Test av 8 høye turstøvler
Test av fjellsko: Testvinneren koster 6000 kroner
Vi tester høye, solide turstøvler for turer med tung sekk i tøft terreng. I tillegg får du gode råd til hva du bør se etter når du trenger nye støver og skal gjøre din egen vurdering. Se hvilken sko som er best i test – og les vår vurdering av hver enkelt støvel.
Dette er modeller som ofte markedsføres som jaktstøvler.
Generelt er ikke behovet for støvler med høyt skaft like stort på fjelltur som på jakt.
En tur går gjerne på sti, mens jakt i stor grad går utenom stiene der kjerr, lyng og myrer gjør det praktisk med et høyt og solid skaft som tar støyten, gir god overlapp med buksa og generelt hindrer rusk og rask å komme ned i støvelen.
Utenfor stien
Men, skal du på tur ut i villmarka, vekk fra stiene, er de høye, solide støvlene ofte det beste valget, selv om de er litt tyngre å gå med enn en mellomhøy, lett turstøvel.
Det store flertallet i vår test er membranstøvler. De tåler mer fuktighet enn en ren lærstøvel uten membran.
Dette gjelder bare så lenge membranen er intakt. Når den etter noen års bruk svikter, er du ikke i tvil om hva som skjer når du krysser den første våte myra. Da siger vannet ubønnhørlig inn.
Dette har vi lagt vekt på
Komfort: 45 %
Grep og støtte: 20 %
Soliditet: 15 %
Praktisk bruk: 20 %
En lærstøvel uten membran trenger jevnlig smøring for å holde sånn noenlunde tett. Fordelen er at de tørker raskt når de har blitt våte.
I tillegg er de tynnere i skaftet og sitter godt når de snøres på. En fôret membranstøvel som har blitt klissvåt inni, for eksempel ved en elvekryssing, tar det lang tid før er tørr igjen.
Jevnt i toppen
Testen viser hviken støvel som er best ut fra de egenskapene vi har vurdert som positive, men det er ingen god løsning å satse på testvinneren, hvis den ikke har en lest som passer foten din.
Du bør derfor alltid prøve støvelen på – helst med tung sekk – og velge en støvel som du kjenner sitter godt uten å være trang, gnage eller at hælen glipper når du går.
Å lage en turstøvel som er dønn solid og samtidig behagelig på foten, er ikke enkelt. Blant disse tungvekterne kan du derfor ikke forvente samme «hanskefølelse» som du kan få med lettere og mykere støvler.
I denne testen fikk 4 av 8 støvler karakteren 9. Det er med andre ord svært jevnt i toppen.
Støveltips
• Gå noen kortere turer med nye støvler før du legger ut på langtur
• En korrekt oppbygd membranstøvel skal ventilere ut fuktighet/fotsvette under bruk. I tillegg bør du ta av støvlene og dra ut innleggssålene når du raster. Ved korte raster i tørt vær er det lurt å skifte til tørre sokker, mens de fuktige sokkene henges til tørk på sekken. Tørre føtter og tørre støvler er gull verd.
• Bruk sokker av ull eller syntetsokker med god fukttransport, ikke bomull!
Les også (+): Norges største test av ørretsluker
Fordeler med høye turstøvler
• Lett å trekke buksa over støvelen, slik at det blir rimelig tett for rusk og fuktighet. Ved middels høye støvler kan det bli gliper, og da kan vann fra fuktig vegetasjon trenge ned i støvelen via skaftet. Da hjelper det ikke om støvelen er aldri så tett ellers.
• Normalt god vadedybde ved kryssing av myr og bekk
Viktige egenskaper
Gelenkstivhet: Foten bøyes ved tåballen når vi går. For å etterligne dette, forsterkes sålen med en stiv gelenk fra hælen over fotbuen.
