NORGES STØRSTE VEPS:

Dette må du vite om «monstervepsen» geithams

Den gedigne vepsen er tilbake for fullt i Norge. Kommer den på besøk, er den vanskelig å ikke legge merke til. Men den vil trolig ikke plage deg. Så lenge du ikke plager den ...

BESØK: Ole-Håkon Heier fikk besøk av en stor geithams-veps i starten av juni 2021. Vepsen kan skilles fra vanlig veps ved at den er vesentlig større, den bråker mer (dypere og høyere «brumming»). Den har også mer rødlige farger på kroppen.
BESØK: Ole-Håkon Heier fikk besøk av en stor geithams-veps i starten av juni 2021. Vepsen kan skilles fra vanlig veps ved at den er vesentlig større, den bråker mer (dypere og høyere «brumming»). Den har også mer rødlige farger på kroppen. Foto: Ole-Håkon Heier / artsdatabanken.no
Først publisert Sist oppdatert

Monstervepsen geithams er tilbake for fullt i Norge etter å ha vært borte mellom 1911 og 2007.

Geithamsen (Vespa crabro) – som ikke må forvekslet med planten geitrams – er fremdeles regnet som sjelden, men har blitt jevnlig observert flere steder på Østlandet siden 2007.

– Geithamsen er ikke en truet art. Den har kommet i full fart de siste årene. Den har vært mest vanlig i Østfold, men den har spredd seg til området rundt Oslofjorden og til Vestfold. Nå er den på vei sørvestover til det som tidligere het Buskerud og Telemark, og mot Sørlandet. Vi forventer at den vil fortsette å spre seg sørvestover, sier overingeniør Arnstein Staverløkk ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Se hvordan geithamsen angriper honningbier i videoen lenger nede i saken.

I artsdatabanken har antallet observasjoner økt hvert år fra 2013 til toppåret i 2021 med 538 raporterte observasjoner.

Etter dette er det registrert 364 (2022), 276 (2023) og 136 observasjoner hittil i 2024.

– De siste årene har antallet rapporter vært noe avtagende, men det kan vel så gjerne skyldes at arten er vanligere og at man da ikke rapporterer den. Det later til at den sprer seg år for år, den er nå funnet over ganske store deler av Østlandet, får klikk.no opplyst av Kristoffer Bøhn fra artsobservasjoner.no i 2024.

Flest observasjoner blir registrert i juni og september, viser statistikk fra artsobservasjoner.no

Oppdaget gigantveps i stua

En av dem som har fått den på besøk er Ole-Håkon Heier, som holder til i Degernes i Rakkestad øst for Sarpsborg.

<b>2021-KART:</b> Her er det blitt rapportert inn obeservasjoner av Geithams de siste årene. De store prikkene indikerer at det er blitt gjort flere observasjoner de siste årene. Kartet er fra 2021
2021-KART: Her er det blitt rapportert inn obeservasjoner av Geithams de siste årene. De store prikkene indikerer at det er blitt gjort flere observasjoner de siste årene. Kartet er fra 2021 Foto: artsobservasjoner.no
<b>2024-KART: </b>Det dukker stadig opp nye observasjoner av geithamsen. Dette kartet tyder på at det kan være gjort observasjoner så langt nord som Lesjå og så langt vest som Rogaland. De blå punktene indikerer at det er gjort flere observasjoner disse stedene.
2024-KART: Det dukker stadig opp nye observasjoner av geithamsen. Dette kartet tyder på at det kan være gjort observasjoner så langt nord som Lesjå og så langt vest som Rogaland. De blå punktene indikerer at det er gjort flere observasjoner disse stedene. Foto: artsobservasjoner.no

– Den hadde rota seg inn i stuen og var kanskje 40 til 45 mm. Jeg tok bilde og slapp den ut, sa Heier til klikk.no i 2021.

Det er første gang han har sett geithamsen, men han forteller at han har snakket med flere i Rakkestad som har observert den i det siste.

– Det er mange som ser den nå. Det kan henge sammen med at mediene har rettet oppmerksomhet mot den, men også at den er i fremvekst og sprer seg, sier Staverløkk.

Test av 10 lette dunjakker: Disse imponerte oss mest
Pluss ikon
Test av 10 lette dunjakker: Disse imponerte oss mest

Monster, men mest i utseende

EKSPERT: Arnstein Staverløkk er ekspert på veps og geithams.
EKSPERT: Arnstein Staverløkk er ekspert på veps og geithams.

Vepsen er størst blant alle stikkvepsene og dronningen kan bli hele 35 mm lang. Arbeiderne kan bli 18-24 mm, mens hannene kan bli 21-28 mm.

Til sammenligning er lengden på vanlig veps 11-19 mm, mens dronningen er noe større.

Til tross for sin store størrelse, er geithamsen sjelden å se fordi den er nattaktiv og gjerne oppholder seg oppe i trekronene.

Selv om den kalles for monsterveps, er det mest størrelsen som gjør den skummel. Den regnes som lite aggressiv og er uinteressert i mennesker. Den kan imidlertid bli tiltrukket av lyset fra utelamper, skriver artstatabanken.no.

