Test av hodelykter 2024
Vi har testet 8 hodelykter. Vinneren er ikke dyrest
Hodelykt best i test: Bladet Villmarksliv har testet åtte ulike hodelykter av god kvalitet. Hvilken hodelykt er best i test? Her får du vinneren.
For noen år siden testet vi hodelykter og delte da testen inn i «vanlige lykter» og «verstinglykter» over 1000 lumen. Siden den gang har utviklingen vært enorm, og i denne testen har vi hevet grensen mellom «vanlige» hodelykter og «verstingene» til 2000 lumen.
Denne testen har en vinner i hver kategori, og under ser du resultatene av testen fra laveste til høyeste karakter.
Så, hva er viktigst med en hodelykt til allsidig bruk, jakt og fiske? Vår førsteprioritet er at lykten fungerer når det virkelig gjelder.
Hvis situasjonen blir kritisk, og du må komme deg fram i dårlig vær og stummende mørke, må lykten tåle å bli mistet i vann eller stein. Hvis den slukner, hjelper det lite med fancy, automatiske innstillinger, apper eller annet.
En annen viktig egenskap er at den må ha mulighet for raskt batteribytte. Har den et integrert batteri som må lades hjemme før videre bruk, er den i praksis ubrukelig på flerdagsturer. Du må i så fall ha med batteribank og ha tid til å lade. (Mer informasjon og flere detaljer om testen finner du nederst i artikkelen.)
Les også: (+) Test fra 2023 ga delt førsteplass mellom vinnerne
Silva FREE 3000S
Testlykt levert av Silva
Pris: 2999 kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 3000 lumen
Batteri: Li-Ion, 3350 mAh/24,1 Wh
Lystid: 40 min til 25 timer med24,1 WH standardbatteriet
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. 4,5 timer
Lysstyrker (lumen): 3000, 1000, 80
Beskyttelse: IPX5 (tåler spyling fra alle kanter)
Vekt med batteri: 304 gram
Karakter: 7
FREE-serien er modullykter, det vil si lykter/batterier med ulik styrke/kapasitet som kan kombineres fritt og bare klikkes på plass på det samme hodebåndet. Du har tre ulike lykter og fire ulike batterier å velge blant. Batteriet er plassert bak på hodet, noe som gir bedre balanse på ei såpass tung lykt. Silva har integrert ledningen i hodebåndet slik at plunderet med en løs ledning på siden av hodet er eliminert.
Silva 3000 er den kraftigste lykten i serien og har Airflow teknologi der en spesialformet aluminiumprofil rundt lyktehodet bidrar til effektiv kjøling i fart. Lyktehodet har to LED-lys, ett flomlys og ett konsentrert langlys. Lykta passer godt for sportsaktiviteter, der du kan velge 3 ulike lysnivåer der det laveste er 80 lumen.
Styrefester, hjelmfester og GoPro-fester er også tilgjengelig tilbehør. Den store trykknappen på siden av lyktehodet er lett å bruke også med hansker. Lykta gir 3000 lumen kontinuerlig Bred hodestropp med gummiert friksjonsbelegg på innsiden.
Solid stramming, men savner toppstropp som kunne bidratt til bedre stabilisering av batteriet. Batteristatus vises med 5 grønne led lys på batteriet. Savner lås på batteriet, som lett kan dette av. 2 års garanti gjelder kun opprinnelig kjøper.
Silva FREE 2000S
Testlykt levert av Silva
Pris: 2499 kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 2000 lumen
Batteri: Li-Ion, 3350 mAh/24,1 Wh
Lystid: Ca. 1,5 til 25 timer med24,1 WH standardbatteriet
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. 4,5 timer
Lysstyrker (lumen): 2000, 800, 80
Beskyttelse: IPX5 (tåler spyling fra alle kanter)
Vekt med batteri: 296 gram
Karakter: 7
Free 2000 er system-hodelykt der 3 lyktehoder og 4 batterier kan kombineres fritt. Batteriet sitter bak på hodet. Ledningen mellom batteri og lykt er integrert i det elastiske 3 cm brede hodebåndet. Det gjør at lykta balanseres på hodet uten en løs ledning som kan hekte seg fast. Batteriet på 3350 mAh klikkes rett inn på kontakten på festeplaten bak på hodet. Savner lås på batterifestet.
