hjortelusflue sesong:

Denne flua terroriserer alt som beveger seg i naturen. Slik unngår du den

Planlegger du å utnytte det sommerlige høstværet med en tur i skogen? Da kan det hende hjortelusflua ødelegger opplevelsen.

<b>HJORTELUSFLUE: </b>Møter du på denne flua, kan det ødelegge hele naturopplevelsen. Den ligger i busker og trær og venter på at noe med puls skal røre seg forbi, før de målrettet setter kursen mot mennesker og dyr som ferdes i naturen.
HJORTELUSFLUE: Møter du på denne flua, kan det ødelegge hele naturopplevelsen. Den ligger i busker og trær og venter på at noe med puls skal røre seg forbi, før de målrettet setter kursen mot mennesker og dyr som ferdes i naturen. Foto: Jo Stenersen
Først publisert Sist oppdatert

Den slitsomme flua er mest aktiv på høsten frem til det blir frost, og spesielt i varmt høstvær.

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt, som livnærer seg på blod fra hjortedyr. Problemet er at den tror alt som beveger seg i skogen er elg, rådyr eller hjort.

Flua dukket først opp i Norge på 80-tallet, og er i dag å finne i skoger over hele Sør-Østlandet. I Oslo trenger man ikke dra lengre enn til Sognsvann for å finne kolonier.

Overvintrer på kroppen til dyrene

Hjortelusflua er på sitt mest aktive i midten av september, og kan ende med å nærmest invadere personer som beveger seg i naturen i denne perioden. Så fort flua lander på noe de kan livnære seg av, kaster de vingene med plan om å bli værende på kroppen til det heldige vesenet over vinteren.

Dessverre for turglade mennesker betyr det at flua ofte lander på mennesker som beveger seg i marka. Da begynner hjortelusflua å krype inn i hår, skjegg og klær.

Heldigvis er fluene «designet» for å feste seg på hjortedyr med korte, strie hår, og det er derfor nokså enkelt å fjerne den fra menneskekroppen.

Les også: (+) "Skyt for f**n", skrek politifolkene da bjørnen gikk mot Hermann, men det var ett problem

Ekspertens beste tips

Hjortelusflua sitter stille i busker og trær og venter på at dyr skal passere. Når de oppdager dyr, flyr de målrettet og raskt mot dem for å innta hår og pels.

Spesialist i vilthelse og seniorforsker på Veterinærinstituttet, Bjørnar Ytrehus, opplyser at det kan være vanskelig å unngå flua når man er på skogstur. Det finnes likevel enkle grep som kan gjøre opplevelsen hakket mindre ekkel.

– Fluene tiltrekkes mer av mørke klær, så det kan hjelpe litt å kle seg i lyse klær på tur. I tillegg bør man ha på hodeplagg eller hette, da de fester seg i håret, og spesielt i nakken.

– Har man tykt hår kan det være en idé å ha med en kam på turen. De fester seg ikke så hardt til mennesker som de gjør på hjortedyr, så de skal være enkle å gre ut fra håret, sier Ytrehus.

Er man likevel uheldig og merker at nakken er full av lusfluer når man kommer inn døra etter skogstur, skal det være nok å ta en dusj for å få dem vekk.

Les også: Dette må du vite om «monstervepsen» geithams

Stor test: Her er ullundertøyet som vil holde deg varm
Pluss ikon
Stor test: Her er ullundertøyet som vil holde deg varm

Kan feste seg på hund

Hjortelusflua kan også feste seg på hunder og hester, men faller av om man børster dem. Er du uheldig å få med deg flua hjem – enten i håret eller på hunden din, er det ingen fare for at den vil overleve særlig lenge i huset ditt.

– De vil ikke formere seg der, så om man oppdager hjortelusfluer i huset må de ha kommet dit ved å sitte på dyr eller mennesker. De vil i alle fall ikke sverme inn i huset på egen hånd, sier Ytrehus.

Kløe i et år

Ettersom flua livnærer seg på blod, hender det at den biter mennesker. Det kan folk reagere svært forskjellig på.

<b>EKSPERT: </b>Seniorforsker ved Veterinærinstituttet Bjørnar Ytrehus anbefaler å kle seg i lyse klær når man skal ferdes i områder med hjortelusflue.
EKSPERT: Seniorforsker ved Veterinærinstituttet Bjørnar Ytrehus anbefaler å kle seg i lyse klær når man skal ferdes i områder med hjortelusflue. Foto: Privat

– Det er rapportert om at enkelte får kløende knuter som kan vare i opptil et år etter å ha blitt bitt, mens andre ikke får noen særlige plager, sir Ytrehus.

Selv om hjortelusflua anses som mer slitsom enn farlig, er det forsket for lite på til å kunne kalle den helt ufarlig. Det har nemlig kommet frem at flua bærer Bartonella-bakterier, som er kjent for å gi mennesker alvorlige febersykdommer.

– Vi vet enda ikke hvilken betydning akkurat denne bakterien på hjortelusflua har for mennesker. Det er ikke gjort sikre funn som viser at det kan forårsake sykdom hos mennesker, men vi vet at det blant annet er en sjanse for at bakterien kan bidra til hjertemuskelbetennelse. Men som sagt er det ikke forsket nok på til at vi har et klart bilde av det, sier Ytrehus.

Om man vil være helt sikker på å unngå hjortelusflua, er det eneste sikre rådet å spare turen til frosten har lagt seg – eller reise nordover, da flua enda ikke er observert nord for Lillehammer.