Når du forsøker å bøye denne sålen, vil den være helt stiv fram til tåballen, og bøyen kommer på samme sted som foten bøyes. Dette reduserer belastningen på foten, særlig ved tunge bører.
Tverrstivhet: I skrått terreng vil en støvel med god tverrstivhet støtte foten gjennom steget, helt fra hælen settes i bakken til tåa forlater den.
En såle med dårlig tverrstivhet vil gi etter når tyngden flyttes fra hælen og framover, og dette må fotbladet kompensere for, noe som øker belastningen på foten.
Måles ved at du kjenner hvor lett sålen bøyer seg sidelengs når du holder tak rundt hælen og vrir sålen rundt.
Stabilt hælsete: I skrått terreng og med tung bør er belastningen på hælen stor. Hvis støvelen er myk rundt hælen, vil den gi etter i stedet for å støtte.
For å unngå ekstra belastning på hælen er det viktig at hælsetet tåler denne belastningen uten å gi etter.
Les også (+): Stor test av gassbrennere og multifuelbrennere: Disse er best å ha med på turen, både sommer og vinter
Gode råd
• Har støvlene vært i saltvann eller gjørme, bør de skylles med lunkent vann/børstes rene.
• Impregner skinnstøvler jevnlig, særlig etter turer med mye fukt eller etter vask. De ulike produsentene anbefaler ulike produkter for stell og impregnering av læret. Brukes produkter med fett/olje/silikon, kan dette påvirke lærets holdbarhet og pusteevne negativt.
• Smør litt vaselin på metalldelene nå og da for å hindre korrosjon
Slik har vi testet
Alle støvlene er mottatt nye fra leverandør.
De har vært testet i variert terreng og varierende værforhold vår/sommer.
For å rangere støvlene når det gjelder komfort og følelse av støtte/stabilitet, er det gått turer med to ulike støvler.
På tilbaketuren har vi byttet på hvilken fot hvert av støvelmerkene er på, slik at eventuelle forskjeller mellom venstre og høyre fot kan registreres.
Sålens grep på ulikt underlag, stabilitet, stivhet, vridningsstabilitet og vanntetthet er vurdert med alle modellene samlet.
Vekt er målt på ubrukte støvler i størrelse 43, samtidig veiing på samme vekt. Vadedybde er målt på det laveste punkt på siden av pløsa.
Vanntest
I tillegg til at støvlene er brukt i vått terreng, ble det gjennomført en standardisert vanntest.
Støvlene ble satt i et vannkar og tynget ned med blylodd. Så fylte vi oppi med kaldt vann, slik at vanndybden i karet var 12 cm.
Det ble kontrollert for lekkasje etter 30 min.
Etterpå fikk støvelen stå 30 sekunder opp/ned for å renne av, og ble så veid på nytt for å registrere hvor mye vann den hadde sugd til seg i løpet av vanntesten.
Les også (+): Prøv vår spennende quiz: Ville du klart jegerprøven i dag?
Så går vi til selve testresultatene:
Bestard Explorer Arctic Grip
Materialer: Fullnarvet lær, Gore-Tex Duratherm, Vibram Arctic Grip såle
Størrelser: 38–48,5
Vekt pr. støvel: 986 gram (43)
Høyde skaft: 28,4 cm
Vadehøyde: 23 cm
Pris: kr 4995
En solid turstøvel i 2,7 mm fullnarvet glattlær. Godt beskyttet mot slitasje i ur og steinete terreng med en 4–7 cm høy gummikalosjering rundt hele støvelen.
Innerfôr i Gore-Tex Duratherm. Vibram Arctic Grip såle, som er spesiallaget for godt grep når det er vått, isete eller snøføre.
Gummien er myk og mangekanta knaster gir godt grep i alle retninger. Små knaster også i fotbuen. Savner mer profilert såle ved tå og hæl.
Sålen er forhøyet i front og beskytter støveltuppen godt. D-ringer på vristen klikker i lås når lissen strammes og gir mulighet for ulik stramming av fot/skaft.
