SAMLIV

Slik unngår dere nedturen etter ferien: – Ikke kall det ferie!

Sommeren byr på mye tid som familie og kjærester. Kanskje du lengter etter å komme tilbake til en hektisk hverdag, eller vil savne hverdagen langt fra A4-livet. Ekspertene mener man kan lære mye av sommerferien.

OMDEFINERE KJÆRESTETID: Relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter oppfordrer til å omdefinere kjærestetid. På den måten kan vi lære å være gode kjærester hele tiden.
OMDEFINERE KJÆRESTETID: Relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter oppfordrer til å omdefinere kjærestetid. På den måten kan vi lære å være gode kjærester hele tiden. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Om sommeren er det mye som ligger til rette for familietid, parforholdet og seksuallivet.

Det som ofte utkonkurrerer kvalitetstid og seksuellstemning er hverdagslivmas: Hektisk hverdag med jobb, skole og fritidsaktiviteter.

Det er ofte tette timeplaner og hodet fylt med plikter. Det stjeler nøkkelen til et godt parforhold, som er tilstedeværelse- både mentalt og fysisk.

– Veldig mange par jeg snakker med har det bedre sammen i ferien. De skal ikke prestere så mye, og jobbpress slipper fra skuldrene. Man er nærmere hverandre, både mentalt og fysisk, og derfor kan det også bli plass til mer sensualitet, sex og gode samtaler. Det er et godt råd å snakke hva som var fint i sommeren og ferien, og hva man vil ta med sier videre inn i høsten og vinteren. Hvorfor hadde vi det bra? Og hvordan kan vi ta med oss dette inn i høsten? sier Bjørk Matheasdatter.

Hun er forfatter og relasjonspedagog. Hun har blant annet skrevet boken «Å elske og bli elsket- ta vare på kjærligheten» og «Å løfte og bli løftet- ta vare på gnisten i deg selv og andre.»

Etter-ferie-nedtur

Vi bruker ferien til å lade opp batteriene, og skape gode minner som familie og kjærester. Ferien innebærer som oftest mindre tette timeplaner, og gode stunder med gøyale hobbyer. Arbeidslivet, rutinene og A4-livet er langt unna. Men plutselig er vi tilbake til den hektiske hverdagen vi hadde lagt bak oss i noen uker.

Du trodde kanskje batteriene var oppladet, men all hverdagslige mas og kjas er likevel litt overveldende. Kanskje det oppleves som et lite «smell» for familien å vende tilbake til gamle rutiner?

– Hvorfor er det slik at noen opplever «Etter-ferie-nedtur»?

– Det kan være mange årsaker til det. Noen kan kjenne på at ferien ikke har nådd opp til forventningene og behovet. De føler ikke at de har fått hvilt og hentet krefter, og kjenner seg rett og slett ikke klar for høsten, sier Matheasdatter.

Hun råder å bruke siste del av ferien eller de første helgene i høsten til å hente det sommeren ikke har gitt.

– Har man manglet partid, så prøv å få barnevakt en helg for å gjøre noe sammen. Har dere manglet tid til å være alene eller bare sove, så gi hverandre mulighet til det, tipser Matheasdatter.

Bjørk Matheasdatter er forfatter og relasjonspedagog. Hun har blant annet skrevet boken «Å elske og bli elsket- ta vare på kjærligheten» og «Å løfte og bli løftet- ta vare på gnisten i deg selv og andre.»
Bjørk Matheasdatter er forfatter og relasjonspedagog. Hun har blant annet skrevet boken «Å elske og bli elsket- ta vare på kjærligheten» og «Å løfte og bli løftet- ta vare på gnisten i deg selv og andre.» Foto: Stine Jenssen

– Andre har hatt en så fin ferie at det kan være hardt å lande i hverdagen. En har kanskje også snudd om på rutiner når det gjelder søvn og spising, til noe som passer familien bedre enn hverdagsrutinene som er tilpasset jobb, barnehage og skole. Et godt tips da er å roe ned litt før hverdagen begynner igjen. Bruk de siste feriedagene til å komme inn i hverdagssporet, legger hun til.

