OVERLEVELSE I VILLMARKEN
«Fenriken»s beste tips: – Du trenger bare disse to tingene for å overleve i villmarken
«Fenriken» Geir Aker mener det kun er kritisk nødvendig med to verktøy for å kunne overleve i villmarken, og trekker frem vanlige tabber folk gjør på tur.
Nå som koronaviruset har gjort det mindre attraktivt å reise utenlands, og mange nordmenn kommer til å tilbringe sommeren på blant annet hytta eller på tur i skogen, er det greit å kunne disse overlevelsesknepene.
Geir Aker, også kjent som «fenriken» fra TV 2-serien Kompani Lauritzen, har i over 10 år gjennom Forsvaret utdannet både ledere og soldater.
Og har blitt opplært gjennom forsvaret hvordan man skal kunne overleve i villmarken.
Han sier at det ligger en stor mestringsfølelse i det å være selvforsynt i skogen.
Én viktig ting blir ofte glemt
Ifølge Aker er det én viktig egenskap for å klare seg i villmarken, som ofte blir glemt.
– Man skal være nysgjerrig. Det innebærer samtidig å være søkende og offensiv når du går inn i skogen. Og ha en tro på at naturen ikke er en motstander, men heller en medspiller. Vær derfor nysgjerrig på å finne ut hvor det du trenger i skogen er, sier Aker.
For å bli mer nysgjerrig forteller han at bare det å se nærmere på ting i skogen kan vekke nysgjerrigheten i folk. Og at mye handler om å stoppe opp for å se detaljene rundt seg i øyeblikket.
– Hvis man bare skal raskt fra A til B så mister man nysgjerrigheten. Prøv å bare undre deg over ting rundt deg i naturen, sier Aker.
Han sier at egenskapen å klare seg i villmarken absolutt er trenbar, men at man da må kjenne seg selv.
– Hvis man for eksempel har som nyttårsforsett å bli sprek i januar så må man legge opp et treningsprogram som passer en selv og ikke et program som passer noen helt andre, sier han.
Nødvendig turutstyr
Utstyrsmessig mener Aker at man egentlig ikke trenger så mye for å gå på tur i villmarken. Og at man kommer langt med noen få, enkle verktøy, men da gjelder det også å vite hvordan man bruker de.
– Det er alltid behagelig å ha en god kniv. Da har man et godt utgangspunkt. En god skarp spikkekniv som ikke er for kort, men heller ikke for stor. Med den kan man lære seg å bruke den i forskjellige sammenhenger, sier Aker.
Han legger også vekt på et annet verktøy av stor nytte.
– Å tenne bål med flintsteiner er bare noe man gjør i Minecraft. Og å lage bål med to pinner tar fort lang tid og kan være slitsomt. Derfor vil jeg anbefale å bruke tennstål, som krever mindre teknikk og er derfor enklere å bruke.
– Men selv om man får flamme, betyr ikke det at man har klart å tenne bål. Med flamme betyr ikke det at det blir et bål, sier Aker.
Fyrstikker sier han kan bli våte og lightere blåse ut som følge av mye vind. Så det tryggeste valget uansett vær, er å pakke med tennstål.
Les også: Vi har testet fjellsko som passer til «folk flest».
Bål-tabber
Han sier tommelfingerregelen er å samle dobbelt så mye ved som du tror du trenger. Og å passe på at veden er i forskjellig størrelse, slik at man kan legge på det tynneste først, og så de store vedkubbene etterhvert som bålet tar fyr. I tillegg vil et tipi-formet bål gjøre at flammene klatrer raskere.
- Et voksent menneske kan leve to til tre dager uten vann.
- Hvor lenge vi kan leve uten mat varierer fra person til person, men forskere mener at man kan leve i opp mot 30 dager.
- I 2019 hadde vi 226 hendelser hvor personer var gått seg vill. Det omfatter alle typer «objekter» - dvs turfolk, jegere, bærplukkere, demente, psykisk syke osv.
Kilder: NRK, Hovedredningssentralen
– Så det er viktig å bare øve seg på å bare få tent et bål, slik at man får mestret det før en planlegger noe lang tur inn i villmarken, sier Aker.
Han sier at mange også kan bli for ivrige når de fyrer opp bålet, som kan ende i at bålet bare slukker.
