Stor test av turmat:

Monsen-risotto får stryk: - Kan brukes som tetningsmiddel

På tur i skog og mark eller til fjells er middagen noen man som regel gleder seg til. Vår test av turmat viser at dagens høydepunkt raskt kan bli en ordentlig nedtur. Ikke alt smaker godt.

Pluss ikon
<b>SMAKEN AV TUR: </b>Det finnes et utall av smaker for deg som skal på tur. Vi har testet 11 relativt nye smaker.
SMAKEN AV TUR: Det finnes et utall av smaker for deg som skal på tur. Vi har testet 11 relativt nye smaker.
Først publisert Sist oppdatert

Tørket og komprimert turmat har sine fordeler. Den er lett å bære, lett å tilberede og holdbarheten kan måles i år, ikke uker eller måneder.

Så lenge du har tilgang til vann – og forhåpentligvis har en turbrenner som virker – så får du deg et måltid som metter.

De fleste rettene vi har testet i denne runden har rundt 500 kalorier. For noen er det mye, for andre altfor lite. For en voksen mann som har gått i fjellet en hel dag, vil vi påstå det er for lite næring. De fleste produsenter har de seineste årene kommet med alternativer med mer næring.

Vi har med to slike retter i denne testen, selv om det er smak og ikke energiinnhold vi har basert karaktergivningen vår på.

Fire av rettene vi testet er uten kjøtt – de kom dog desidert dårligst ut i hele testen.

Slik er testen utført

Et smakspanel har smakt seg gjennom samtlige retter i tilfeldig rekkefølge.

Rettene er tilberedt så nøyaktig som mulig etter pakningens oppskrift. Tilberedningstiden har vært fulgt nøyaktig. Smakspanelet har smakt på én pose av hver rett.

● Knut Brevik, redaktør i Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske

● Linda Pedersen, redaksjonssjef i bladet Jakt

● Peter Nagy, redaksjonssjef i Alt om Fiske – og en habil matjournalist

● Hallvard Lunde, redaksjonssjef i Villmarksliv

● Silje Winther-Lunde, ungdomsalibiet vårt – og en turglad jente

Se mer

Hver rett har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste.

<b>REAL TURMAT: </b>Bacalao med tomat og potet.
REAL TURMAT: Bacalao med tomat og potet.

Real Turmat: Bacalao tomat og potet

Energi: 405 kcal
Brutto vekt: 91 gram
Netto vekt: 85 gram
Pris: 89 kroner

Kommentar: «Bacalao tomat og potet» er en nykommer fra Real Turmat. En rett smakspanelet gledet seg til å prøve, spesielt er tre av panelets deltagere svært glade i bacalao.

Det gjør fallhøyden muligens noe større for Real Turmat her, men konklusjonen kommer raskt fra samtlige i smakspanelet: Dette var ikke godt.

Det smaker for så vidt fisk, men konsistensen blir feil og retten har en litt merkelig lukt. Dette var ikke noe noen i smakspanelet hadde ønsket å få servert etter en lang og slitsom dag på tur.

<b>IKKE GODT: </b>Real Turmats bacalao falt absolutt ikke i smak hos panelet.
IKKE GODT: Real Turmats bacalao falt absolutt ikke i smak hos panelet. Foto: Hallvard Lunde

Poeng: 2

Real Turmat har fått mulighet til å svare på kritikken av denne retten. Markedssjef Preben Lund kommer med følgende uttalelse:

- Alltid gøy med smakstester. Synd at dette produktet ikke nådde toppen hos panelet denne gangen. Heldigvis har vi har et bredt utvalg som favner bredt hos våre kunders smak og preferanser. De aller fleste har sin favoritt og kanskje en «mindre favoritt».

Lars Monsen: Monsens risotto

<b>MONSENS: </b>Risotto.
MONSENS: Risotto.

Energi: 337 kcal
Brutto vekt: 114 gram
Netto vekt: 96 gram
Pris: 45 kroner

Kommentar: Lars Monsen er en fyr vi har respekt for når det kommer til turutstyr og -kompetanse. Vi lar oss derimot ikke imponere over turmaten han har lånt navnet sitt til.

Monsens Risotto er ikke bare testens mest udelikate rett, den har også det nest laveste kaloriinnholdet (337 kcal) og på posen reklameres det med lavt fettinnhold. På tur trenger man både karbohydrater og fett.