Litt mer omstendelig i bruk enn en vanlig låsekrok.
Anatomisk innleggssåle med vaffelmønster under. Holder seg tørr i vanntesten og er blant støvlene som tar til seg minst vann i løpet av testen, kun 10 gram pr. støvel.
Støvelen/sålen er stiv og er lettere gå med på mykt underlag enn på hardt. Den er meget tverrstiv og har et solid og stabilt hælsete.
Godt polstret innvendig, og til å være en såpass stiv støvel, er den behagelig å gå med.
I ulendt terreng og med tung sekk er dette en støvel som gir deg den støtten du trenger.
Viking Villrein Deluxe Tall GTX
Materialer: Nubuk lær, Gore-Tex Performance fôr, UGC-yttersåler, EVA inner- og mellomsåle
Størrelser: 37–48
Vekt per støvel: 816 gram (43)
Høyde skaft: 28 cm
Vadehøyde: 22,5 cm
Pris: kr 3800
Villrein Deluxe er en meget behagelig støvel å gå med. Den er blant støvlene med lavest skaft og vadedybde i testen, men samtidig den letteste støvelen i testen, med sine 800 gram.
Innersålen er anatomisk formet og med demping på hæl og tåparti. Separat stramming over tåparti og skaft. Låsekrok med D-ring som låser solid, men er litt mer omstendelig i bruk enn en vanlig låsekrok.
Yttersålen er Vikings velkjente UGC (Ultra Grip Consept). Det er en såle som gir meget godt grep ved krevende forhold. Sålen er også godt utformet for å gi ekstra grep i bratt opp- og nedoverbakke.
Støvlene bøyer seg der de skal og har middels tverrstivhet og middels solid hælsete. Ingen sømmer på slitasjeutsatte steder.
Bred og god hempe bak på skaftet gjør det enkelt å trekke støvelen på, og sparkekant bak på hælen gjør det enkelt å sparke støvelen av mot en kant.
En meget behagelig støvel å gå med i lett terreng og uten tung sekk. Blir terrenget tøffere og sekken tung, oppleves ikke Villrein Deluxe å gi tilstrekkelig støtte.
Støvlene holdt tett i vanntesten, og hver støvel tok til seg kun 19 gram vann.
Les også (+): Test av isolerte fjellduker: Denne holder deg varmest
Härkila Driven Hunt 2.0 GTX
Materialer: Fullnarvet lær, Gore-Tex insulated comfort
Størrelser: 40–48
Vekt per støvel: 1015 gram (43)
Høyde skaft: 32,2 cm
Vadehøyde: 27,4 cm
Pris: kr 4699
Driven Hunt-støvlene rager i skohylla med sine drøye 32 cm høye skaft.
Støvlene er godt isolert og holder varmen langt ned på de blå gradene. Ved elvekryssinger, myrer og i snø er de både høye nok og varme nok.
Lett å stramme med fire kulehemper over foten, en god låsekrok og så fem hektekroker oppover skaftet.
Vibram-sålen har myke, mangekanta knaster som gir godt grep på vanskelig underlag. Vi savner en mer «aggressiv» utforming for bedre grep på hæl i nedoverbakke, og på tåpartiet i oppoverbakke.
Driven Hunt har støpt fotseng som gir støtte til foten og sikrer god komfort. Innleggssålen er anatomisk formet, med demping under hælen og tåpartiet.
I bruk kjenner du at støvlene er svært høye, de klemmer til helt opp på tykkleggen. De har en tendens til at skinnet ved ankelleddet bøyer seg innover når du går. Dette ga litt ømme ankelledd etter noen kilometer.
Støvlene er tørre i vanntest, men har en vektøkning på hele 71 g pr. støvel etter vanntest.
Produsert i Europa, og det gis to års garanti mot material- eller funksjonsfeil.
