Ulovlig jakt
Den erfarne jegeren hadde aldri gjort noe galt – så gjorde han en skjebnesvanger tabbe
En misforståelse førte til fengsel og tilbakekall av våpenkort. – Nå er livet snudd på hodet.
Bladet Jakt har satt søkelys på det som oppleves som uforutsigbarhet og mangelfullt regelverk knyttet til tilbakekall av våpenkort.
I 2020 uttrykte advokat og jeger Pål S. Jensen at han mener politiet misbruker adgangen til å tilbakekalle våpenkort, at tilbakekall brukes ved bagatellmessige overtredelser, og at det synes vilkårlig og uforutsigbart hvor lang tid det tar før man får tilbake våpenkortet.
Les saken her: – Situasjonen er uholdbar
Advokaten mener våpeneiere i noen tilfeller nærmest er rettsløse ved tilbakekall. Norges Jeger- og Fiskerforbund sa seg langt på vei enig.
Denne gang tar vi for oss to konkrete tilfeller av omdiskutertete tilbakekall av våpenkort. Er politiets inngripende reaksjoner i samsvar med forseelsenes alvorlighet? Jegerne ønsker å være anonyme i begge tilfellene.
Skjøt utenfor sesong
Det ene tilfellet gjelder en elgjeger i Innlandet. Han registrerte seg som vanlig for lisensjakt på ulv, i tilfelle han skulle støte på en ulv i løpet av jakta.
– Elgjakta startet 25. september. Jaktoppsynet hadde vært på besøk hos jaktlaget vårt. Han fortalte at det i år var lisensjakt på seks ulver og to bjørner, men dato for oppstart av lisensjakta ble aldri nevnt. Vi har aldri sett snurten av noen ulv, men denne gangen dukket det opp et dyr, sier elgjegeren.
– Samboeren min skjøt mot ulven, men den løp av gårde. Vi ringte straks politiet og varslet om hendelsen, forteller elgjegerens samboer, som også er jaktkamerat.
Jegeren selv synes det er for vanskelig å snakke om saken, forteller personen.
Skuddet skulle nemlig vise seg å bli skjebnesvangert. Han trodde at lisensjakta på ulv startet samtidig som elgjakta, altså 25. september. Skuddet falt 29. september. Men lisensjakta startet ikke før 1. oktober, altså to dager senere.
Les også (+): Rypejakt-minnet jeg vil huske for resten av livet
Dømt til 90 dagers fengsel og tilbakekall av våpenkort
For å gjøre en lang historie kort ble jegeren først dømt til 75 dagers fengsel i Sør-Gudbrandsdal tingrett for forsøk på felling av utrydningstruet art. Rifla ble inndratt, og han tapte retten til å drive jakt og fangst i tre år.
Saken ble anket, men Eidsivating lagmannsrett skjerpet dommen til 90 dagers fengsel og rettighetstap i fem år. Dommen ble anket til Høyesterett, men ankeutvalget avviste anken.
Dommen gikk sterkt inn på jegeren. Det gjorde ikke saken bedre da han fikk forhåndsvarsel om tilbakekall av våpenkort fra politiet.
Der sto det nemlig: «Det knytter seg tvil til om hvorvidt du har evne og vilje til å etterfølge lover og regler, samt om du vil kunne behandle skytevåpen med den nødvendige aktsomhet».
Les også (+): De beste jegerne bruker noen av de samme teknikkene som idrettsfolk.
Straffen snudde livet på hodet
Jegeren har ikke begått lovbrudd eller hatt uoverensstemmelser med politiet. Derfor føles både politiets formulering og selve tilbakekallet ekstra sårende.
– Dette dreide seg om en misforståelse og et uhell. Vi hadde ikke ringt politiet etter 15 minutter hvis vi var på tjuvjakt, påpeker jegerens samboer, som har en følelse av at man skal straffes ekstra hardt når en forseelse handler om ulv.
– Nå er livet snudd på hodet, og vi blir sammenlignet med folk som bevisst drar ut for å skyte ulv ulovlig. Det føles sårende, sier samboeren.
Jegeren har klaget på forhåndsvarselet om tilbakekall.
Pål S. Jensen mener det ikke foreligger noen berettiget tvil om at jegeren er pålitelig og skikket til å ha skytevåpen. Han mener et tilbakekall vil være i strid med den Europeiske menneskerettighetskonvensjonens forbud mot gjentatt forfølging eller «dobbeltstraff».
Les også (+): Når alt går skeis: 11 tips til god jakt
Kjøpte ulovlig våpen på internett
Ved et annet tilfelle opplevde en våpeneier tilbakekall av våpenkort på grunn av at han kjøpte en armbrøst på størrelse med en sprettert på Internett.
Den skjøt 15 centimeter lange piler og var ment til rekreasjonsskyting på småbruket hans. Våpenet er imidlertid ulovlig å eie i Norge.
– Dette reiser naturligvis spørsmål om hva som skal til for å utløse et så inngripende vedtak. Er det grunn til å tro at denne karen, selv om han bestilte et ulovlig våpen på Internett, skulle misbruke sine våpen ellers? spør advokat Pål S. Jensen.
Tilbakekallet ble påklaget. Politiet brukte mer enn fem måneder på sende klagen til Politidirektoratet, som på sin side skal bruke seks måneder på å avgjøre klagen.
– Da har det gått mer enn ett år fra det ble fattet vedtak. «Justice delayed is justice denied», påpeker Pål S. Jensen, som også mener at Politidirektoratet praktisk talt aldri tar en klage til følge.
Les også (+): Politiet troppet opp med ni mann hjemme hos en aktiv skytterfamilie og beslagla samtlige våpen.