337 kalorier er heller ikke nok til å mette en sulten turgåer spesielt lenge. Smakspanelet var enstemmig i at retten ikke så delikat ut, den luktet ikke godt og den smakte heller ikke spesielt bra.

Tilberedningstiden er oppgitt til åtte minutter, men risen var fortsatt knallhard etter tilmålt tid. Visuelt ser retten mer ut som en melvelling enn som risotto. Eller som en i testpanelet uttrykte det: Får du hull i kanoen, så har du hvert fall tetningsmiddel med deg.

<b>UDELIKAT: </b>Monsens risotto var testens desidert mest udelikate rett.
UDELIKAT: Monsens risotto var testens desidert mest udelikate rett. Foto: Hallvard Lunde

Poeng: 2

Alexander Kirketeig i Inventsport jobber med å produsere og distribuere turmaten fra Lars Monsen. Han forklarer at opplysningen om lavt fettinnhold er en næringsopplysning i henhold til Mattilsynets regelverk, og ikke en reklametekst. I tillegg kommer han med følgende uttalelse om denne retten:

- I retten er det brukt Risottoris, som gir langt mer tyggemotstand enn tradisjonell ris som brukes i frysetørket mat. Dette er for å gi retten et mer autentisk smaksbilde, men det gjør dessverre retten sårbar for temperaturen på vannet som brukes i posen.

- Dette må være helt på kokepunktet for at en skal få optimalt resultat. Som de aller fleste turmatposer, blir også resultatet bedre jo lenger posen får stå i svelle, sier Kirketeig.

Firepot: Steinsopp & kremet risotto

Energi: 560 kcal
Brutto vekt: 160 gram
Netto vekt: 135 gram
Pris: 89 kroner

<b>FIREPOT: </b>Steinsopp og kremet risotto.
FIREPOT: Steinsopp og kremet risotto.

Kommentar: «Spis godt i villmarka» er slagordet på posen med «Steinsopp & Kremet Risotto» fra Firepot. Da bør du ikke velge denne posten med turmat, skal vi tro vårt smakspanel.

Her var det få godord å hente. Visuelt scorer retten dårlig. Ingen i testpanelet synes det som lå på fatet så særlig appetittlig ut. I dette tilfellet var smaken heller ikke som baken, for det var et enstemmig testpanel som vendte tommelen ned også for smaksopplevelsen.

<b>UAPPETITTLIG: </b>Risottoen fra Firepot er ikke en rett testpanelet ville ønsket å spise etter en lang tur.
UAPPETITTLIG: Risottoen fra Firepot er ikke en rett testpanelet ville ønsket å spise etter en lang tur. Foto: Hallvard Lunde

På den positive siden får vi trekke fram at retten er glutenfri, laktosefri og kan spises av veganere.

Retten er også uten tilsetningsstoffer og alt skal være lufttørket. Smakspanelet var likevel enstemmige i sin karaktergivning, og ingen hadde ønsket denne retten som avslutning på en slitsom turdag i fjellet.

Poeng: 2

Firepot har fått muligheten til å gi en kommentar til kritikken av retten. Daglig leder Claus Torgersen i Firepot er overrasket over at steinsopp og risotto ikke falt i smak hos testpanelet.

- Det var veldig leit å høre at dere ikke likte maten, og vi må si vi ble veldig overasket over tilbakemeldingen dere gav på dette måltidet. Dette er et måltid som vi føler virkelig smaker steinsopp og risotto, og som vi normalt får meget gode tilbakemeldinger på – både i tester og av kunder, sier han.

- Når det kommer til utseende på maten er trolig noe av grunnen til deres reaksjon at vi nettopp ikke bruker tilsetningsstoffer for å «pynte» maten. Men etter vår erfaring spises de aller fleste turmåltidene i posen når man er på tur – og vurderes ikke på en «spisestue med hvite duker». Og da er erfaringen at smak, kvalitet og næringsinnhold trumfer det visuelle. Men dette er selvfølgelig en tilbakemelding vi vil ta med oss videre, legger Torgersen til.

Lars Monsen: Monsens Lapskaus

Energi: 291 kcal
Brutto vekt: 100 gram
Netto vekt: 85 gram
Pris: 45 kroner

+ Ok smak, lav pris
- Ikke kjøtt, lavt energiinnhold, litt mye gulrot

Kommentar: Lapskaus er noe flere i smakspanelet setter pris på og flere er spente på hva Lars Monsen har i gryta.

– Her lukter det buljong, sier en i panelet, og mener det borger for kvalitet.

