Norges største test: 16 sluker testet av 22 sportsfiskere

Ørretslukene som virker

Det ble nesten dødt løp i årets store sluktest, men til slutt fikk vi kåret en vinner. Se hvilke sluker du bør satse på. Det var imidlertid ikke testvinneren som fikk flest napp.

Pluss ikon
<b>FARGERIK SLUKTEST:</b> 16 sluker ble testet i fiskesesongen 2023. Vi testet «nyheter» – altså primært nye sluker, nye mønstre eller sluker som tidligere ikke har vært testet av Villmarksliv.
FARGERIK SLUKTEST: 16 sluker ble testet i fiskesesongen 2023. Vi testet «nyheter» – altså primært nye sluker, nye mønstre eller sluker som tidligere ikke har vært testet av Villmarksliv. Foto: Hallvard Lunde
Publisert

Det ble tett i toppen i årets sluktest, 2024. En fangst på kun åtte ørreter skiller vinneren fra sluken som havnet på åttendeplass.

Selve testen av sluker er gjennomført våren, sommeren og høsten 2023.

Et trettitall ivrige sportsfiskere fikk tilsendt et ferdig pakket og merket sluksett i fjor vår. Til sammen fikk vi tilbake 22 godkjente testresultater.

<b>FISKETURER: </b>Totalt har testpanelet gjennomført 144 testrunder hvor samtlige sluker minimum har fått fem kast hver.
FISKETURER: Totalt har testpanelet gjennomført 144 testrunder hvor samtlige sluker minimum har fått fem kast hver. Foto: Gunnar Aarseth

Tester med mangler blir ikke inkludert i resultatene. Slike mangler kan være at hver sluk er testet for lite eller at testrunder er gjennomført uten at alle slukene er blitt testet.

Oppgaven til testerne er å teste alle sluker med minimum fem kast i minimum fem omganger.

Testerne blir også oppfordret til å teste slukene i ulike rekkefølge, slik at sluk nr. 1 i slukskrinet ikke alltid er den som havner først i vannet.

103 kast pr. ørret

Det ble fanget færre ørreter i 2024-testen enn året før. Det gir seg også utslag i hvor mange kast som ligger bak hver fisk på land.

<b>GOD HJELPER:</b> Den skal tidlig krøkes, som god krok-tester skal bli. Tiril Eidal har vært hjelper for Espen Rødal Skaar i årets sluktest. Espen har deltatt i flere år som sluktester.
GOD HJELPER: Den skal tidlig krøkes, som god krok-tester skal bli. Tiril Eidal har vært hjelper for Espen Rødal Skaar i årets sluktest. Espen har deltatt i flere år som sluktester. Foto: Espen Rødal Skaar

I fjor måtte man i snitt gjøre 44 kast for å lande en ørret. I år er dette forholdstallet 103.

Testvinneren trenger 54 kast i snitt for å få en fisk på kroken – gitt at hver testfisker i snitt tok fem kast per sluk.

Er snittet 10 kast, så må man gjøre 206 kast for å få en fisk på land. Noen som hevder sportsfiske ikke krever tålmodighet?

Les også (+): Testen fra 2023: Disse spinnerne fanget mest fisk

Billig kan godt være bra

Vi hører og leser av og til at man skal styre unna «billigkrokene» og kjøpe kvalitet. Våre tester har tidligere vist at det er en sannhet med modifikasjoner.

<b>103 KAST PR. ØRRET: </b>Det ble fanget færre ørreter i 2024-testen enn året før. Det gir seg også utslag i hvor mange kast som ligger bak hver fisk på land.
103 KAST PR. ØRRET: Det ble fanget færre ørreter i 2024-testen enn året før. Det gir seg også utslag i hvor mange kast som ligger bak hver fisk på land. Foto: Freddy Pedersen

Europris har tidligere vunnet en test hos oss med en spinner. I år ender billigkroken «Norsjø Ørret» (12 gram) i kobber og rød på en sjetteplass. Den lander 28 ørreter, kun seks fisker bak testvinneren.

Den logger også like mange napp som testvinneren, og den henter opp flere store ørreter og like mye bifangst som testvinneren. Sluken kommer i en sekspakning til 129 kroner, slik at prisen per sluk kun er kr 21,50.

<b>GOD FANGST:</b> Et flott firkløver tatt med litt ulike sluker. 
GOD FANGST: Et flott firkløver tatt med litt ulike sluker.  Foto: Bjørn Hjelle

I pakken får du også sluken som ender på 11. plass, en variant i sølv og oransje. Det er en sluk som henter opp 16 ørreter og noterer seg for 31 napp.

Sluk for dypet

Helt sist i testen havner to sluker som kanskje også kan kalles for wobblere. Disse har to treblekroker og får færrest fisk.

Pray Tailrunner tar riktignok en del bifangst. Basert på tilbakemeldinger fra testerne, så går denne sluken dypt i vannet.