– Folk legger ofte på for mye, for lite eller feil ved. Så det å håndtere et bål er essensielt å kunne før man tenker seg på tur inn i villmarken. Man kan da øve seg på å bruke tennstålet ved å for eksempel tenne opp i peisen. Og for de som ikke har peis kan de øve seg på betongflater ute.
– Det er bare en måte det skal se ut som man har vært i skogen. Det skal ikke være noe glør eller noen ting. Og stedet skal se ut slik du møtte det, avslutter Aker.
Les også: Slik velger du riktig leirplass
Tau og kompass ikke et must
Tau er noe man vanligvis ville tenkt er nødvendig å ha med seg på tur for å kunne overleve i villmarken. Aker mener det derimot ikke er nødvendig om man er i en nødssituasjon.
Men om man ikke er i en overlevelsessituasjon er det greit å ha med et tau forteller han. Og sier at selv Lars Monsen har med seg mer enn bare en kniv og tennstål på tur.
– Tau trenger man egentlig ikke i overlevelsessituasjoner, og det er noe man kan lage selv ved å ta friske unge skudd – helst ikke noe tykkere enn en mynt i diameter. Så drar du av barken og skjærer med kniven på langs, slik at man får flere tynne bøyelige remser. De kan man da bruke for å knytte ting for eksempel, sier Aker.
Han forteller at det er fristende å si at man må ha med seg kompass på en tur i villmarken, men at det strengt tatt ikke er absolutt nødvendig.
– Hvis du vil ha en mer komfortabel turopplevelse er det fint å ha en god sekk, sovepose, et helt greit liggeunderlag og et tau og kompass. Problemet er at få vet hvordan man bruker et kompass, fordi vi nå er så vant med å bruke GPS. Og om man har litt peiling på himmelretning, så er det faktisk ikke behov for kompass, sier Aker.
– Hvis du derimot vil lære deg å bruke et kompass kan du først gå småturer med et kompass og kart over nærområdet for å se om man får det til, sier han.
Les også: Slik legger du kompasskurs
De største feilene folk gjør på tur
– Hva er noen vanlige feil folk gjør når de skal på tur i villmarken?
– De planlegger ikke, svarer han raskt og ler. Det er en veldig vanlig feil, men også å ikke være kjent med hvilke begrensing som kan oppstå underveis.
– Å for eksempel tro at du klarer å gå så og så langt på ski, men at det i praksis blir noe helt annet er også en standard tabbe. Man må derfor være åpen for at ting kan endre seg. Så ha alltid en plan A og en plan B, og gjerne også en plan C, sier Aker.
Han mener mange nybegynnere ofte gaper for høyt første gang de skal inn i villmarken.
– Dra på tur før du drar på en ekspedisjon. Jeg har møtt flere som har ønsket å bo ute i skauen. Men så har de ikke gitt seg selv treningen i å klare det. Finn derfor gjerne noen å trene opp turferdighetene sammen med. Det er ikke feil å dra alene, men det er lettere å høste erfaring om man er to, sier Aker.
Les også: Slik velger du riktig hengekøye
Planlegg, planlegg, planlegg
Anne-Mari Planke er avdelingsleder for natur og friluftsliv i Den Norsk Turistforening og sier at det ikke finnes noen absolutt fasit for hvordan vi går på tur, og at det meste går fint – men at det likevel er mange unødvendige redningsaksjoner i Norge.
– Oppdaterer man seg på godt turvett før man legger ut på ukjente turer og opplevelser, vil man både få en tryggere og finere tur, sier Planke.
Hun er enig i Aker at en av de vanligste feilene folk gjør er mangel på planlegging før de stikker på tur, og at det kan være lurt å ha med seg en hodelykt, og å pakke med nok mat og drikke til turen.
– Uten god planleggingen vil det ofte oppstå en del utfordringer underveis. For eksempel er det ganske vanlig at folk ikke kommer frem som avtalt, eller at man kommer frem langt på natt. Og uten hodelykt i nattemørket eller ekstra mat og drikke, kan dette bli en dårlig opplevelse eller eventuelt en redningsaksjon, sier Planke.
Vær forberedt på værskifte
Selv om det er sommer sier hun at det alltid er lurt å være forberedt på et værskifte, og derfor pakke med nok tøy til forskjellige situasjoner.
– På høyfjellsturer er det også ganske vanlig at en del ikke har med tilstrekkelig med varme klær. Man må ta med tilstrekkelig med klær så man tåler et værskifte. Ta ellers alltid lue og votter med på tur i høyfjellet, uansett årstid, sier Planke.