntetthet
Kommentar: Heldre er kanskje ikke det mest kjente merket på markedet, men i denne klassen, der vi ser på en del rimeligere produkter, er Heldre å regne med.
Vi har testet flere produkter fra denne leverandøren tidligere, som regel med gode resultater når man skal ta hensyn til pris. Det samme kan vi si denne gangen, Steinstø står støtt som en god og solid friluftsjakke som kan brukes året rundt.
På grunn av et litt kroppsnært snitt, kan nok enkelte slite litt med å få en tykk genser under denne jakka.
Vannsøyle på 15 000 mm, og pusteegenskaper på 5000g/m²/24t plasserer den ikke i eliteklassen med tanke på tekniske spesifikasjoner, men til denne prisen er dette bra. Mykt og behagelig materiale.
Funksjonell hette, god lengde på ermer, to frontlommer, én brystlomme og lufteskår i sidene. Det er noe å hente på produksjonsteknikk, men til denne prisen er resultatet innafor. Mye for pengene!
Poeng: 6
Vikafjell Rolvskvil jakke
Pris: 1999 kroner
Vekt: ca. 460 gram
Material: Noe stretch, polyester
Annet: Egen dame- og herremodell,flere farger
+ Klassisk utstyrt, godt snitt, komfortabel
- Henger litt ved påtrekk, vanntetthet
Kommentar: Jakke med godt snitt og et klassisk utseende som nok gjør dette til en jakke mange vil sette pris på. Noe stretch i hele jakka, sammen med at materialet på innsiden ikke glir så godt mot enkelte andre tekstiler, gjør at jakka kan henge litt fast på armene og over skuldrene når du skal ta den på deg.
Dette er heldigvis ikke noe du merker når jakka først er på. Med en vannsøyle på 15 000 mm, og pusteegenskaper på 5000g/m²/24t plasserer heller ikke denne seg helt i toppen med tanke på tekniske spesifikasjoner, men til denne prisen er dette helt greit.
God passform, enkel, men funksjonell hette, god lengde på ermer og god lenge i livet. Lufteskår under ermene.
Snitt som gir rom til et ekstra lag med isolasjon under. Fire lommer i front som gir godt med plass til oppbevaring. Komfortabel.
Poeng: 6
Outdoor Research Foray II Jacket
Pris: 1950 kroner
Vekt: ca. 340 gram
Material: Tolags, Paclite Gore-Tex
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
+ Passform, egenvekt, vanntetthet
- Slitestyrke, tynt materiale
Kommentar: Outdoor Research er en velkjent, amerikansk produsent av friluftsutstyr som har holdt det gående siden 1980-tallet.
Denne jakka er laget i en relativt tynn tolagskonstruksjon, de fleste jakkene i denne testen har en mer solid trelags konstruksjon.
Kanskje ikke optimalt til helårsbruk, men likevel er lett og god jakke som fungerer meget godt som beskyttelse mot regn og vind. God hette, god lengde på ermer og god lengde i livet. Spesiell løsning i sidene med glidelås fra under ermene helt ned til linningen på jakka.
Om glidelåsene åpnes helt gir det en løsning som ligner på en poncho – noe som gir meget gode luftemuligheter. Aberet med en slik tolagsløsning er lavere slitestyrke, mindre «hold» i stoffet og materialet oppleves klammere inn mot huden.
Glidelåsene i siden gir også noen utfordringer med tanke på å justere jakka i livet. Med vannsøyle på 28 000 mm er dette et godt alternativ til regnjakke på tur i barmarkssesongen.
Poeng: 7
Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket
Pris: 1999 kroner
Vekt: ca. 300 gram
Material: 2,5-lags, ripstop Helly Tech Protection, polyamid
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger tilgjengelig
+ Egenvekt, pakkevolum
- Slitestyrke, noe minimalistisk
Kommentar: Helly Hansen er en velkjent leverandør av friluftsutstyr som ikke trenger noen videre presentasjon her hjemme i Norge.