Etter noen minutter har smakspanelet fått gaflet i seg flere munnfuller, og realitetene siger inn:

«Monsens Lapskaus» er uten kjøtt! Ikke en eneste bit, faktisk. Innholdsdeklarasjonen blir finlest, forsiden av pakningen blir finlest, men ikke ett sted står det at lapskausen er «kjøttfri».

<b>MONSENS LAPSKAUS:</b> Spisende, men lapskaus uten kjøtt?
MONSENS LAPSKAUS: Spisende, men lapskaus uten kjøtt? Foto: Hallvard Lunde

Det står heller ikke noe sted at dette er en vegetarrett. Et par stykker i smakspanelet føler seg litt lurt, og stiller spørsmål om det er lov å kalle en kjøttfri lapskaus for lapskaus?

I Store Norske Leksikon kan man lese at «Lapskaus er en gryterett som består av kjøtt og grønnsaker oppdelt i terninger». Når diskusjonen har lagt seg, konkluderer smakspanelet med at «lapskausen» ikke var så verst. Minus for litt mye gulrot – både lukt og smak, men pluss for mye og god bruk av pepper.

Poeng: 5

Alexander Kirketeig i Inventsport forklarer hvorfor retten ikke er merket som vegetar.

- Som det er poengtert, inneholder produktet buljong, og er av den grunn ikke vegetarisk, så vi har naturlig nok ikke merket produktet som vegetarisk.

Les også (+): Soleklar testvinner: Dette er den beste turskoen til lette turer

Tactical Foodpack: Chicken and noodles

Energi: 550 kcal
Brutto vekt: 145 gram
Netto vekt: 115 gram
Pris: 89 kroner

+ God smak på nudlene
- Mye nudler, lite kylling

Kommentar: – Her var det mest nudler, ikke en kylling å se, var den første kommentaren fra en i smaksjuryen da Tactical Foodpacks «Chicken and Noodles» ble servert.

På posen står det at retten skal inneholde 15 prosent kylling, men visuelt er kyllingen ikke å se. Nudlene derimot er svært så synlige – og de smaker godt.

<b>CHICKEN AND NOODLES: </b>Mye nudler, men lite kylling å se.
CHICKEN AND NOODLES: Mye nudler, men lite kylling å se. Foto: Hallvard Lunde

Nudlene har en smak av egg og kanskje et lite hint av ost. Sausen har en liten smak av kokosmelk. Retten falt i god smak hos samtlige i smakspanelet, men panelet var også enige om at etter en lang dag på tur må det mer til enn nudler.

Nudelinnholdet i pakken er på 45 prosent, da må det være lov å tenke at man kanskje kommer rimeligere unna ved å kjøpe en nudelpakke og heller spe på med en påleggspakke med kyllingfilet? Men, er du glad i nudler og smaken av Asia, så er «Chicken and Noodles» et greit valg.

Poeng: 5

Firepot: Langtidskokt kjøttgryte

Energi: 520 kcal
Brutto vekt: 138 gram
Netto vekt: 110 gram
Pris: 89 kroner

<b>FIREPOT: </b>Langtidskokt kjøttgryte.
FIREPOT: Langtidskokt kjøttgryte.

+ Uten tilsetningsstoffer
- Litt smakløs, savner saus, litt tørr

Kommentar: Firepot «Langtidskokt kjøttgryte» ser fargerik og fristende ut i det den legges på tallerkenen.

Konsistensen er noe tørr, så her kan du med fordel tilsette litt mer vann enn det som er angitt. Smakspanelet savner også noe mer saus – eller noe som holder retten litt mer sammen.

Dessverre for Firepot synes smakspanelet at den langtidskokte kjøttgryten smaker litt lite. Saltinnholdet i posen er lavere enn hos de fleste andre rettene i testen, så her har muligens Firepot noe å gå på.

Uansett mener smakspanelet at noe mangler – litt krydder, litt mer salt og den nevnte sausen. Siden retten har «kjøttgryte» i navnet, forventer man kjøtt, men innholdsdeklarasjonen sier kjøttdeig. Det er også kjøtt, men ikke nødvendigvis rent kjøtt.

<b>KJØTTGRYTE: </b>Kjøttgryten fra Firepot var for tørr og hadde for lang tilberedningstid til å kunne sikre seg en høyere score.
KJØTTGRYTE: Kjøttgryten fra Firepot var for tørr og hadde for lang tilberedningstid til å kunne sikre seg en høyere score. Foto: Hallvard Lunde

Når kjøttbitene i tillegg er litt harde, så havner retten sånn midt på treet. Firepot har også den lengste tilberedningstiden. 15 minutter er lenge å vente når man er skrubbsulten på tur.