Batteriet kan lades med standard USB-C kontakt mens det sitter på hodebåndet. Ladetid ca. 4,5 timer. Når det er 10 % batteri igjen begynner lykta å blinke. Lyktehodet har to LED lys som fungerer sammen, ett flomlys og ett konsentrert langlys. Lykta gir godt lys for aktiviteter som gåing, løping og f.eks. skikjøring. Den gir 2000 lumen kontinuerlig. I leir savner jeg lavere lysstyrke enn 80 lumen samt rødt lys.
Lysstråle kan justeres trinnløst både opp og ned. Feste for sykkelstyre, hjem og GoPro fås som tilbehør. Lykta er enkel å bruke også er lett å bruke også med hansker. Bred hodestropp med gummiert friksjonsbelegg på innsiden.
Toppstropp som kan bidra til å stabilisere batteriet, for eksempel ved løping, er tilgjengelig som ekstrautstyr. Batteristatus vises med 5 grønne led lys på batteriet. 2 års garanti gjelder kun opprinnelig kjøper.
Les også: Test av fjellsko: Testvinneren koster 6000 kroner
LedLenser HF 6R Signature
Testlykt levert av Ultimate Nordic
Pris: 1499 kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 2000 lumen
Batteri: Li-Ion, 2000 mAh,
Lystid: 3 timer (500 lumen)
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. 2 timer 40 minutter
Lysstyrker (lumen): 1000, 500, 250, 20
Beskyttelse: IP68
Vekt med batteri: 129 gram
Karakter: 8
Allsidig lettvekter i solid aluminiumhus. Maks lysstyrke på 1000 lumen er kun tilgjengelig i BOOST, dvs. for en kortvarig periode før lykta automatisk demper til 500 lumen. Har i tillegg rødt, grønt og blått lys. Har Digital Advanced Focus System – denne funksjonen gir en trinnløs justering av lyskjeglen og styres med et lite fokushjul på undersiden av lykta.
Høydejustering av lysstrålen er noe begrenset, kun rett fram til ca. 45 grader ned. Justeringen er trinnløs og kan lett komme ut av stilling.
Lades via magnetkontakt på lykta. Du unngår lekkasje, slitasje i kontakten og problemer med at rusk og rask skaper kontaktproblemer. Ulempen er at magnetkontakten kan miste taket under lading. Batteriet er integrert, og lykta må lades på en måte som oppleves som lite fleksibelt. Grei batteristatusindikator.
Hodestropp med grei justering, refleksdetaljer og et todelt silikonstykke som sitter behagelig mot bakhodet. Transportlås. Lykta kan fjernstyres/tilpasses i LedLenser Connect App. 7 års garanti ved registrering, ellers 2 år. Importør opplyser at lykta er falltestet til to meter.
Petzl Swift RL
Testlykt levert av Petzl
Pris: 1589,- kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 1100 lumen
Batteri: Li-Ion, 2350 mAh,
Lystid: Fra 2 til 100 timer avhengig av bruk
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. 5 timer
Lysstyrke (lumen): Automatisk: 100, 275, 1100 Manuell: 10, 160, 700
Beskyttelse: IPX4 (tåler vannsprut fra allekanter)
Vekt med batteri: 102 gram
Karakter: 8
Liten og lett, men kraftig lykt med Reactive Lighting-teknologi som automatisk justerer lysstyrken etter behov. I denne modusen har lykten en minimum lystid på 7 timer. Du kan også justere lysstyrken manuelt i Standard Lighting-modus.
