TURTIPS
Riktig bruk av gassbrenner på tur: Dette må du vite
For mange ferske turfolk er kokeapparatet den skumleste delen av turutstyret. Men om du forstår fysikken som ligger til grunn for gassbrenneren, blir den kanskje litt mindre skremmende?
Det meste av innholdet i en gassboks er i flytende form. Om du rister på boksen, vil du høre at det skvulper. Over væsken vil det være en del gass, og det er den som slipper ut når vi åpner ventilen på brenneren.
For at det skal komme gass ut av boksen må trykket inne i boksen være større enn utenfor. Det forutsetter at temperaturen er høyere enn gassens kokepunkt.
Gassbokser til turbruk inneholder normalt en blanding av propan, isobutan og butan. Disse gassene koker ved hhv. -42oC, -11,7oC og -0,5oC.
En blanding av to gasser får et kokepunkt som ligger et sted mellom kokepunktene for de rene gassene. Jo høyere temperaturen er, desto større blir gasstrykket i boksen, og desto større effekt vil brenneren gi.
Hvor stor flamme du får når du starter brenneren, er altså avhengig av temperaturen. Er temperaturen under gassblandingens kokepunkt, vil ikke brenneren virke.
Les også: (+) Triksene du må kunne: Slik holder du fisken fersk på tur
Kjekt å vite
Du har kanskje lurt på hvorfor bunnen i gassboksen ikke er flat, men er bøyd innover? Det ville jo vært plass til mer gass i boksen om den var flat, men den innoverbøyde bunnen er en effektiv sikkerhetsbarriere. Dersom trykket i boksen skulle øke til farlig nivå, for eksempel fordi boksen blir stående for nær primusflammen eller i solsteiken en varm sommerdag, kan den innoverbøyde bunnen bøye seg i motsatt retning. Da vil volumet til boksen øke og trykket vil synke.
Kjøles ned
Når du fyrer opp brenneren med ny gassboks, er gjerne flammen stor og effekten god, men etter noen minutter reduseres effekten tydelig.
Samtidig kan du merke at gassboksen har blitt kaldere, og ofte vil det dannes kondens, eller til og med rim på boksen. Dette er helt normalt.
Når du slipper ut gass fra gassfasen, må den erstattes med avdamping fra væskefasen. Dette krever energi, og energien tas fra væskefasen.
Denne nedkjølingen gir igjen lavere gasstrykk og redusert effekt. Du kan motvirke dette med å legge hendene på gassboksen og varme den opp.
Endret sammensetning
Når du stopper brenneren og lar gassboksen varmes opp igjen av omgivelsene, vil effekten bli større når du starter den igjen, men den blir ikke like stor som med full, ny gassboks. Dette er et resultat av at sammensetningen til gassen endres når du fyrer.
Gassfasen har nemlig ikke eksakt samme sammensetning som væskefasen. Det vil være mest av gassen med lavest kokepunkt – altså propan.
Over tid vil derfor andelen propan i gassblandingen bli mindre, noe som gir høyere kokepunkt for gassblandingen og lavere effekt.
Det er altså helt normalt at effekten blir dårligere når gassboksen tømmes. Når den er nesten tom, kan effekten bli svært lav.
Forskjell på gassbokser?
Det er gass fra mange produsenter på markedet i dag, og det er forskjeller med tanke på hvor godt de fungerer – spesielt i kulde.
Primus har eksempelvis tre ulike gasstyper: Summer-, Power- og Winter Gas. Forskjellen mellom de to førstnevnte er sammensetningen av gassblandingen. I sin Winter Gas har Primus lagt inn et absorberende papir som gir væskefasen større areal å fordampe fra.
Vi har tidligere målt en effektøkning på 40–70 % når man sammenligner Power- og Winter Gas, så det er ingen tvil om at dette fungerer.
Les også: (+) Slik får du mer ørret — disse to faktorene har alt å si
Opp ned
I dag er mange av gassbrennerne med slange konstruert for å brukes med gassboksen opp ned. Dette gir mye jevnere effekt og ikke minst bedre effekt i kulde.
Grunnen er at vi da tapper fra væskefasen i bunnen av gassboksen, ikke gassfasen i toppen. Det gir to positive effekter.
For det første har et gram gass i væskeform mye mindre volum enn et gram gass i gassform. Det betyr at mindre volum forsvinner fra boksen ved samme effekt, noe som igjen fører til at mindre gass må dampe av fra væskefasen for å opprettholde trykket.
Det krever mindre energi, og temperaturen i gassboksen synker mindre.
En annen fordel ved å tappe av væskefasen, er at man da bruker mindre av gassen med lavest kokepunkt, slik at effekten over tid opprettholdes bedre.
Det er derfor svært fordelaktig å bruke gassbrennere hvor boksen står opp ned – spesielt under kalde forhold. Dette krever imidlertid at gassrøret passerer gjennom flammen og blir varmet opp på vei til dysa.