Det gjør nok sitt til at den ikke egner seg så godt til den typen vann mange av testerne våre bruker, som grunne fjellvann, små elver og skogsvann.

<b>FØRST OG SIST:</b> Snåsa Realistic Signature (t.h.) ble testens beste sluk, mens Prey Bladerunner Green Back Silver endte på en sisteplass.
FØRST OG SIST: Snåsa Realistic Signature (t.h.) ble testens beste sluk, mens Prey Bladerunner Green Back Silver endte på en sisteplass. Foto: Hallvard Lunde

Her finnes det gjerne en del bunnrask som kan bidra til at en noe tyngre sluk med to treblekroker lettere skraper bunnen eller henger seg fast.

Farge og form kan også være «fremmed» for ørreten, mens en liten ørretfarget sak er gjenkjennelig og fristende.

Les også (+): Tips til effektivt wobblerfiske: Dette er utstyret du trenger

Sølv er gull

Vinneren er altså den sluken som lander flest ørreter.

Det betyr ikke at slukene som kommer på plassene bak på noen måte er «tapere».

<b>KNEPEN </b><b>SEIER</b><b>:</b> Snåsa Realistic Signature Trout (midten) vant, på andreplass kom Sølvkroken Spesial Classic Zebra (t.v.), Sølvkroken Morild Trout Rød kom på tredje.
KNEPEN SEIER: Snåsa Realistic Signature Trout (midten) vant, på andreplass kom Sølvkroken Spesial Classic Zebra (t.v.), Sølvkroken Morild Trout Rød kom på tredje. Foto: Hallvard Lunde

Sluken på andreplass, Sølvkroken Classic Zebra i sebramønstret rødt og gull skilt av svarte striper, fanger totalt sett én fisk mer enn vinnersluken. Den plukker nemlig med seg ti bifangster, mens vinnersluken kun logger en bifangst på åtte fisker.

<b>TOEREN HADDE FLEST NAPP:</b> Sølvkroken Classic Zebra (C/R) (t.h.) ble nr. to i testen, men var likevel den som hadde flest napp, med 64 – mens testvinneren Snåsa Realistic Signature (t.v.) kun fikk 41 napp.
TOEREN HADDE FLEST NAPP: Sølvkroken Classic Zebra (C/R) (t.h.) ble nr. to i testen, men var likevel den som hadde flest napp, med 64 – mens testvinneren Snåsa Realistic Signature (t.v.) kun fikk 41 napp. Foto: Hallvard Lunde

Classic Zebra plukker også med seg flest store fisker. Her har testpanelet fått opp seks ørreter over 500 gram, mens vinnersluken kun har fått én stor ørret.

Les også (+): Den ukjente ørretperlen på Sørlandet

Mange likhetstrekk

Studerer du slukene som er testet under, så ser du at flere er tilsynelatende veldig like, men får forskjellig resultat.

Siden mønsteret er relativt likt, er det lett å tenke at det enten er form eller kroken som avgjør fiskelykken.

Har du to «like» sluker som fisker ulikt, prøv eventuelt å flytte kroken/treblekroken, hvis mulig, på den som fisker best over på den som ikke fisker like godt.

<b>LIKE – MEN ULIKE:</b> Fladen Realistic Flutter 12 g (under) har mange likhetstrekk med testvinner Snåsa Realistic Signature (øverst), men havner likevel langt ned på lista.
LIKE – MEN ULIKE: Fladen Realistic Flutter 12 g (under) har mange likhetstrekk med testvinner Snåsa Realistic Signature (øverst), men havner likevel langt ned på lista. Foto: Hallvard Lunde

Holder ulikhetene seg, så er det nærliggende å konkludere med at det er selve formen på sluken som er avgjørende.

Det ble til slutt sluken Snåsa Realistic Signature 12 gram Trout som stakk av med seieren.

På plassene bak følger ikke mindre enn tre sluker fra Sølvkroken:

Sølvkroken Classic Zebra 12 gram (cr)

Sølvkroken Morild Trout 8 gram (rød)

Sølvkroken Favoritt 12 gram (s/b/d).

<b>VEGARD ERGAN:</b> Test-deltaker Vegard og «guttungen» (bildet) har Rena som base og fisker mye i Glomma og i Renaelva.
VEGARD ERGAN: Test-deltaker Vegard og «guttungen» (bildet) har Rena som base og fisker mye i Glomma og i Renaelva. Foto: Vegard Ergan

La oss gå videre til selve testresultatene:

1. SNÅSA REALISTIC SIGNATURE 12G TROUT

Ørretfarget, med svarte og røde prikker.

1. Snåsa Realistic Signature 12g Trout
1. Snåsa Realistic Signature 12g Trout Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 34

Antall sikre napp: 41

Antall bonusfangst: 8

Pris: 109 kroner

2. SØLVKROKEN CLASSIC ZEBRA 12G C/R

Rød med sebrastriper i gull.