Petzl oppladbart batteri på 2350 mAh lades på omtrent 5 timer via USB-C-porten på selve batteriet. For å fjerne batteriet må lykten roteres 180 grader i festet, og de to utløserknappene må trekkes fra hverandre. Hvis du ikke vil vente på opplading, bør du skaffe et ekstra Petzl-batteri. Batteristatus vises med fem grønne LED-lamper.
Lykten styres med en liten trykknapp på toppen. Korte og lange trykk veksler mellom Reactive Lighting (automatisk lysregulering) og Standard-modus (stabil lysstyrke). Den starter som standard i Reactive-modus med laveste lysstyrke. Lykten har også et rødt diodelys som kan aktiveres uten å slå på de hvite LED-lysene først. Lysstrålen kan justeres opp og ned i 12 trinn. En låsefunksjon forhindrer at lykten slår seg på i sekken, men låsen kan oppheves med et 4-sekunders trykk, noe som kan skje hvis knappen utsettes for press.
I praksis var det utfordrende å veksle mellom automatisk og stabil lysstyrke med det foreskrevne 2-sekunders trykket, og knappen var vanskelig å betjene med hansker. Lykten er lett, og den smarte stramme-mekanismen på hodebåndet sørger for at densitter godt og stabilt.
LedLenser HF8R Signature
Testlykt levert av Ultimate Nordic
Pris: 2349 kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 2000 lumen
Batteri: Li-Ion, 3700 mAh, Lystid: 3,5 timer (900 lumen)
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. 2,5 timer
Lysstyrker (lumen): 2000, 900, 300, 20
Beskyttelse: IP68 (støvtett, tåler 2 m vanndyp)
Vekt med batteri: 195 gram
Karakter: 8
HF8R kan brukes i Auto eller Manuell. I Auto tilpasser lykta lysstyrke og fokusering av lysstrålen automatisk (Adaptive Light Beam Teknologi). I praksis får du en bred og dempet lyskjegle når du for eksempel bøyer deg og leiter etter ting i sekken. Med en gang du reiser deg opp og lyser f.eks. framover i terrenget, økes intensiteten og strålen fokuseres. Maks lysstyrke på 2000 lumen er kun tilgjengelig i BOOST, dvs. for en kortvarig periode før lykta automatisk demper til driftslysstyrke på 900 lumen.
Den automatiske lyskontrollen fungerer stort sett greit, det er et lite sekund forsinkelse på reaksjonen, men det venner en seg til. Det som er verre, er om lykta kommer ut av stilling mens du er i fart. Hvis du da tar opp hånda for å rette på lykta er faren for at lysstyrken brått reduseres stor. Det samme kan skje når du puster frostrøyk i kulda. Kommer denne foran lykta, dempes lysstyrken. I Manuell kan du velge fokus med et hjul på undersiden av lykta. Har rødt, grønt og blått lys i tillegg til hvitt lys.
Høydejusteringen er trinnløs og kan komme ut av stilling hvis lykta kommer borti noe. Høydejusteringen oppleves som litt begrenset, kun fra rett fram til ca. 45 grader ned. Hodestropp med grei justering, refleksdetaljer og et todelt silikonstykke som sitter behagelig mot bakhodet. Lades via magnetkontakt på lykta. Du unngår gummideksel/fare for lekkasje/slitasje i kontakten/rusk og rask som setter seg fast.
Ulempen er at magnetkontakten kan slippe taket under lading hvis det er litt spenn i ladeledningen. Batteriet er integrert, og lykta må lades de timene det tar før du kan bruke den. Dette er i en del situasjoner upraktisk. Det gis 7 års garanti ved registrering av produktet, ellers 2 år. Lykta kan fjernstyres/tilpasses i LedLenser Connect App. Importør opplyser at lykta er falltestet til to meter.