– Hvordan kan man unngå at det blir nedtur å komme tilbake til hverdagen etter ferien?

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Dette er kanskje et upopulært svar, men «etter ferie-nedtur» vil jo egentlig være en naturlig reaksjon på at noe fint er over, og kanskje vi ikke skal unngå den? Det er ikke så rart om det lugger litt å gå fra late dager på stranden med all tid i verden, til å stå opp halv sju med trøtte unger som skal i barnehagen og jobbmøter som skal rekkes, sier Kirsten Holtmon Resaland.

Hun er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi, og tidligere par- og familieterapeut.

– Noen har det så vanskelig med hverandre i ferien at det å komme tilbake til hverdagen blir en befrielse. Om du synes helger og ferie er mer moro enn hverdagens kjas og mas, er det antakelig et tegn på at dere som familie har det ganske bra, legger hun til.

Lær fra sommeren

Kanskje de mange timene ekstra med kvalitetstid får dere til å innse at dere ikke er like nære lenger?

Familievernkontorene rundt om i landet opplever det samme hvert år: Flere ønsker å skille seg etter sommer- og juleferien.

For mange blir problemene mye tydeligere når man tilbringer mye tid sammen. Mye skyldes forventninger som ikke innfris. Og for andre er økonomien en stor faktor, hvor par ikke blir enige om hva pengene skal gå til, skriver DNB.

Du er kanskje en av de som rett og slett gleder deg litt til å komme tilbake til en rutine. Slik som en kommentar på Kvinneguiden: «Det er jo mye mer slitsomt med ferie enn hverdag med jobb og barnehage. Tre dager inn i ferien og jeg gleder meg allerede til den er over.»

– Slike kommentarer er ikke uvanlige å høre, og jeg møter ofte foreldre og par som gir uttrykk for at ferie med barn er slitsomt. Samtidig opplever jeg også at svært mange synes at ferien er den fineste tiden de har sammen som familie, sier Matheasdatter.

– Det er mye forskning som viser at gode og nære relasjoner er det viktigste for et godt liv. De fleste har derfor mye å vinne på å prioritere familien, og se det gode ved å tilbringe tid med dem man er glad i, legger hun til.

Gjennom sommeren kan vi kanskje lærer en ting eller to om hvordan vi ønsker å bevare tid med familien og partneren, og hvordan vi kan endre rytmen fra før ferien. Hvordan kan du gjøre ferier og helger til en hyggelig opplevelse for alle?

Les også (+): «Line, vi må snakke om ferien. Det blir ikke som det pleier», sa han. Så kom sannheten

Ikke kall det ferie

Kirsten Resaland er barne- og ungdomspsykolog, Hun har jobbet flere år som par- og familieterapeut, Hun har skrevet prisbelønnet ungdomsbok om psykisk og fysisk helse med lege Astrid Nylander Almaas - "Helt Ærlig om hvordan vi henger sammen"
Kirsten Resaland er barne- og ungdomspsykolog, Hun har jobbet flere år som par- og familieterapeut, Hun har skrevet prisbelønnet ungdomsbok om psykisk og fysisk helse med lege Astrid Nylander Almaas - "Helt Ærlig om hvordan vi henger sammen" Foto: Privat

– Jeg tror det kan være en lur idé å tenke på det som «familietid» framfor ferie, om man i stor grad forbinder ferie med avslapning, og å ivareta egne behov. Før man blir foreldre har man kanskje vent seg til at ferie er synonymt med fravær av ansvar og plikter. Har man småbarn består dagen av masse ansvar og praktiske gjøremål. Dette kan kollidere med oppfatningen og erfaring av hva ferie er. Da kan det være en hjelp å kalle det «familietid», sier Matheasdatter.

Ferie er fri fra den vante hverdagen. Det er tid til å være mer sammen i familiene for å skape gode minner. Nå nærmer det seg ferie-slutt for mange, og da kan det være lurt å snakke sammen om ferien, poengterer Matheasdatter.