2. Sølvkroken Classic Zebra 12g C/R
2. Sølvkroken Classic Zebra 12g C/R Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 33

Antall sikre napp: 64

Antall bonusfangst: 10

Pris: 89 kroner

3. SØLVKROKEN MORILD TROUT 8G RØD

Striper i sølv og oransje og svart.

3. Sølvkroken Morild Trout 8g rød
3. Sølvkroken Morild Trout 8g rød Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 30

Antall sikre napp: 32

Antall bonusfangst: 3

Pris: 69 kroner

4. SØLVKROKEN FAVORITT 12G S/B/D

Avlang sluk røde prikker, sølvblå bakgrunn.

4. Sølvkroken Favoritt 12g S/B/D
4. Sølvkroken Favoritt 12g S/B/D Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 29

Antall sikre napp: 30

Antall bonusfangst: 2

Pris: 99 kroner

5. TOBY 10G LF TROUT

Avlang kobberfarget/svart og røde prikker.

5. Toby 10g LF Trout
5. Toby 10g LF Trout Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 28

Antall sikre napp: 38

Antall bonusfangst: 7

Pris: 69 kroner

6. NORSJØ ØRRET 12G

Rød- og kobberfarget.

6. Norsjø Ørret 12g
6. Norsjø Ørret 12g Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 28

Antall sikre napp: 41

Antall bonusfangst: 8

Pris: 129 kroner for 6-pakning, kr 21,50 pr. stk.

7. SPESIAL CLASSIC ZEBRA 12G S/R

Rød med sebrastriper i sølv og svart.

7. Spesial Classic Zebra 12G S/R
7. Spesial Classic Zebra 12G S/R Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 26

Antall sikre napp: 34

Antall bonusfangst: 4

Pris: 99 kroner

8. SØVIK STINGSILD 10G (BRUN HOLO)

Sildesluk med mørk rygg og sølvgrå buk.

8. Søvik Stingsild 10g (Brun Holo)
8. Søvik Stingsild 10g (Brun Holo) Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 26

Antall sikre napp: 45

Antall bonusfangst: 10

Pris: 69 kroner

9. SNÅSA REALISTIC SIGNATURE 12G RAINBOW

Hvit-rosa, mørk rygg og svarte prikker.

9. Snåsa Realistic Signature 12g Rainbow 
9. Snåsa Realistic Signature 12g Rainbow  Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 20

Antall sikre napp: 33

Antall bonusfangst: 4

Pris: 49 kroner

10. FLADEN REALISTICK FLUTTER 12G

Avlang sluk med ørretmønster.

10. Fladen Realistick Flutter 12g
10. Fladen Realistick Flutter 12g Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 19

Antall sikre napp: 28

Antall bonusfangst: 4

Pris: 49 kroner

11. NORSJØ ØRRET 12G SØLV/ORANSJE

Sølv med oransje rygg og oransje prikker.

11. Norsjø Ørret 12g sølv/oransje
11. Norsjø Ørret 12g sølv/oransje Foto: Hallvard Lunde

Antall ørret på land: 16

Antall sikre napp: 37

Antall bonusfangst: 10

Pris: 129 kroner for 6-pakning, kr 21,50 pr. stk.

12. JAZZ 10G GREEN TROUT

Rosa buk, sort rygg med svarte og røde prikker.

12. Jazz 10g Green Trout
12. Jazz 10g Green Trout Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 15

Antall sikre napp: 31

Antall bonusfangst: 11

Pris: 69 kroner

13. SHAKY 10G PURPLE HAZE

Avlang sluk med lilla rygg og sølvgrå buk.

13. Shaky 10g Purple Haze
13. Shaky 10g Purple Haze Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 14

Antall sikre napp: 19

Antall bonusfangst: 2

Pris: 69 kroner

14. SÖLV BLIXX 7CM/13G BLUE HERRING

Avlang sølvblå med sølvglinsende buk.

14. Sölv Blixx 7cm/13g Blue Herring
14. Sölv Blixx 7cm/13g Blue Herring Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 12

Antall sikre napp: 27

Antall bonusfangst: 3

Pris: 89 kroner

15. PREY TAILRUNNER 10G BROWN TROUT

Wobbleraktig sluk i ørretmønster, to kroker.

15. Prey Tailrunner 10g Brown Trout
15. Prey Tailrunner 10g Brown Trout Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 9

Antall sikre napp: 15

Antall bonusfangst: 7

Pris: 69 kroner

16. PREY BLADERUNNER 10G GREEN BACK SILVER

Sølv buk, grønn rygg med svarte prikker.

16. Prey Bladerunner 10g Green Back Silver
16. Prey Bladerunner 10g Green Back Silver Foto: Henrik Winther-Lunde

Antall ørret på land: 8

Antall sikre napp: 16

Antall bonusfangst: 1

Pris: 69 kroner

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2024.

Les også