Fenix HP35R
Testlykt levert av Teno Astro AS
Pris: 3300 kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 4000 lumen
Batteri: Li-Ion, 10 000 mAh,
Lystid: Fra 4 t 17 min til 500 t avhengig av lysstyrke
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. 2 timer
Lysstyrker (lumen): 5, 50, 350, 400, 800, 1200, 3000, 4000 SPOT og FLOODLIGHT
Beskyttelse: IP66 (tåler kraftig spyling fra alle kanter),tåler fall fra 2 m
Vekt med batteri: 435 gram
Karakter: 8
HP35R er laget for søk og redning og med to integrerte 5000 mAh batterier og en maks lysstyrke på 4000 lumen er dette en versting som kan lyse opp hele skogen når du har behov for det. 4000 lumen er kun tilgjengelig i TURBO, dvs. etter en liten stund skrur lykta automatisk ned til 1200 lumen som er maksimal lysstyrke for kontinuerlig drift. Med et OK ganglys på 400 lumen holder den 18 timer, og med 1200 lumen holder den 8 timer.
Dette kommer imidlertid til en pris vektmessig, 435 gram som er 4 ganger tyngre enn de letteste lyktene i testen. Oppleves som upraktisk å enten måtte vente 2 timer på lading, eller måtte kjøpe et ekstra Fenix spesialbatteri får å få lys igjen når batteriet er tomt.
En stor kombinert VRI- og TRYKK-bryter gjør det enkelt å velge mellom 3 modus (SPOT, FLOOD, SPOT/FLOOD) og 4 ulike lysstyrker innen hver modus. Det er enkelt å skjønne og enkelt å bruke også med hansker på. Lykta husker siste lysstyrke neste gang du slår den på igjen. Ønsker du rødt lys, snur du lykta 180 grader og bruker diodene på batterikassen. Flomlyset er varmhvitt og behagelig å gå med. Ytterkant av lysfeltet er markert og kan gi litt «tunnelopplevelse» når du går. Lysstrålen kan justeres fra rett fram til ca. 60 grader ned i 6 klikk.
Hodestroppen er bred og med toppbånd. Den kunne muligens hatt et kraftigere friksjonsbelegg, men i bruk oppleves lykta som overraskende stabil og behagelig på hodet. Hodestroppen er laget i flammehemmende stoff og det er lett å feste lykta på hjelm. I krevende omgivelser er det litt merkelig at batteriledningen fortsatt henger løst på siden og ikke for eksempel er integrert i hodestroppen. Kan fungere som batteribank for andre enheter. Batteristatus på batteriet. 5 års garanti på lykt, 2 år på batteri.
Les også (+): Norges største test av ørretsluker
BEST I TEST over 2000 lumen: Fenix HM71R
Testlykt levert av Teno Astro AS
Pris: 1699 kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 2700 lumen
Batteri: Li-Ion, 5000 mAh,
Lystid: 16 timer (200 lumen)
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. timer
Lysstyrker (lumen): Spot 2700, 800, 200, 50 Flood 500, 200, 50, Rød 5
Beskyttelse: IP68 (støvtett, tåler 2 m vanndyp, fall fra 2 m)
Vekt med batteri: 210 gram
Karakter: 9
Solid, kraftig og allsidig hodelykt med ett kraftig 21700 batteri på 5000 mAh i selve lykta. Denne sitter i et metall-klipsfeste som gjør at det er lett å ta lykta av og bruke den uten pannebåndet. Den står greit på flatt underlag og i tillegg har den magnet i den ene enden og kan festes på jernflater. Stor gummibryter på enden er lett å bruke selv med hansker. Et dobbelttrykk tenner flomlys, enkelt trykk tenner langlys. Når dette er valgt, velges lysstyrke med gjentatte korte enkle trykk.
Lykta husker lysstyrken den sto på da den ble slått av og velger denne når den slås på igjen. Flomlys gir et vidt gulfarget lysfelt med jevnt avtagende lysstyrke helt ut til kanten. Dette gir god oversikt over terrenget der du går, et behagelig lys å gå med. Langlyset er hvitt med en markert sentrumsspot og avtagende lysstyrke mot kanten. Savner rødt diodelys.