Er det i tillegg noen minusgrader, er det fare for at maten blir kald før du rekker å spise. På den positive siden noterer vi oss for at her er det kun brukt naturlige ingredienser og ingen tilsetningsstoffer.

Poeng: 5

Gilde turmat: Kylling tikka masala

Energi: 600 kcal
Brutto vekt: 149 gram
Netto vekt: 135 gram
Pris: 105 kroner

<b>GILDE TURMAT: </b>Tikka masala.
GILDE TURMAT: Tikka masala.

+ Friskt utseende, ok smak
- Litt mye kikerter, litt vannete konsistens

Kommentar: Det er drøyt to år siden Gilde lanserte turmat i samarbeid med DNT. Nå består serien av fire varianter, og vi har smakt på nykommeren Tikka Masala.

Ut av posen ser retten frisk ut, med fine farger. Kommentarene fra smakspanelet er at den har finere og friskere farger en Real Turmats Tikka Masala.

<b>TIKKA MASALA: </b>Gildes tikka masala hadde litt mye kikerter, men ble likevel godkjent av testpanelet.
TIKKA MASALA: Gildes tikka masala hadde litt mye kikerter, men ble likevel godkjent av testpanelet. Foto: Hallvard Lunde

Panelet er også samstemte i at Gildes versjon smaker mer som Tikka Masala enn versjonen fra Real Turmat, men at sistnevntes versjon totalt sett er en bedre opplevelse hva både smak og konsistens angår.

Gildes Tikka Masala er litt vannete i konsistensen, det er litt vanskelig å få øye på kyllingen, som det angivelig skal finnes rikelig mengder av, skal vi tro bildet på forpakningen.

Retten inneholder også mye kikerter. Det er noe mange liker godt, men mange har også et litt anstrengt forhold til denne ingrediensen. Flere i testpanelet kunne ønsket seg en litt lavere andel kikerter i retten. Totalt sett er likevel turmaten fra Gilde godkjent.

Poeng: 6

Trek'N Eat: Kraftig risgryte med storfekjøtt

<b>TREK'N EAT: </b>Kraftig risgryte med storfekjøtt.
TREK'N EAT: Kraftig risgryte med storfekjøtt.

Energi: 1006 kcal
Brutto: 267 gram
Netto vekt: 240 gram
Pris: 164 kroner

+ God smak, ser god ut og lukter godt
- Litt mye salt

Kommentar: Denne retten fra Trek’N Eat tilhører produsentens «performance series», noe som betyr at den har ekstra mange kalorier.

Denne typen store poser finnes også fra andre produsenter. I denne testen har vi primært lagt vekt på smak, slik at Trek’N Eat ikke har fått ekstra uttelling for kalorimengden eller trekk for prisen. Etter ti minutter i posen er det noe som nesten ligner en viltgryte vi legger på tallerken til smakspanelet.

Samtlige synes retten har en delikat visuell framtoning, og smaksløkene bekrefter det øynene alt har sett: Dette smaker godt. Kjøttet er nydelig, men litt salt.

Retten har en herlig smak av fløte, noe flere i panelet setter pris på. Det blir en liten diskusjon i panelet om det er kjøttdeig eller kjøtt i gryta, men panelet ender på at det er små kjøttbiter. Posen trenger tilberedningstiden på 10 minutter, og har du tid kan du godt gi den et par minutter ekstra i posen.

<b>RISGRYTE: </b>Til tross for en litt stiv pris scorer denne retten høyt hos panelet.
RISGRYTE: Til tross for en litt stiv pris scorer denne retten høyt hos panelet. Foto: Hallvard Lunde

Smaksjuryen faller ned på at denne er nesten like god som retten «Pasta med sjampinjong i fløtesaus og storfekjøtt» fra samme produsent.

Poeng: 7

Firepot: Pasta bolognese

<b>FIREPOT: </b>Pasta bolognese.
FIREPOT: Pasta bolognese.

Energi: 635 kcal
Brutto vekt: 160 gram
Netto vekt: 135 gram
Pris: 89 kroner

+ God smak
- Litt lite smak av tomat, litt grått og trist utseende

Kommentar: Googler du «Pasta Bolognese» vil du se en pastarett med en tomatfarget kjøttsaus. Firepot Pasta Bolognese er grå, og ikke rød som en pasta bolognese skal være.