De fleste skalljakkene til HH ligger en del over i dette i pris, men denne lettvektsjakka har vi funnet plass til. 2,5-lagskonstruksjon betyr at jakka har et printet mønster på innsiden i stedet for et tredje lag.
Dette øker slitestyrken sett mot tolags, og gir et lettere produkt enn et tilsvarende trelags. Vannsøyle er oppgitt til 10 000 mm, noe som er ok, men ikke supert. Pusteegenskaper ligger på det samme, noe som er bra.
Litt kroppsnært snitt, ellers ok passform. Funksjonell hette. Først og fremst en lettvekter som tar liten plass i sekken.
Poeng: 7
Bergans Letto V2 3L Jacket
Pris: 2800 kroner
Vekt: ca. 410 gram
Material: Trelags Dermizax, 100 % polyester
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
+ Lett passform, vanntetthet
- Slitestyrke
Kommentar: Bergans oppgir at Letto er en av deres mest solgte trelags skalljakker. Etter å ha fått testet denne nye, oppgraderte utgaven, skjønner vi at dette er en populær jakkemodell.
Letto er lett, samtidig som den beskytter meget godt mot elementene. Bergans har jakkemodeller som er mer avanserte og puster bedre enn denne, men da ligger de gjerne i en annen prisklasse også.
Med en vannsøyle på 20 000 mm er du godt beskyttet mot fukt. Godt snitt, god lengde på ermer, lange lufteskår under ermene, god hette med justeringer og to store lommer i front med innerdel av mesh.
Godt forlenget ryggparti og fravær av sømmer oppe på skuldrene øker slitestyrke og komfort i forbindelse med bæring av sekk.
Helt klart en av vår favoritter i denne prisklassen og generelt en meget god lettvekter.
Poeng: 8
Rab Arc Eco Jacket
Pris: 2999 kroner
Vekt: ca. 440 gram
Material: Trelags Pertex Shield Revolve
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
+ Lett, miljøvennlig, vanntetthet, stort bruksområde
- Slitestyrke
Kommentar: RAB er vel fortsatt å regne for en dunspesialist for mange. RAB har likevel i lengre tid presentert en rekke gode skallprodukter.
Arc Eco Jacket er en jakke der det er brukt et vind- og vanntett materiale som er 100 % resirkulert, samtidig som materialet er lett å resirkulere på nytt – noe som er viktig å merke seg for oss som liker å være ute i naturen.
Materialet har gode tekniske spesifikasjoner med blant annet 20 000 mm vannsøyle. Jakka har en klassisk utforming med en normal, litt ledig passform, god lenge i livet, god hette, ermer med god lengde, lufteskår under ermene og to store lommer i front.
Gode detaljer som fleece inn mot haka og praktiske justeringsmuligheter. Flott og miljøvennlig jakke med et stort bruksområde.
Poeng: 8
To dyrere alternativer:
Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket
Pris: 5499 kroner
Vekt: ca. 410 gram
Material: Gore-Tex trelags C-Knit, 50 % resirkulert
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
Kommentar: Norrøna har både dyrere og billigere jakker enn denne, men Falketind Gore-Tex mener vi representerer noe av det beste på markedet når det gjelder skalljakker til generelt friluftsliv gjennom hele året.
Falketind kommer også som Paclite-utgave som er en del lettere, men har da litt lavere slitestyrke og har litt dårligere verdier med tanke på vanntetthet.
Falketind som modell har vært på markedet i en del år, men er oppdatert og forbedret flere ganger. Dagens modell framstår som en klassisk skalljakke som vil være et sikkert valg for de fleste så lenge modellen passer og prislappen ikke virker avskrekkende.
Hette med gode justeringer og som rommer hjelm, god lengde på ermene, lange lufteskår under ermene, god lengde i livet og et forlenget ryggstykke, to store frontlommer, innvendig lomme og flere andre gode detaljer.