Lykta har låsefunksjon som hindrer at den ved et uhell slår seg på for eksempel i sekken. Funksjonen er godt merket på lykta. Lysstrålen kan rettes nesten rett opp og rett ned, svært fleksibel. Bygd i herdet kvalitetsaluminium (A6061 T6) med sort hardanodisert overflate (HAIII). Dette er ei lykt som tåler dykking til 2 m og fall fra 2 m. Ei lykt som du kan stole på når forholdene er tøffe.
Pannebåndet er 25 mm bredt og har friksjonsfelt foran med lykta. Dette samt toppstrammeren fungerer greit og stabiliserer lykta godt f.eks. når du beveger deg i ulendt terreng. Utskiftbart, oppladbart 21700 batteri gir stor fleksibilitet ved lading/skifte av batteri. Batteristatus vises med grønn/rød diode.
BEST I TEST 1000-2000 lumen: Fenix HM75R 2 batterier
Testlykt levert av Teno Astro AS
Pris: 2299 kroner
Oppgitt maks lysstyrke: 1600 lumen
Batteri: Li-Ion, 2300 (18650) og 5000 (21700) mAh,
Lystid: 1,5 til 234 timer avhengig av bruk
Lademulighet/Ladetid: USB-C, ca. timer
Lysstyrker (lumen): Spot: 50, 350, 800, 1200, 1600, Flood: 5, 150, 400, 700, 1000
Beskyttelse: IP68 (støvtett, tåler 2 m vanndyp,fall fra 2 m)
Vekt med batteri: 326 gram (med begge batterier)
Karakter: 10
Ei hodelykt laget for lange økter og tøffe forhold: To kraftige batterier, hus i lett magnesiumlegering. Vanntett ned til 1,5 m i 30 minutter og tåler fall fra 2 m høyde. Lykta fungerer med ett batteri.
Ekstrabatteriet bak på hodet gir en bedre balansert lykt på hodet, men gir en batteriledning på siden av hodet. Ekstrabatteriet kan brukes som batteribank for andre enheter, dette velger du med bryter på batteriet. Funksjonell, justerbar hodestropp med friksjonsfelt og toppstrammer. Lyset høydejusteres i 7 klikksteg fra rett fram til rett ned.
Kombinert vri- og trykkbryter er lett å betjene også med hansker. Rekkefølgen når den vris er OFF – SPOT – FLOOD – RED. Med trykkbryteren velges lysstyrken i 4 steg. Det hele er lett å huske og å bruke også med hansker. For bevegelse i terrenget er FLOOD svært bra. Lyset er gulaktig, jevnt fordelt og gjør at variasjonene i terrenget er lett å oppfatte.
En fin detalj er at rødt lys også kan velges fra 5, 30 til 120 lumen. 120 lumen rødt lys er et greit alternativ også når du skal gå i terrenget. SPOT har et hvitaktig lys med en markert spot som gir lang rekkevidde. En detalj som kan irritere når du er ute i mørket og ønsker å sette på rødt lys for å spare nattesynet, er at du må tenne begge de hvite lysene før du får rødt lys. Husker siste lysstyrke og starter med denne når lykta slås på igjen. God batteriindikator med 4 blå ledlys, batteripolaritet tydelig merket. Meget fleksibel ved lading og batteribytte. Ekstrabatteriet kan brukes med 100 cm lang ledning og henges f.eks. i beltet eller i en lomme.
Slik er testen utført
Lyktene er mottatt nye fra leverandør og brukt med de oppladbare batteriene som fulgte lykten. De er testet høst 2024 under varierende værforhold både på tur og i camp. Erfaringene/vurderingene er notert fortløpende og danner grunnlaget for konklusjonene.