Produsenten oppgir at du på grunn av det tykke fôret bør kjøpe én størrelse større enn du normalt ville ha gjort. Dette stemte ikke for oss, støvlene var mer enn romslige nok i vanlig størrelse.
Crispi Kongsvoll EVO GTX
Materialer: Nubuck lær, Gore-Tex Dual Tech membran, Gore-Tex Ultimate Cordura
Størrelser: 41–47
Vekt pr. støvel: 971 gram (43)
Høyde skaft: 28,5 cm
Vadehøyde: 28 cm
Pris: kr 5999
Kongsvoll EVO er en av Crispis høye, solide støvler. Det oppgis at den er utviklet med fokus på lav vekt og robusthet for krevende turer. Dette stemmer på en prikk når det gjelder gelenk- og tverrstivhet samt et dønn solid hælsete.
Med sine 970 g pr. støvel er den ingen lettvekter, men faktisk en av de tyngre støvlene i testen. Støvlene er ikke av de høyeste, men det er ingen nedskjæring ved pløsa, så støvelen har med 28 cm, størst vadedybde i testen.
Helt tette i vanntesten, men tok til seg overraskende mye vann, 78 g pr. støvel.
Støvlene har Ankle Bone Support System, som skal gi ekstra støtte og beskyttelse rundt ankelleddet, samt Anatomic Fit System, med passform tilpasset fotens naturlige fasong.
Separat snøring over fot og på skaftet. Låsekrok kan gi litt etter ved belastning. Godt avrunda snørekroker.
Vibram såle med mangekanta, myke grepsknaster, også mønster i fotbuen. Tå- og hæl er ikke spesielt formet for å gi ekstra grep i opp- og nedoverbakker.
Innleggssålen Air Mesh EVO er svakt anatomisk formet. Solid gummikalosjering og forsterket tåspiss. Ingen slitasjeutsatte sømmer.
Kongsvoll EVO er en svært vellykket kombinasjon av god støtte, soliditet og komfort for foten. Det er en støvel du uten problemer kan ta rett opp av esken på parkeringsplassen når du skal ut på tur.
Hanwag Kalixfors SF Ekstra GTX
Hanwag, teststøvler levert av Fenix Outdoor
Materialer: Nubucklær, Vibram Trekking SF yttersåle, TPU gummi på hæl og tå
Størrelser: 40–49,5
Vekt pr. støvel: 847 gram (43)
Høyde skaft: 27,6 cm
Vadehøyde: 21,7 cm
Pris: kr 4059
Kalixfors har Vibram Trekking SF yttersåle med myke, mangekanta knaster med godt grepsmønster helt ut på kantene og i fotbuen. Oppleves å ha brukbart grep på sleipt underlag, selv om den ikke har spesielt grepsmønster verken på tåpartiet eller hælen.
Effektiv låsekrok gir separat stramming over fot og på skaft.
Gelenk- og tverrstivhet er middels. Dette gjør at støvelen bøyer relativ lett og er behagelig å gå med på hardt underlag.
Hælsetet er i mykeste laget og gir litt etter ved belastning.
Beskyttet med TPU-gummikalosjering på tå- og hælpartiet. Ingen slitasjeutsatte sømmer.
Støvelen med lavest skaft og minst vadedyp. Holdt tørt i vanntest. Hver støvel økte vekten med ca. 36 gram etter vanntest.
En støvel som plasserer seg midt på treet, den er verken den mest behagelige eller den som har best stabilitet i tøft terreng og med tung sekk.
Hanwag produseres i Europa og med mest mulig kortreiste råvarer.
Haix Nature Nordic GTX
Haix, teststøvler levert av Magne Landrø AS
Materialer: 2,6-2,8 mm okseskinn, Micro-dry fôr, GORE-TEX Performance membran
Størrelser: 36–51
Vekt per støvel: 925 g (43)
Høyde skaft: 29 cm
Vadehøyde: 25 cm
Pris: kr 4999
Nyutviklet tur- og jaktstøvel. Oppgradert design samt fire låsehemper, flere størrelser og drahempe bak på skoene.
