Natur

Dette må du for all del unngå å gjøre dersom det lyner og tordner

Lynet slår aldri ned på samme sted to ganger sies det, men det er en mager trøst om det traff godt den første gangen. Slik gjør du om du møter lyn og torden.

<b>Tordenvær:</b> De fleste som ferdes ute om sommeren, opplever å komme ut for tordenvær av og til.
Tordenvær: De fleste som ferdes ute om sommeren, opplever å komme ut for tordenvær av og til. Foto: Ketil Knudsen/Samfoto
Først publisert Sist oppdatert

Farevarsel, 23.5.2024: Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for mye lyn i Oslo og på Østlandet og deler av Sørlandet torsdag kveld.

lynradaren kan du følge med på hvor lynet slår ned.

I denne saken kan du lese hva man bør gjøre dersom du havner midt i et tordenvær:

Under Langesund fiskefestival i 2013 var Kenneth Broch Johnsen på en båt med sportsfiskere som ønsket å fiske på dypet.

Siden været ikke var særlig bra, var det bare tre båter som dro ut, og da de hadde kommet åtte nautiske mil fra land, befant de seg plutselig midt i senteret av et tordenvær.

– Det blåste opp kraftig, og torden rullet over hodene på oss. Problemet var også at en pakning hadde sprunget lekk på akterspeilet slik at vi tok inn mye vann. Vi holdt på å gå ned, har Johnsen beskrevet i en mail til Villmarksliv.

<b>Offer for lyn:</b> Kenneth Broch Johnsen hadde hånda i vannet da lynet slo ned ti meter fra båten.
Offer for lyn: Kenneth Broch Johnsen hadde hånda i vannet da lynet slo ned ti meter fra båten. Foto: Privat

Han måtte ned i motorrommet og lense, og holdt pumpeslangen over ripa. Da slo lynet ned ti meter fra båten.

– Jeg hadde hendene uti vannet i det det smalt, så strømmen for via vannflaten, gjennom meg og videre i kameraten min som jeg holdt meg fast i, fortalte Johnsen.

Han forteller at fiskerne omsider kom seg til land, og at de ble kjørt til sykehuset for observasjon i et døgn. Det hele endte bra.

– Men det sto åtte karbonfiskestenger til værs i båten, og det er jo bare et Guds under at lynet ikke slo ned i dem. Da spørs det om jeg hadde sittet her i dag, sa Johnsen.

  • Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet
  • Følg med på værradar eller lyn.met.no
  • Vurdere behov for forebyggende tiltak
  • Koble fra elektriske apparater
  • Tilpass farten etter kjøreforholdene
  • Søk ly
  • Unngå åpne sletter og store trær
  • Ikke svøm eller bade

Konsekvenser ventet ifm. tordenværet 23.5.2024

  • Tordenværet kan føre med seg lokalt kraftige vindkast på 15-25 m/s
  • Lokalt kraftige regnbyger
  • Fare for skade på objekt(er) som følge av lynnedslag
  • Strømforsyningen og tv/internett kan bli påvirket
  • Lynnedslag kan føre til brann i bygninger og skog/vegetasjon
Se mer

Hva er lyn og torden?

Har du stukket hånda inn i sokkelen til en lyspære, og syntes det var ubehagelig, kan vi opplyse om at en vanlig stikkontakt har strømstyrke på 10 ampere.

Martin Granerød er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, og kan fortelle at et gjennomsnittslyn har en kraft på mellom 10 000 og 15 000 ampere.

Så, ja, en bør frykte lynet, men sannsynligheten for at det slår ned i akkurat deg, er fortsatt ganske liten.

– Jeg har ikke funnet noen gode tall på hvor mange som blir truffet av lyn i Norge, men jeg har hørt at det går fem, seks år mellom hver gang en kan forvente at noen dør av lynnedslag i Norge. Med tanke på befolkningstettheten og antall lyn er det større risiko for å bli truffet lenger sør i Europa og i områdene rundt ekvator, sier Granerød.

