FISKE
Har du fått en sværing på kroken i sommer? Slik registrerer du norgesrekord
For mange sportsfiskere henger det høyt å ha fått det største eksemplaret av en art på kroken. Vi forteller deg hvordan du registrerer og får godkjent en norsk rekord.
Andreas Næristorp er en artsfisker som sitter i juryen som godkjenner norske sportsfiskerekorder, det vil si det største eksemplaret av en enkelt art som er fisket med godkjent metode.
Sportsfisket i Norge har lange tradisjoner og er i en spennende utvikling.
Med teknikker som blir modernisert i en rivende fart og utstyr som blir bedre og bedre for hvert år, kan ingen norske fiskearter føle seg trygge.
Noen har kanskje aldri ofret en tanke på at de en eller annen gang skal kroke en norsk rekordfisk, andre nøyer seg med å følge med fra sidelinjen.
HER kan du se lista over gjeldende rekorder i Norge.
Rekordlistene er basert på vekt.
Slik registrerer du en rekord
Registrer rekorder i det nettbaserte registreringsskjemaet HER.
Her legger du inn all informasjon rundt fangsten, som vekt og lengde, hvor den er fanget, informasjon om utstyret som ble brukt, og eventuelle vitner.
Legg også ved bilder – her er det viktig at du får tatt gode bilder av lengdemål og av fisken, gjerne med posering sammen med fisken i tillegg.
Juryen får dessverre inn en del rekordkrav hvor bildene er for dårlige til at kravet kan godkjennes som ny norgesrekord.
Det er et par ting å være obs på: Fisken skal være fisket i Norge eller i norsk økonomisk sone, den skal være kroket fra innsiden og ut, den skal ha bitt frivillig på kroken og fisken skal være tatt på sportsfiskeutstyr.
Fisk tatt på line, i trål og i garn teller ikke som norsk rekord.
LES OGSÅ: Denne giftige fisken invaderer norske badestrender – dette må du gjøre hvis den stikker deg
Ekkolodd er greit
Når en rekord blir sendt inn via det digitale registreringsskjemaet, går det en e-post til alle jurymedlemmer for godkjenning, og dersom rekorden blir godkjent blir det sendt ut et fysisk diplom.
Det har også blitt gjort en stor jobb med å modernisere regelverket rundt innmeldinger av rekorder slik at det er i takt med moderniseringen av fisket og de hjelpemidler som kan brukes i dag.
At du ikke skal fiske med undervannsdrone sier seg selv, men det er greit å bruke de mest avanserte ekkoloddene i rekordjakten.
Regelverket har også blitt tilpasset slik at man nå godkjenner rekorder hvor det kun finnes lengdemål tilgjengelig.
For artene håkjerring, makrellstørje, håbrann, gråskate, storskate, svartskate og kveite, føres det to rekordnoteringer for hver art. 1: Vekt, når fisken er veid, 2: Lengde, når fisken ikke er veid.
Imponerende rekorder
Sportsfiskere har en tendens til å plukke opp observasjoner fra Den Norske Artsdatabanken eller fra filmer og bilder som blir delt i sosiale medier, som oftest i forskningssammenheng.
Er du først ute med å fiske etter spesielle og sjeldne fisk som har blitt observert, og klarer å få fisken på kroken, er sjansen for at du kan registrere en norgesrekord veldig stor.
Noen av norgesrekordene som har blitt slått de siste årene tåler ekstra oppmerksomhet.
Som den enorme breiflabben fra Storfjorden på hele 85,09 kilo, hårvaren på 342 gram fra Stavanger, piggkutlingen på 0,2 gram fra Lysefjorden, en enorm havål tatt utenfor Bergen på 36,2 kilo og den svære isgalten på 5,786 kilo fra Eggakanten utenfor Andenes.
For ikke å glemme den 330 kilo tunge makrellstørja som ble tatt i Skagerak i 2020, kanskje arten som står høyest på ønskelisten til de som fisker i sjøen.
Nytt utstyr ga nye arter
Sportsfisket i Norge har hatt en eksplosiv utvikling de siste 10 til 15 årene, og det har ikke gått upåaktet hen. Nå er det nesten hverdags at det fiskes etter fiskearter som de aller fleste nordmenn ikke har hørt om tidligere.
Det har også målrettet blitt fisket på arter som tidligere ble ansett som vanskelige og umulige å få på krok, men som nå nesten har blitt hverdagsfisk.
Noen eksempler på dette er mikrofisk som nålefisker og tobis, tunge, skjellbrosme, blålange og skolest.
Med kroker så små at det nesten er umulig å agne dem, har det blitt meldt inn et stort antall norgesrekorder på arter som tidligere ikke var registrert, og etter at det har blitt fisket oftere på steder som Eggakanten, Svalbard og på spennende plasser i sjøen i Finnmark, er det oppdaget et stort antall arktiske arter som er tatt på sportsfiskeutstyr.
Meld inn rekorder!
Flere arter hører egentlig ikke hjemme i norske farvann, men finner veien på grunn av varmere vann, endringer i havstrømmer og andre faktorer. Stripet pelamide, ansjos, pukkellaks og makrellstørje for å nevne noen.
Rekordene på ferskvannsfisk er vanskeligere å slå. Juryen venter fremdeles på at noen skal ta rekorden på hornulke på stang. Rekorden på krøkle ble slått i vinter, og rekordene på de mindre artene vi har i ferskvann bør det gå an å slå med litt innsats.
Jeg tror vi kommer til å oppdage nye arter i Norge, spesielt i sjøen. Ferskvannsarter derimot, har ikke spesielt gode odds for å spre seg uten hjelp av mennesker, men hvem vet? Kanskje det finnes noen lokasjoner i ferskvann som ikke er oppdaget og som huser ukjente arter eller holder den neste drømmefisken?
Alle som er opptatt av rekorder og stor fisk ønsker mest mulig reelle lister på rekordene.
Derfor vil jeg, på vegne av juryen som jobber med sportsfiskerekordene, oppfordre alle til å melde inn rekorder – uansett hvilken art det er. Husk å ha god dokumentasjon, da blir jobben vår med å godkjenne enklere.
Skitt fiske!
Denne saken ble første gang publisert 01/08 2023, og sist oppdatert 02/08 2023.