Selv om vi ikke ser tomatsausen, kan vi ane at den er der, for smaken er god. Retten har tydelige kjøttbiter og noe tyggemotstand. I tillegg til en anelse tomatsmak, kjenner man godt smaken av kjøttkraft.

<b>PASTA BOLOGNESE: </b>Til tross for et litt trasig utseende var smaken på denne pastaen god.
PASTA BOLOGNESE: Til tross for et litt trasig utseende var smaken på denne pastaen god. Foto: Hallvard Lunde

Tilberedningstiden på Firepot sine retter er 15 minutter. Det er testens lengste, og smakspanelet diskuterer hvorvidt dette kan medføre utfordringer med å holde maten varm når det er kjølig ute.

Selv etter 15 minutter i posen er pastaen litt hard. Her kan du med andre ord godt drøye et lite minutt eller to ekstra før du forsyner deg – om du har tålmodighet til det. Pluss også for at det kun er brukt naturlige råvarer og ingen tilsetningsstoffer. Samtlige i testpanelet likte denne godt.

Poeng: 7

Trek'N Eat: Pasta med sjampinjong i fløtesaus og storfekjøtt

Click to add image caption Foto: Click to add photographer

Energi: 1015 kcalBrutto vekt: 264 gramNetto vekt: 240 gramPris: 164 kroner

+ Mye pasta, mye kjøtt og god smak- Litt salt, noen kjøttbiter var litt harde

Kommentar: Denne posen med pasta, sopp og storfekjøtt fra Trek’N Eat tilhører produsentens «performance series», noe som betyr at den har ekstra mange kalorier (over 1000 kcal).

I denne testen har vi primært lagt vekt på smak, slik at Trek’N Eat ikke har fått ekstra uttelling for kalorimengden eller trekk for den høye prisen.

Og smaken falt i god jord hos smakspanelet. Retten består av store pastarør med mange kjøttbiter, og det hele holdes sammen av en god fløtesmak. Flere i panelet noterte seg for at kjøttet var litt salt, men om retten spises etter ti timer på vandring tror vi saltsmaken vil bli satt pris på.

<b>PASTA MED FLØTESAUS: </b>En av testens beste retter.
PASTA MED FLØTESAUS: En av testens beste retter. Foto: Hallvard Lunde

Noen av kjøttbitene var litt harde. Vi trekker litt for en litt utydelig bruksanvisning, der antall minutter og mengde vann er godt gjemt blant mye tekst på baksiden. I et mørkt telt eller på en forblåst fjelltopp er det vanskelig å finlese pakningen.

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

Uansett syntes smakspanelet at retten var en av testens beste.

Poeng: 8

Real Turmat: Kylling tikka masala

Energi: 578 kcal
Brutto vekt: 154 gram
Netto vekt: 133 gram
Pris: 89 kroner

<b>REAL TURMAT: </b>Kylling tikka masala.
REAL TURMAT: Kylling tikka masala.

+ God smak, god tyggemotstand, balansert krydderbilde
- Litt tørr, litt salt

Kommentar: Real Turmat er veteranen i klassen for tørket og komprimert turmat. Kylling Tikka Masala serveres til et spent smakspanel, som ikke sparer på kommentarer som «litt uinspirerende farge», «kommunegrå» og kjedelig.

Men smaken er god. Panelet diskuterer om den er litt for salt, men flertallet kommer til at det er godt med litt saltsmak etter en lang og svett dag på tur. Retten kan med fordel tilberedes med noe mer vann i posen enn til den angitte målestreken.

Panelet er rimelig samstemt etter å ha smakt noen munnfuller – her er det tyggemotstand, kjøttbiter og et godt og balansert krydderbilde med en god peppersmak. Samtlige i panelet mener dette smaksmessig var en positiv overraskelse etter det litt blasse, visuelle førsteinntrykket.

<b>TESTVINNER: </b>Sammen med Trek'N Eats pasta med sjampinjong ble Real Turmats kylling med tikka masala testens vinner.
TESTVINNER: Sammen med Trek'N Eats pasta med sjampinjong ble Real Turmats kylling med tikka masala testens vinner. Foto: Hallvard Lunde

Det gjør også at Real Turmat Kylling Tikka Masala stikker av med testens «Best-i-test»-utmerkelse.

Poeng: 8