<b>ENKLESTE VEI:</b> Lynet vil alltid velge den enkleste, og dermed korteste, veien, altså den veien med minst motstand, fra skya og ned i jorda. Derfor bør en under alle omstendigheter unngå å være ved det høyeste punktet i terrenget, sier, Martin Granerød, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.
ENKLESTE VEI: Lynet vil alltid velge den enkleste, og dermed korteste, veien, altså den veien med minst motstand, fra skya og ned i jorda. Derfor bør en under alle omstendigheter unngå å være ved det høyeste punktet i terrenget, sier, Martin Granerød, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt. Foto: Privat

Les også (+): Vi er plaget med at mange parkerer på veien til hytta og på vår eiendom. Kan vi nekte dem parkering?

Flest menn blir truffet

Ifølge IF Skadeforsikring er et fleste som blir truffet av lynet menn, og det skyldes nok at menn, oftere enn damer, jobber ute. Men mer om det etterpå.

La oss først se på hva lyn og torden egentlig er. Granerød forklarer:

– Torden forårsakes av varm luft med mye fuktighet som stiger opp i høyden. I høyden blir det kaldere, og lufta vil kondensere og bli skyer.

Kulelyn er et fenomen som blir beskrevet som sfæriske kuler av synlig elektrisitet. Det finnes dramatiske fortellinger om hvordan kulelyn har kommet inn i hus, men foreløpig er ikke dette fenomenet vitenskapelig anerkjent da ingen har klart å gjenskape kulelyn i laboratorium. Fenomenet er dårlig dokumentert, og kan med stor sannsynlighet sies å være en myte.

Se mer

I disse skyene vil det etter hvert bli vanndråper, og blir det under null grader, fryser disse vanndråpene, slik at man får ispartikler i skya.

Test av 10 lette dunjakker: Disse imponerte oss mest
Pluss ikon
Test av 10 lette dunjakker: Disse imponerte oss mest

– Forskjellige typer partikler får forskjellige ladninger. Noen blir positivt ladd og andre blir negativt ladd. Positive ladde partikler blir fraktet til toppen av skya, mens negative ladde partikler blir liggende igjen i sentrum og lavere del av skya. Når spenningen blir stor nok trenger man en gnist for å få lyn, denne gnisten skjer ved at ispartikler på vei opp i skya «krasjer» med større haglpartikler på vei nedover, sier Granerød.

LES OGSÅ: 10 fantastiske toppturer til fots i Norge

Litt tørr statistikk forteller at 2 av 3 lyn går mellom sky til sky eller innad i skya. 1 av 3 lyn er mellom sky og bakke.

De svakeste lynene kan være på bare 5000 ampere, mens det sterkeste kan komme opp i 300 000 ampere. Gjennomsnittslynet imidlertid ligger på mellom 10 000 og 15 000 ampere.

Omtrent 90 % av alle lynnedslag skjer om sommeren, og det er mest aktivitet på Østlandet og Sørlandet og indre deler av Finnmark og Trøndelag. I oktober og november avtar lynaktiviteten der, og det blir mer lyn langs kysten fra Lindesnes og helt til nord i Finnmark.

– Vi får de kraftigste lynene på vinterstid, for da er ikke skyene like høyt oppe som på sommeren. Det er kortere avstand fra utgangspunktet til lynet til der det treffer bakken, og da er det på en måte mer strøm igjen i lynet når det treffer, sier Granerød.

I båten

I likhet med Kenneth Broch Johnsen har også journalisten på byline i denne saken vært ute i båt da tordenværet kom rullende over fjellet. For å komme oss hjem til utgangspunktet valgte vi å kjøre langs land. Vi ønsket ikke å være langt ut dersom lynet skulle slå ned i båten. Var det riktig tenkt?

– Det var i hvert fall ikke så dumt tenkt, sier Granerød.

Han forteller at lynet alltid vil velge den enkleste, og dermed korteste, veien fra skya og ned i jorda. Derfor bør en under alle omstendigheter unngå å være ved det høyeste punktet i terrenget.