Norønna viser også her at de er gode på design, passform og produksjon. Her får du et produkt i toppklasse!
Poeng: 9
Testvinner: Arc'teryx Beta AR Jacket
Pris: 5999 kroner
Vekt: Ca. 450 gram
Material: Gore-Tex Pro trelags
Annet: Egen dame- og herremodell, flere farger
Kommentar: Arc'teryx er blitt den produsenten mange gjerne ser til når standarden skal settes på slike skalljakker. Beta AR står for allsidig bruk og generell beskyttelse mot vær og vind.
Er du på utkikk etter en klassisk skalljakke til allsidig friluftsliv gjennom hele året, vil det være vanskelig å finne en mer egnet jakke enn dette.
Meget god passform, godt utformede ermer med god lengde, meget god hette, lufteskår under ermene, god lengde i livet, to frontlommer, én innerlomme og flere gode detaljer.
Topp produksjonsteknikk og gode materialer.
Her får du en jakke i toppklasse, men denne jakka koster også 4-5 ganger mer enn de rimeligste i denne testen. Om en jakke er verdt dette vil nok være avhengig av hvor ofte du er ute og hvilke type aktiviteter du bedriver.
Testernes favoritt. Anbefales!
Poeng: 10
Noen gode tips når du skal kjøpe skalljakke
En skalljakke i toppsjiktet koster gjerne 5000–6000 kroner, enkelte toppmodeller koster enda mer. Når vi nå skulle gjøre en test på «rimelige» skalljakker, la vi oss på et nivå tilsvarende cirka det halve av dette, altså med makspris på rundt 3000 kroner.
Vi ser også at mange av modellene kan være fullgode alternativ til de dyreste toppmodellene så lenge du ikke trenger det aller nyeste med tanke på type membran og type aktivitet du bedriver.
Skalljakker er helt vindtette, men ikke like vanntette som en «god gammeldags» regnjakke.
Det som gjør disse jakkene vanntette er som regel en membran som hindrer at fukt trenger inn, samtidig som svette skal kunne trenge ut. Dette fungerer aller best i teorien, men ikke alltid like godt i det virkelige liv.
Om du vet at du skal ut i skikkelig regnvær over tid, kan det være lurt å ha et dedikert regnsett liggende.
En skalljakke med membran vil også holde regn og fukt ute, men du kan oppleve fuktgjennomslag om du for eksempel ikke passer på å vaske og impregnere jakka regelmessig.
Graden av vanntetthet måles i «millimeter vannsøyle». Vi anbefaler at en jakke bør ha over 15 000 mm, gjerne opp mot 20 000 mm vannsøyle for at en skal si at den er vanntett. Dette er som regel oppgitt på produktene.
Et annet godt råd er å følge med på når det er salg. Ved sesongavslutning på våren selges gjerne typiske vinterprodukter på salg for å gjøre plass til de nye sommerkolleksjonene. Da er det ofte mulig å gjøre noen ekstra gode kjøp.
Oppsøker du såkalte «outlet», som finnes både fysisk og ofte på produsentens nettside, kan du finne utgående modeller og modeller som er et par år gamle til sterkt reduserte priser.
Det vi ser skiller rimeligere modeller fra de mest kostbare toppmodellene er i første omgang de tekniske spesifikasjonene på materialene som er brukt.
Når vi går litt mer nøye til verks finner vi selvsagt også andre ting som skiller toppsjiktet fra de noe rimeligere jakkene, men om du ikke har helt spesifikke behov og ikke bedriver en aktivitet som presser utstyret til det ytterste, vil nok mange av våre lesere finne jakker i denne testen som kommer til å fungere helt utmerket i mange år framover.
Husk at en jakke bør prøves, slik at størrelse, passform og lengde i livet og på ermer passer til ditt bruk og din kropp.
Denne saken ble første gang publisert 01/08 2023.