Haix er en stor produsent av arbeidssko som nå satser på tur-/jaktstøvler. Det merkes. Komfort rett ut av esken. Lett å snøre. Effektiv låsekrok for separat stramming av fot og skaft.
Støvlene er laget for at luften i støvelen skal sirkulere og fuktigheten slippes ut i hvert steg. Anatomisk formet innersåle.
Sålene er utviklet av Haix/Vibram for å gi godt grep, stabilitet og maksimal friksjon på vanskelig underlag. Det er grepsriller i front og bak på sålen, noe som gir ekstra godt grep i bratt terreng.
God gelenk-, tverrstivhet og et solid hælsete. Gummikalosjering 2,5–4 cm høy beskytter støvelen nederst. Ingen slitasjeutsatte sømmer. Sparkekant bak på hælen.
Støvlene var tørre i vanntest og tok til seg minst vann, kun 9 gram pr. støvel.
Les også (+): Test av hodelykter: Delt førsteplass mellom testvinnerne
Lundhags Vandra II High
Materialer: Heinen Full-Grain lær, Certech cellegummi, Vibram traction yttersåle, TPU tåhette
Størrelser: 36–48
Vekt per støvel: 901 gram (43)
Høyde skaft: 30 cm
Vadehøyde: 27,7 cm
Pris: kr 4300
En klassisk ettlags skallstøvel med solid vanntett underdel med ca. 6 cm cellegummi. Lærskaftet er sydd rett på underdelen og er uten polstring eller membran.
Stiv, polstret kant avslutter skaftet. Svært stiv underdel, nesten så den ikke kan bøyes, og med dønn solid hælsete.
Krever sokker for isolasjon og polstring. Kjøp ett nummer større enn du vanligvis bruker. Støvel som nok krever inngåing.
Lavt skaft, greie å snøre, men låsehempa låser bare delvis. Doble og triple sømmer som fester overdel til underdel, men noen av disse ligger delvis slitasjeutastt til.
Anatomisk formet Moen innersåle i ull og PU-skum. Helt greie Vibram yttersåler gir greit grep i terrenget, særlig i oppoverbakke.
Lekkasje i begge støvler i vanntest. Dette medførte en vektøkning på 76 gram pr. støvel.
En klassisk støvel som krever noe kjærlighet og stell.
Alfa Bever Extreme GTX
Materialer: Heinen fullnarvet lær, Memoryfoam, EVA-mellomsåle
Størrelser: 39–47
Vekt per støvel: 928 gram (43)
Høyde skaft: 28 cm
Vadehøyde: 24 cm
Pris: kr 4999
Ifølge Alfa er dette den råeste støvelen de har laget. Den bygger på Bever Pro Advance-modellen og har fått utbyttbare kroker og tysk kvalitetslær fra Heinen.
Skaftet er ekstra avstivet, og alle slitasjeutsatte skjøter er sydd med tre sømmer, hvorav én med kevlar. Godt beskyttet med 3–7 cm kunststoffkalosjering rundt hele støvelen.
Yttersåle i Vibram Grip AMG, mangekanta, myke grepsknaster. Mønster i fotbuen. Hæl og tåparti har tverrgående mønster som gir ekstra grep i bratta.
God gelenkstivhet og behagelige å gå med. Tverrstiv og med et solid og stabilt hælsete. Definert sparkeprofil på hælen.
Laft skaft, men er den som tar til seg minst vann. Kun 10 gram pr. støvel. Lette å snøre og effektiv låsekrok muliggjør separat stramming på fot og på skaft.
Stødige i bruk, med nødvendig støtte, men ikke så stive at de er tunge å gå med på flatt, hardt underlag. Godt polstret.