Vekt/volum/lysstyrke: Vektlagt med 15 %
Fleksibilitet/praktisk bruk: Vektlagt med 60 %. Stort spenn i lysstyrker, lett å regulere også med hansker, automatisk lysstyrke som fungerer, tilstrekkelig og stabil høydejustering av lysstråle, flom, spot og rødt Ledlys, behagelige og stabile hodestropper som er gode å justere, sitter stabilt også ved kraftig bevegelse, fleksible lademuligheter og standard oppladbare batterier, batteristatus vises, ingen løse ledninger, fleksible festemuligheter for lykta.
Soliditet/garanti: Vektlagt med 25 %. Beskyttet mot fall, tåler nedsenking i vann, robuste brytere og fester, leveres med garanti, lås på AV/PÅ-bryteren, og lystid oppgitt etterFL-1-standarden.
Batterilevetiden har vi ikke testet, ettersom lyktene har ulike oppsett og noen automatisk justerer lysstyrken underveis. Vi har derfor lagt produsentenes oppgitte tall til grunn for vurderingen. Fleksibilitet med tanke på strømforsyning og lading er også et stort pluss.
Lupine ble invitert til testen, men valgte å ikke delta.
Enkel betjening
Lykten bør også være enkel å betjene, helst med en stor trykknapp eller vribryter som kan brukes med hansker. Det må være lett å veksle mellom en bred lyskjegle når du går, og en smal stråle for å se detaljer på avstand. Ved leiren bør den kunne dimmes ned til noen få lumen, noe som er tilstrekkelig for næraktiviteter og sparer batteriet. For jakt og fiske er et rødt diodelys som bevarer nattsynet en klar fordel. Den bør også være komfortabel å ha på, lett å justere og sitte stabilt selv i ulendt terreng.
Det er lett å la seg blende av antall lumen. Dette forteller hvor mye lys lykten gir, men ikke hvor langt den lyser. En lykt med bred lyskjegle er ofte behagelig å bruke, men lyser ikke like langt som en med en smalere lysstråle. Mange lykter kombinerer derfor to LED-er: en med bred og en med fokusert lysstråle.
Les også (+): Stor test av gassbrennere og multifuelbrennere: Disse er best å ha med på turen, både sommer og vinter
Fort gjort å blende
Erfaringen min er at et bredt, gulaktig lysfelt som gradvis blir svakere mot kanten, er det mest behagelige når du går i terrenget. Hvis lysintensiteten i midten er mye sterkere enn mot kanten, kan dette blende deg og gjøre det vanskeligere å oppfatte omgivelsene utenfor. Det er også en fordel om lykten kan holde maks lumen over tid, og ikke bare som «Boost» i ett eller to minutter.
Et rødt LED-lys er også nyttig i mange situasjoner, da det gir deg mulighet til å se i nærområdet og utføre enkle oppgaver i mørket uten å ødelegge nattsynet. Det er også positivt om lykten kan slås på ved laveste lysstyrke først, eller husker siste lysstyrke.
For noen år siden så det ut som blåtann og appstyring skulle revolusjonere hodelyktmarkedet, men slik gikk det ikke. Teknologien finnes fortsatt, men den har ikke tatt over. Sannsynligvis fordi det er kjekt å leke med, men i daglig bruk orker man ikke styre med det. Og enda mindre når du kjemper mot regn og vind – da har du nok med å holde deg tørr. I en slik situasjon frister det i hvert fall ikke å fiske fram en nesten tom mobil for å justere lykten via en app.
Automatisk justering av lysstyrken virker også som en god idé: Når du bøyer deg for å knyte skoene, justeres lysstyrken ned til et minimum, og når du retter deg opp og ser framover, økes den igjen for å gi deg bedre sikt. Min erfaring er imidlertid at denne teknologien kan bli irriterende i bruk, ettersom lysstyrken justeres hver gang du beveger hodet. I tillegg er det en liten forsinkelse i justeringen, noe som gjør at lysstyrken ikke alltid tilpasses raskt nok.