– Den er ganske fredelig helt til man kommer for nære bolet, sier Staverløkk.

Les også: Dette synet møtte Tor Henning da han fjernet takpanelet

«Nakkeskudd»

Det har han selv fått smertelig erfare gjennom sitt arbeid med insekter. Han skulle ta et bilde, men ble overmodig og ble stukket i nakken.

– Da jeg skulle snu meg for å gå, fikk jeg et «nakkeskudd». En av dem stakk meg midt i nakken, har han fortalt til Dagsavisen.

Han har blitt stukket en del av jordveps opp igjennom, men da går smerten som regel over med en gang. Geithams-stikket gjorde veldig vondt, og smerten varte lenge.

– Det var veldig smertefullt, og jeg fryktet med en gang at jeg var allergisk. Heldigvis var jeg ikke det, men jeg kjente smerten i to dager etterpå.

Insektforskeren forteller at geithamsen ikke er mer giftig enn vanlige veps, men at den på grunn av størrelsen vil sprøyte inn mer gift.

<b>SLIK SER DEN UT:</b> Geithamsen tilhører vepseslekta Vespa. Dette er store stikkveps som først og fremst finnes i Sørøst-Asia. Men finnes også i områder flere steder på kloden. Blant annet i det sørøstligste Norge, Sør- og Sørøst-Sverige, Sør-Finland og Russland
SLIK SER DEN UT: Geithamsen tilhører vepseslekta Vespa. Dette er store stikkveps som først og fremst finnes i Sørøst-Asia. Men finnes også i områder flere steder på kloden. Blant annet i det sørøstligste Norge, Sør- og Sørøst-Sverige, Sør-Finland og Russland Foto: Arnstein Staverløkk, Norsk institutt for naturforskning

Han vil ikke anbefale privatpersoner å forsøke å fjerne et bol de mistenker tilhører geithams.

– Jeg tror ikke jeg vil gå ut med en anbefaling om at hvem som helst kan ta seg av et geithams-bol. De kan fort bli veldig store med flere hundre individer. Generelt vil jeg be folk som har hatt vepsebol tidligere å ta en sjekk på utsatte steder på våren og tidlig på sommeren og fjerne bolene mens de er små.

For allergikere kan et stikk fra geithamsen være farlig, men dette gjelder også om man blir stukket av en vanlig veps.

Jakter på honningbier

For andre insekter er geithamsen definitivt et monster å regne.

Staverløkk har selv observert den digre vepsen «patruljere» bikuber og plukke med seg sjanseløse honningbier i lufta.

– Det var interessant da vi observerte geithamsen ta honningbier i fjor. Den fanget honningbier i lufta og fløy tilbake til bolet med dem. Det var ganske effektivt av den vepsen å patruljere innflygingsbanen til disse honningbiene.

Staverløkk forteller at geithamsen ikke regnes som noen trussel for honningbie-bestanden.

– Siden geithamsen er så stor, blir også larvene store, og da trenger de mye mat. Vepsen er jo rovdyr, poengterer forskeren.

Se hvordan geithamsen angriper honningbier i videoen under:

Forskjell på bolet til geithams og vanlig veps

Geithams-bol inne i en bygning på Østerøy i Sandefjord.
Geithams-bol inne i en bygning på Østerøy i Sandefjord. Foto: Marianne Steen / artsdatabanken.no
Geithams-bol under et husmøne i Enningdalen i Østfold.
Geithams-bol under et husmøne i Enningdalen i Østfold. Foto: Vidar Torp / artsdatabanken.no

Geithamsen anlegger som regel bolet skjult i en hule, som for eksempel et hult tre eller fuglekasser, men de kan like gjerne lage bolet i loftsrom i bygninger, dersom de kommer seg inn utette ventiler eller lignende.

Man kan skille et geithams-bol fra et vanlig vepsebol ved å se på fargen. Geithamsen har i likhet med jordvepsen et bol med lys brun farge, skriver artsdatabanken.

Vanlige vepsebol er mer grålige.

Får meldinger hvert år

Arne Nese i skadedyrfiramet Rentokil bekrefter at de får henvendelser om geithamsen hvert år.

– Det er en betydelig veps. Den både høres og sees veldig godt, sier Nese til Klikk.no

Rentokil har ikke fått henvendelser på den så langt i år, men Nese understreker at det enda er tidlig i sesongen.

– Bolene kan også bli betydelig stort og kan bygge inni vegger. Man skal ha samme forsiktighet rundt den som andre stikkende insekter, og jeg vil ikke anbefale folk å fjerne et slikt bol selv, sier Nese.

Han oppfordrer også folk til å melde inn observasjoner av geithamsen.

Staverløkk forteller at geithams-bolene også kan være annerledes i fasongen enn de klassiske vepsebolene.

– Geithamsen har ikke bare et bol som henger fra en stilk, den bygger det gjerne mer utover.

NB: Har du sett geithamsen der du bor? Da bør du ta bilde av den og rapportere funnet til artsdatabanken.no. På den måten kan forskere følge hvordan vepsearten sprer seg i Norge.