KVEITEFISKE

Slik lykkes du med jakten på kveita

Man­ge hav­fis­ke­re drøm­mer om stor kvei­te, og an­ser den­ne ar­ten for å være sel­ve dron­nin­ga på dy­pet. Når du først fin­ner den, er den ikke alt­for van­ske­lig å få. 

<b>DRON­NIN­GA:</b> Kvei­ta re­gje­rer ha­vet, fra sto­re dyp til grun­ne­re ban­ker. (Foto: Yng­ve Ask)
DRON­NIN­GA: Kvei­ta re­gje­rer ha­vet, fra sto­re dyp til grun­ne­re ban­ker. (Foto: Yng­ve Ask)
Først publisert Sist oppdatert

Andreas Næristorp er en artsfisker fra Lillestrøm som kan mye om de fleste fiskearter. Han fisker alt med alle metoder bortsett fra fluefiske. Han sitter også i juryen som godkjenner norske sportsfiskerekorder, og er fast skribent for bladet Alt om Fiske.

De al­ler fles­te sports­fis­ke­re i Norge har hørt om kvei­ta, men ikke alle har fått den. Det er en skik­ke­lig drøm­me­fisk for man­ge.

Ar­ten blir stor og sterk, og til ti­der kan de være fryk­te­lig van­ske­li­ge å finne. For min del tok det fle­re år før jeg en­de­lig fikk en fisk over 20 kilo, men til gjen­gjeld var det­te en skik­ke­lig bra fisk som vei­de 80 kilo, iføl­ge kvei­te­ta­bel­len.

Kveita tok på 250 me­ters dyp un­der fiske et­ter uer, og sel­ve opp­le­vel­sen var sur­rea­lis­tisk og hek­tisk, med fle­re lan­ge ut­ras på over 100 me­ter.

Fis­ken ble målt og satt ut igjen, da de stør­ste kvei­te­ne ikke er den beste mat­fis­ken. Sjan­sen for at de har ak­ku­mu­lert mye mil­jø­gif­ter, som all an­nen stor rov­fisk, er også stor.

Les også: (+) Hvordan få mer ørret: Disse to faktorene har alt å si

Til­pas­nings­dyk­tig

Kvei­ta kan bli over 300 kilo tung, og min­ste­mål for kvei­te fan­get i Norge er 80 cen­ti­me­ter. Ar­ten gy­ter på dyp fra 300 til 700 me­ter fra de­sem­ber til mai.

Den gy­ter gjer­ne på vel­dig små og kon­sen­trer­te gy­te­plas­ser, som dess­ver­re kan være sår­ba­re for fiske med fast­stå­en­de red­skap.

<b>AT­LAN­TISK KVEI­TE: </b>Det er drømmefisken for mange, og kan bli over 300 kilo. Norgesrekorden er på 233,5 kilo på stang, fisket av Mar­co Liebenow i Lak­se­fjord, 4. juli 2013.
AT­LAN­TISK KVEI­TE: Det er drømmefisken for mange, og kan bli over 300 kilo. Norgesrekorden er på 233,5 kilo på stang, fisket av Mar­co Liebenow i Lak­se­fjord, 4. juli 2013. Foto: Yngve Ask

Hun­ne­ne blir kjønns­mod­ne når de er 8–10 år, mens han­ne­ne blir kjønns­mod­ne når de er rundt sju år gam­le.

LA­TINSK NAVN: Hippoglossus hippoglossus

FA­MI­LIE: Flynd­re­fa­mi­li­en

STØR­REL­SE: Over 300 kilo.

UT­BRE­DEL­SE: Kvei­ta er ut­bredt langs hele nor­ske­kys­ten. Be­stan­den er vel­dig tynn i Sør-Norge og mot Vestlandet, og den blir stør­re og stør­re jo len­ger nord i lan­det du kom­mer.

HA­BI­TAT: Ho­ved­sa­ke­lig myk bunn be­stå­en­de av sand, grus, skjell­sand og mud­der.

NOR­GES­RE­KORD: 233,5 kilo på stang, fisket av Mar­co Liebenow i Lak­se­fjord, 4. juli 2013.

Se mer

Kvei­ta er vel­dig til­pas­nings­dyk­tig. Det gjel­der både i for­hold til hva slags dyp den le­ver på, men også hva slags type byt­te­fisk/byt­te­dyr den le­ver av.