– Når ferien snart er over, forsøk å se tilbake på alt som har vært fint. Lag for eksempel bøker med bilder, og snakk om ferien med barna. Snakk sammen dere voksne om hva som har vært bra med ferien og hva som har vært dårlig. Skriv det ned. Og ta det med i planleggingen av neste års ferie og helger. Slik kan kvalitetstiden sammen bli en bedre tid, sier Matheasdatter.

Kommunikasjon er viktig

Matheasdatter tipser om å øve på familietid i helgene, slik at man er forberedt når feriene kommer. Da er det spesielt en ting, vi bør snakke om. Og husk: Kommunikasjon er viktig.

– Før ferier og helger har vi alle gjerne store forventninger til hva fritiden fra jobb skal inneholde. Det som skaper problemer, er at vi ikke er flinke nok til å kommunisere disse forventningene til hverandre, og lage planer og justere forventningene på forhånd. I stedet blir vi skuffa når drømmene og forventningene våre kolliderer, eller ikke går i oppfyllelse, sier Matheasdatter.

– Så, første viktige bud er å snakke sammen om ferier og helger før de er der. Hva ønsker du deg? Hvordan kan vi ivareta den enkeltes behov, parets behov og familiens behov? Alle kan ikke få sine ønsker oppfylt hele tiden, derfor er det viktig å se ferier og helger i en helhet, legger hun til.

Alenetid

Du kjenner kanskje at det blir litt mye mas og støy rundt deg i helgene, eller i feriene med mye nærvær. Da kan du ha godt av litt alenetid for å samle tankene dine.

Matheasdatter og Resaland poengterer at en typisk fallgruve i familielivet er at noen er veldig flinke til å bare ta alenetid, og derfor blir det aldri noe alenetid for den andre.

– Alle trenger litt tid for seg selv, og noen mer enn andre. Et par bør snakke om behovet for dette, og hva det innebærer. Kanskje er det nok å få jogge en tur alene, mulighet til å sett seg ned med en god bok, gå på kafe med en venn, spille Playstation med kameratgjengen, kunne få samle tankene en kveldsstund eller legge seg i badekaret alene. Hvis denne muligheten aldri finnes, kan man kjenne seg kvalt og overveldet, sier Matheasdatter.

– Snakk framtidsrettet og konstruktivt i stedet for å krangle om hva som gikk galt. «Jeg tror vi bør planlegge dagene litt bedre, inkludert behov for egentid» er bedre enn «Så, du bare tok for gitt at jeg kunne ta ungene mens du dro på shopping?», sier Resaland.

Sammen mot problemet

Matheasdatter understreker at nøkkelen til god stemning er å aldri glemme at nettopp god stemning er intensjonen.

– Det gjelder å huske at det viktigst ikke er hvor vi er, men hvordan vi har det der vi er, sier hun og fortsetter:

– Folk kan sitte under solen på de mest luksuriøse steder og ha det skikkelig dårlig sammen, mens andre har god stemning i teltet mens regnet høljer ned. Det handler masse om å ikke henge seg for mye opp i bagateller, legge til side ting man irriterer seg over og være mer opptatt av å samarbeide enn vinne. Spør deg selv: Det jeg har lyst til å si og gjøre nå, fører det oss i riktig retning? Vil det skape god stemning? Hvis svaret er nei, er det ofte lurt å justere seg selv.

Les også: Fem tegn på at du er i en usunn relasjon

Omdefinere kjærestetid

Ferie er unntakstid, og mange som sliter i parforholdet, legger sin tid til at de endelig skal få dreisen på romantikken igjen.

– Det er kanskje ikke innafor å teste ut nye ting på soverommet med svigers en tynn hyttevegg unna, og å stirre hverandre dypt inn i øynene blir ikke det samme på interrail med tre barn. Mitt beste tips er at dere finner rom til å sette pris på hverandre som kjærester og venner gjennom ferien, men også i hverdagene og helgene, råder Resaland.