– Ved å kjøre båten nær land, vil lynet kanskje velge å slå ned i et tre på land framfor i båten, sier Granerød.

... ... et typisk lyn overfører kortvarig en strøm på mellom 10 000 til 15 000 ampere. ... luften rundt et lyn kan bli varmet opp til 30 000 grader. ... lyden av lynet vil opptre som et skarpt smell på rundt 120 dB dersom du står i nærheten. På større avstand vil tordenen høres ut som en rumling på grunn av at lyden fra lynet ikke kommer fra et punkt, men langs hele "lynstripen" Derfor varierer også lengden på tordenskrallet.

Se mer

– Er du i en båt med mast, må du ikke holde i masta, og dersom det er en kahytt i båten, gjelder det å komme seg inn i den. Er du i en liten jolle, bør du rett og slett legge deg ned i båten for på den måten unngå å være det høyeste punktet. Men uansett er det best å komme seg fortest mulig inn til land.

Les også: (+) Bare de døde sjekket ut fra «spøkelseshuset»: – Da jeg var ung, hørte jeg skrikene. Det var «varulven»

På fjellet og i skogen

Dersom det plutselig skulle begynne å tordne under rypejakta på snaufjellet, er det imidlertid ikke lurt å sette seg i teltet å vente, dersom teltet blir det høyeste punktet. Dessuten kan teltstengene virke "forlokkende" på lynet.

– Det gjelder det samme der som overalt ellers. Du bør være det laveste punktet og komme deg vekk fra vann og bekker andre myrer hvor det er mye fuktighet og vann. Vann leder strøm. Du bør finne deg en grop hvor du kan legge deg ned, eller sitte på huk, sier Granerød.

Et tips kan være å sitte på et underlag eller sekken sin slik at man ikke er i direkte kontakt med jorda.

1/3 av alle lyn (cirka 120 000 lyn i året) slår ned i bakken.

I 2015 var lynaktiviteten svært lav med bare 43 798 lynnedslag i Norge, og litt over en million i Europa.

2014 var et rekordår med 590 428 lynnedslag i Norge og ca. 2,8 millioner i Europa.

Se mer

– I skogen bør man holde seg vekk fra enslige trær. Ikke gjem deg under det ene treet i lysningen. Finn det laveste treet i området. Det beste er selvfølgelig å komme seg tilbake til bilen, og sette seg inn i den.

Du bør heller ikke bade i tordenvær. Vann leder elektrisitet, og ettersom strømmen som treffer vannflata har 30 000–40 000 ampere som fordeler seg utover, gjør du lurt i å komme deg opp på land.

– Skulle en turvenn være så uheldig å bli slått av lynet, er det vanlig førstehjelp som gjelder, sier Granrød.

Granerød har også noen tips å komme med dersom du er hjemme når tordenværet kommer.

– Du bør ikke holde i fastetelefon, og du bør ikke dusje. Lynet kan ledes gjennom vannledningene. Er du nødt til å snakke i en telefon, så pass på å koble fra laderen. Lyn søker alltid elektriske anlegg, sier Granerød.

Verdt å vite om vær og vind

Lavtrykk: Et område der lufttrykket er lavere enn i de omkringliggende områdene. Når et lavtrykk oppstår, vil luften strømme inn mot senteret av lavtrykket for å utligne trykkforskjellen. Dette kan føre til storm og sykloner.

Høytrykk: Et område der lufttrykket er større enn i de omkringliggende områdene. Høytrykk er assosiert med rolige vindforhold og lite skyer på himmelen.

Værfront: Meteorologisk begrep som omfatter grensen mellom to luftmasser med ulik temperatur, fukt og tetthet. Når en front passerer over et område, endres gjerne både temperatur, fukt, vindretning, vindstyrke og lufttrykk.

Varmfront: Gir tiltykning, jevn nedbør og ofte disig vær. – Kaldfront: Gir urolig vær, bygepreget vær, god sikt utenom bygene, og lavere temperatur. Tordenvær og tornadoer er værfenomener som forekommer ved kaldfrontpassasjer.