Si­den den gy­ter på dypt vann, er det en del kvei­ter som rett og slett bo­set­ter seg på dy­pet, og blir spe­sia­lis­ter på å spi­se de ar­te­ne som le­ver der. Det­te kan være uer, vassild, kol­mu­le og an­nen fisk.

Noen kvei­ter vand­rer også mel­lom dypt og grunt vann, mens and­re ute­luk­ken­de opp­hol­der seg på grunt vann. Hva slags fisk som blir den pri­mæ­re fø­den, end­rer seg et­ter hvor dypt el­ler grunt den le­ver.

Kvei­ta li­ker seg på nes­ten all slags bunn, men ho­ved­sa­ke­lig på bunn be­stå­en­de av sand, grus, skjell­sand, mud­der og blan­dings­bunn av dis­se.

De kan også leg­ge seg på rul­le­stei­ner og fjell­bunn, men det­te er hel­ler unn­ta­ket enn fa­si­ten.

Kvei­te­ne jak­ter ikke bare på bun­nen, men også i frivannet. Kvei­ta er rask, og har god man­øv­re­rings­evne. Den kan snu seg rundt sin egen akse på et blunk. Der­for kan også rask, pe­la­gisk stim­fisk som to­bis, sild, sei og mak­rell bli byt­te­fisk for kvei­ta.

Fred­nings­ti­der

Sør for 62 gra­der er kvei­ta to­tal­fre­det for både yr­kes­fis­ke­re og sports­fis­ke­re i tids­rom­met mel­lom 20. de­sem­ber og 31. mars. All fisk – død el­ler le­ven­de – skal slip­pes til­ba­ke i det­te tids­rom­met.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Nord for 62 gra­der er det kun til­latt å fiske med krok i tids­rom­met mel­lom 31. mars og 20. de­sem­ber. Garn­fis­ke er for­budt.

Jeg fikk min al­ler før­s­te kvei­te i 2008 un­der en kystmeiteøkt i Os­lo­fjor­den. Den gan­gen var det nes­ten en sen­sa­sjon for meg å få ei li­ta kvei­te som vei­de 1350 gram.

Det mest sen­sa­sjo­nel­le med den fis­ken, var at den ble tatt på inn­si­den av un­der­vanns­mu­ren i Drø­bak. De siste 15 åre­ne har jeg hørt om noen spo­ra­dis­ke fangs­ter av kvei­te i Os­lo­fjor­den, men den er ikke tall­rik der. Det er nord­over i lan­det at kvei­ta re­gje­rer.

<b>MIN­STE­MÅL:</b> Skal du ta opp en mat­fisk må den måle over 80 cen­ti­me­ter. (Foto: Andreas Næristorp)
MIN­STE­MÅL: Skal du ta opp en mat­fisk må den måle over 80 cen­ti­me­ter. (Foto: Andreas Næristorp)

Fis­ke­plas­se­ne

Kvei­te­ne li­ker mye strøm og be­ve­gel­se i van­net. Fis­ke­ne opp­hol­der seg i nær­he­ten av strøm­ut­sat­te plas­ser, da dis­se vel­dig ofte til­trek­ker seg byt­te­fisk. Gode tids­punk­ter å fiske på er rundt toppflo og bunn­fjære, og gjer­ne et par ti­mer før og et­ter at ti­de­van­net har snudd, og det er bra med be­ve­gel­se i van­net.

<b>FANG-OG-SLIPP: </b>De stør­ste kvei­te­ne eg­ner seg ikke som mat­fisk, og bør slip­pes ut igjen. (Foto: Andreas Næristorp)
FANG-OG-SLIPP: De stør­ste kvei­te­ne eg­ner seg ikke som mat­fisk, og bør slip­pes ut igjen. (Foto: Andreas Næristorp)

Jeg li­ker å fiske et­ter kvei­te­ne i sand­renner, og i sla­ke undervannsraviner, på slet­ter be­stå­en­de av sand og gan­ske fla­te kan­ter og hyl­ler. Slike plas­ser fin­ner man i nær­he­ten av and­re struk­tu­rer, som for eks­em­pel en grunnetopp be­stå­en­de av stein. På de ret­te om­rå­de­ne vil det­te til­trek­ke seg byt­te­fisk, og da også de sto­re pre­da­to­re­ne som nett­opp kvei­te, stor­sei og torsk.

På dypt vann er det nes­ten in­gen fa­sit på hvor kveitene opp­hol­der seg til van­lig. De føl­ger ofte pe­la­gisk- og bunn­le­ven­de byt­te­fisk i dy­pet, og der kan du tref­fe på kvei­te­ne så å si over­alt.