– Stjel dere til en klem eller et kyss mellom slagene. Pass på at dere ser opp fra skjermen, men også at dere snakker om andre ting enn ferielogistikk eller hvor søte, slitsomme, masete eller morsomme barna deres er. Husk at barna tåler dager uten planer og moro (de har til og med godt av den ustrukturerte tiden!) - så, snik dere unna, og være i tosomheten deres når dere kan, legger hun til.

Matheasdatter understreker det Resaland sier. Hun oppfordrer til å omdefinere «kjærestetid».

– Jeg mener det er en fallgruve å tenke at kjærestetid bare er tid uten barn. Kjærestetid er også i høyeste grad den tiden vi tilbringer som par med barna, sier Matheasdatter.

Matheasdatter mener det er godt for barna å se at dere er kjærester, og å oppleve dere som kjærester. Det gir trygghet for barnet å se at dere klemmer og leier hverandre.

– Det er lite barnet lærer mer av enn å høre hvordan dere snakker med hverandre. Å være sammen som familie, det er en fantastisk måte være kjærester på. Og selv om det kan være strevsomt, så husk at en dag er barna store og dere kan savne de små kroppene som krøp opp i senga, rotet i gangen og barnestemmene som spurte dere om alt, sier hun.

– Men, tar dere vare på kjæresteforholdet, kan dere også oppleve å bli besteforeldre sammen en dag. Når dere da leier hverandre hånd i hånd på tur med barnebarna, da er det også kjærestetid, og dere gir barnebarna tro på kjærligheten, legger hun til.

Les også (+): «Hvordan får man det til å gå rundt? Jo, man tar snarveier. For eksempel bestikkelser, tomme trusler, skjerm, søvnbrist, ferdigmat og sølibat»

Kjærestetid i en hektisk hverdag

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Alle kjærester trenger også egentid iblant. Meatheasdatter poengterer at en typisk fallgruve er å glemme partid. Fysisk intimitet i et forhold er viktig. Hvordan bevare dette i hverdagen?

Matheasdatter gir noen konkrete tips:

– Ikke fyll opp fritiden med mer jobb og masse fritidsaktiviteter. Finn en fritidsaktivitet dere liker sammen, og ha fast barnevakt for å gjøre den. For eksempel trene sammen, synge i kor, gå tur eller gå på kino. Det viktige er at det er noe dere begge liker. Gjerne en gang i måneden. Ha en fast date-kveld med barnevakt. Bytt på å være den som finner på hva dere skal gjøre. Plukk det som passer for deg av disse tipsene, sier Matheasdatter.

– Ikke alle har mulighet for barnevakt. Men de fleste kan legge små barn i rimelig tid om kvelden, slik at de får litt voksentid sammen. Dette er lettere å få til om dere ikke jobber altfor mye, og har fullt opp kalenderen med aktiviteter for små og store, legger hun til.

Planlegging

– Mange har også funnet en god balanse i ferien, og har klart å trives med familietid. Hva er hemmeligheten, og hvilken smell går man på etter ferien?

– Når jeg spør par om dette, er svaret ofte tid. Sommeren ga dem tid til hverandre, reduserte stresset. Men når høsten kommer og en kjenner seg uthvilt, er det lett å takke ja til alle helge-invitasjoner, melde barna og seg selv på masse aktiviteter, og fylle jobbkalenderen strammere enn nødvendig. For mange vil det være en god idé å ikke si ja til for mye for fort, men heller gå litt sakte inn i høsten. Sette av tid til familien og hverandre, sier Matheasdatter.

Midt i en hektisk hverdag kan det være lønnsomt for noen å planlegge kvalitetstid sammen. De planlegger kanskje at «I morgen skal vi ha ost og kjeks», for da er det større terskel for å avlyse. Kanskje noen planlegger sex. Enten «vi bør ha sex minst tre ganger i uka», eller «disse dagene har vi sex».

– Planlegging kan vise seg være et lurt og pirrende triks for mange. Man ser også ofte at de som planlegger, også får mer og uplanlagt sex. For det å ha planlagte hyggestunder, gjør at man kommer inn i det, og får lyst på mer, påpeker Matheasdatter.