fiske
Slik avliver du fisken på en human måte
Kvaliteten på fisk som mat blir bedre dersom fisken tappes for blod umiddelbart etter at den er avlivet. Hvordan avliver man fisk på en effektiv og human måte?
Det diskuteres både blant fiskere og forskere i hvilken grad fisk føler smerte.
Uansett er det god sportsfisker-etikk å avlive fisken snarest mulig etter at vi har tatt den opp på land. Hvis den altså ikke skal settes ut igjen.
En vanlig måte å drepe liten fisk på, er å ta tak rundt kroppen med den ene hånda, mens tommelen på den andre griper under hodet, som så bendes bakover.
Vi både kjenner og hører det når nakken knekker, og dessuten merker vi også at fisken dør. Med litt trening tar dette et par sekunder.
Den eneste ulempen med metoden er at det kan oppstå litt ødeleggelse eller blødning i kjøttet helt opp mot nakken.
Et alternativ er derfor å ta fram kniven og kutte hodet av fisken direkte. Da drepes den og bløgges i en operasjon.
Du klarer uansett ikke å drepe alle fisker med nakkegrepet. Det skal mye kraft til for å knekke nakken på en abbor over halvkiloen eller en ørret på en kilo, og de fleste av oss kan glemme å prøve det på en dobbelt så stor torsk.
Les også: (+) Slik tar du ørreten utenfor kastelengde
Prest og stein
Ikke så mange av dagens laksefiskere går rundt med en prest i lomma, men dette er altså navnet på et tradisjonelt redskap for å avlive laks.
Presten har en metallklump eller kule i den ene enden, skaft i den andre. Lengden kan totalt være kanskje 20 centimeter, og du kan eventuelt lage den selv av et filskaft, en hals av tre eller metall og en stor mutter eller ei metallkule.
Med den dunkes fisken i hodet, omtrent som når du slår med en hammer. Å dunke fisken i hodet er med andre ord en bra avlivingsmetode, bare vi slår hardt nok.
Du kan også gripe en stein, en trekjepp eller noe annet for å gjøre jobben. De fleste har vel fått med seg at Lars Monsen bruker et knokeslag med hånda, men dette er nok en metode for de tøffeste, for du skal slå hardt på en stor fisk.
Du kan også holde fiskekroppen med buken opp, og dunke hodet hardt ned mot fjell eller en stor stein. Nå er det imidlertid en viss fare for å skade kjøttet dersom du treffer for langt bak.
Bruk kniv
Avliving med kniv er en annen bra metode som egner seg godt til stor fisk. Kniv skal uansett være med på turen, for du trenger den til bløggingen, som skal skje rett etter avliving.
Kniven bør ikke være en spiss filetkniv med bøyelig blad, men heller en tollekniv eller fiskekniv med spisst men solid blad. Pass fingrene og hold fisken fast mens kniven stikkes inn litt bak øynene.
Hjernen på fisken er der du skal stikke, og den sitter midt i hodet noe bak linjen mellom øynene, litt varierende etter fiskeart. Tenk deg en likesidet trekant, der øynene og stikkstedet danner hjørnene.
Stikk kniven inn i skallen på fisken, men ikke lenger ned enn halvveis gjennom hodet, for hjernen sitter ikke så langt under skallebeinet. Forleng kuttet forover og bakover eller stikk et par ganger, slik at du er sikker på at du har truffet hjernen.
Når fisken er drept, bør den bløgges. Det er lang tradisjon for å bløgge sjøfisk, og du finner kniv for bløgging i praktisk talt hver eneste båt som brukes til fritids- eller sportsfiske i sjøen.
Mange innlandsfiskere er derimot ikke like nøye med å bløgge fisken. Bløggingen bør skje utenfor båten til blodet er rent av, eller når fisken er plassert i ei balje eller en dunk.
Ha gjerne et par bøtter vann i dunken som skiftes ut når det blir blodig.
Les også: (+) Test: Disse spinnerne fanget flest fisk
Også uten kniv
Bruker du packraft, kano eller liten båt i innlandet, gjelder samme prinsipp. Er du redd for at en liten båt skal tippe rundt når du lener deg ut for å bløgge, kan du eventuelt ha med en sterk, stor plastpose, slik at fisken kan bløgges inni denne uten å grise til i båten. Vær for all del forsiktig med kniven når du fisker fra oppblåsbar båt!
Uten kniv kan du også bløgge. Dette gjøres ved at du river over flere gjellebuer med en finger eller noe annet når fisken er avlivet. Hjertet fungerer en stund etter at fisken nylig er død, så du vil da se at det pumpes ut blod.
Med kniv bløgger du ved å begynne kuttet ved tuppen som avslutter kroppen mot gjellene på undersiden av fisken, så opp mot nakken rett bak gjellene. Du kan også stikke kniven rett inn under ryggbeinet i bakkant av gjellene, og kutte litt nedover. Jobben er gjort når du ser det pumpes ut blod.
Dersom fisken gjøres opp så innmaten og gjellene eller hodet fjernes umiddelbart etter fangsten, er det selvsagt unødvendig med bløgging.
Mange fisker blir imidlertid liggende så lenge etter fangsten at blodet koagulerer. Da vil fiskekjøttet helt unødvendig ha innhold av blod og får noe redusert kvalitet.