Sik­rings­krokFor å sik­re og slip­pe ut igjen sto­re kvei­ter med minst mu­lig ska­de, bør du bru­ke en stor sik­rings­krok uten mot­ha­ke. (Foto: Andreas Næristorp)
Sik­rings­krokFor å sik­re og slip­pe ut igjen sto­re kvei­ter med minst mu­lig ska­de, bør du bru­ke en stor sik­rings­krok uten mot­ha­ke. (Foto: Andreas Næristorp)

Båt­fis­ke

Det er in­gen hem­me­lig­het at du kom­mer enk­lest fram til de beste kvei­te­plas­se­ne med båt, men det er også and­re me­to­der som kan le­ve­re fin kvei­te.

Et­ter at du har fun­net en plass du vil tes­te er fis­ket og fis­ke­tek­nik­ken egent­lig vel­dig en­kel. Det al­ler før­s­te du bør sjek­ke, er hvor høy av­drift du har på bå­ten. Er den fra 0,5 knop og ned­over, så an­be­fa­ler jeg en­ten at du fis­ker med agn­fisk og fis­ker gan­ske sak­te, el­ler at du set­ter bå­ten i gir og jiggtroller.

Det­te er sak­te dor­ging hvor du slip­per jig­gen til bunns, og så ro­lig kjø­rer fram­over. Når du får mye vin­kel på sena, så set­ter du mo­to­ren i fri slik at jig­gen syn­ker til bunns igjen. Sveiv opp og slipp ned når sena pe­ker for mye bak­over vekk fra bå­ten, hvis ikke kan du få pro­ble­mer med å kro­ke fis­ken når den tar.

<b>GUMMISHAD: </b>I en­den av snø­ret er det van­ligst å bru­ke en stor gummishad med vekt fra 150 til 700 gram. (Foto: Produsenten)
GUMMISHAD: I en­den av snø­ret er det van­ligst å bru­ke en stor gummishad med vekt fra 150 til 700 gram. (Foto: Produsenten)

Er det bra med strøm på plas­sen, slik at bå­ten dri­ver med en fart på mel­lom 0,5 og tre knop, så leg­ger du bå­ten på drift og hå­per at du tref­fer om­rå­det du øns­ker. Gjen­ta det­te fle­re gan­ger i det sam­me om­rå­det inn­til du byt­ter plass.

Om du har båt med ek­ko­lodd, så bruk det­te flit­tig og se et­ter sti­mer med byt­te­fisk. Følg med når du er over gan­ske flat bunn.

Det er ikke noe po­eng å fiske et­ter kvei­te på fjell. Det er én ting som er vik­tig når du fis­ker kvei­te, og det er å ha tål­mo­dig­het. Det kan gå man­ge ti­mer mel­lom hver fisk, før du til slutt kan opp­le­ve at det plut­se­lig nap­per hele ti­den.

Les også: (+) Fisketips: Av og til kan det lønne seg å tenke smått...

Jigg­fiske

Når jeg jigg­fis­ker, slip­per jeg jig­gen ned og der­et­ter dun­ker jeg den noen gan­ger i bun­nen. Sveiv den så opp noen me­ter i vann­laget, og løft jig­gen opp og ned så den beveger seg. Vær ak­tiv og kon­sen­trert når du fis­ker, og va­ri­er hele ti­den.

<b>STANG OG SNELLE: </b>Når kvei­ta skal tas bør du være ut­rus­tet med en kort og re­la­tivt stiv stang i leng­de fra fem til maks sju fot. Du trenger også en li­ten og kom­pakt hav­fis­ke­snel­le med god brems, fylt opp med mul­ti­fi­la­ment i tyk­kel­ser fra 0.30 mm til 0.40 mm.
STANG OG SNELLE: Når kvei­ta skal tas bør du være ut­rus­tet med en kort og re­la­tivt stiv stang i leng­de fra fem til maks sju fot. Du trenger også en li­ten og kom­pakt hav­fis­ke­snel­le med god brems, fylt opp med mul­ti­fi­la­ment i tyk­kel­ser fra 0.30 mm til 0.40 mm. Foto: Andreas Næristorp

Vær oppmerksom på at kveita kan ta selv når du bare hol­der stanga helt stil­le i en pe­ri­ode, men den trig­ges ofte av be­ve­gel­se.

Slipp jevnt og trutt ned til bun­nen, slik at du har en viss anel­se om hvor mye over bunnen du fis­ker, og va­ri­e­r også det­te. Husk at der­som du fis­ker tett på en struk­tur, så er det lett å set­te seg fast i ta­re­skog og stein.

Agn­fisk

Når du fis­ker med agn­fisk er det nes­ten ikke nød­ven­dig å gi noen eks­tra be­ve­gel­se til ag­net, men du må kla­re å pre­sen­te­re fis­ken et lite styk­ke opp fra bunnen, så du ikke set­ter deg fast.

<b>KYSTNÆRT: </b>Kvei­te­ne spi­ser pri­mært fisk, og di­et­ten be­står av ar­ter som sild, mak­rell, to­bis, sei og an­nen tors­ke­fisk. (Foto: Chris Appleby)
KYSTNÆRT: Kvei­te­ne spi­ser pri­mært fisk, og di­et­ten be­står av ar­ter som sild, mak­rell, to­bis, sei og an­nen tors­ke­fisk. (Foto: Chris Appleby)

Jeg sy­nes at nap­pe­ne på agn­fisk, hvor du har en lang for­tom, kan være gan­ske mye mer dif­fu­se enn når du fis­ker med jigg. Fel­les for beg­ge dis­se me­to­de­ne er at du må gi kvei­ta tid til å slu­ke ag­net.

Spe­si­elt med gum­mi­jigg vil du ofte kjen­ne røs­king og nap­ping i stang­tup­pen, og da gjel­der det å ha litt is i ma­gen og vente len­ge nok før du set­ter til­slaget. Det­te gjør du når kvei­ta har fått slukt skik­ke­lig og stang­tup­pen har god bøy ned i van­net.

Sett to, tre har­de til­slag og vær kjapt ute med å jus­te­re brem­sen. Mest sann­syn­lig vil fis­ken set­te av går­de i et hef­tig ut­ras.

<b>PELAGISK: </b>Kvei­ta er til­pas­nings­dyk­tig i mat­vei­en, og kan også spi­se pe­la­gisk byt­te­fisk som vassild, kol­mu­le, uer og lusuer. (Foto: Chris Appleby)
PELAGISK: Kvei­ta er til­pas­nings­dyk­tig i mat­vei­en, og kan også spi­se pe­la­gisk byt­te­fisk som vassild, kol­mu­le, uer og lusuer. (Foto: Chris Appleby)

Det kan være lurt å set­te på en stingerkrok, både når du fis­ker med jigg og når du fis­ker med agn­fisk. En stingerkrok, eller assistkrok som det ofte blir kalt, er en ekstra krok som festes på jiggen for å kunne kroke fisk bedre, og kan være både treble- og enkeltkroker.

And­re me­to­der

Det er mu­lig å is­fis­ke et­ter kvei­te, og det­te har jeg selv vært med på både i Trøn­de­lag og i Troms. Skal du fiske et­ter kvei­te på isen gjel­der det å ha en god por­sjon flaks, men også å til­pas­se ut­sty­ret. Sta­tisk mei­te med hel agn­fisk og fri­kob­let spo­le er vei­en å gå. Ha agn­fis­ken et lite styk­ke over bun­nen, så slip­per du kan­skje unna bi­fangst og slim­ål.

Kystmeite et­ter kvei­te er også en tek­nikk som kan fungere. Da gjel­der det å finne de ret­te plas­se­ne med mye strøm, hvor du tror kvei­te­ne kan pas­se­re i lø­pet av da­gen.

Da kan du også kaste i strøm­kan­ten, om den er nære nok land, slik at du lar strøm­men gi be­ve­gel­se til agn­fis­ken. Jeg an­be­fa­ler et glide­takkel med en li­ten, hel agn­fisk som du kan kaste langt med.

Noen spinn­fis­ker også kvei­te fra land, og i om­rå­der som for eks­em­pel Salt­strau­men kan det­te le­ve­re fisk. Da kas­ter du ut og svei­ver ro­lig inn, el­ler lar sluken hoppe like over bun­nen ved å pilke den inn­over.

Mat­fisk

Kvei­te er en fan­tas­tisk rå­va­re og kan la­ges på de al­ler fles­te må­ter. Med sitt kritt­hvi­te og mar­mo­rer­te kjøtt kan den både kokes, ste­kes, ba­kes og spi­ses rå som su­shi.

Fis­ken har ab­so­lutt godt av en tids mod­ning før den skal spi­ses. Da blir den mø­re­re og en god del av sma­ken kom­mer fram, men det­te er ikke en ab­so­lutt nød­ven­dig­het.