Skjult mobbing

«Bitching» og «blikking» - er det jentene som nå er de verste mobberne?

Drama med ryktespredning og utstøting blant jenter på skolen er vanlig, forklarer skoleekspert Mjelde Flatås. – Skjult mobbing er et økende problem, sier han.

Pluss ikon
<b>BAKSNAKKING:</b> – Mitt inntrykk er at det er mest drama blant jentene, ikke guttene, på skolen nå for tiden – stemmer det? spør mor til skolestarter.
BAKSNAKKING: – Mitt inntrykk er at det er mest drama blant jentene, ikke guttene, på skolen nå for tiden – stemmer det? spør mor til skolestarter. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi har skolestarter i år, og det vi er aller mest spent på, er om det sosiale på skolen vil komme til å fungere fint. Datteren vår har hatt det så bra alle årene i barnehagen med gode venner og lite problemer, men det er vel ganske vanlig at det blir litt mer utfordringer når barna begynner på skolen? Jeg tenker på utestenging, baksnakking og mobbing?

Hvor tidlig pleier slik vennedrama-problemer å oppstå? Allerede i første klasse?

Mitt inntrykk fra andre foreldre er at det er mest drama blant jentene, ikke guttene, på skolen nå for tiden – stemmer det?

Hilsen mamma til førsteklassing

Svar:

Hei!

Det kan være uvant og skummelt for en seksåring å begynne på skolen, og dette er noe skolene har fokus på fra dag én. Det jobbes mye med sosial kompetanse på 1. trinn, spesielt knyttet til det å prøve å sørge for at alle har minst én klassekamerat å leke med.

Mobbing i barnehage og blant de yngste skolebarna handler veldig ofte om utestengelse fra lek. Dess eldre et barn blir, dess flere sosiale utfordringer kan oppstå, som utestenging, baksnakking, ryktespredning og mobbing på skolen og på fritiden.

<b>PEDAGOG:</b> Robert Mjelde Flatås har jobbet som rektor i barneskolen, og er nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
PEDAGOG: Robert Mjelde Flatås har jobbet som rektor i barneskolen, og er nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik

Her er det viktig at skolen og foreldre samarbeider, og at barn læres opp til å si fra til en voksen på skolen eller hjemme når de opplever dette.

Sunt å være litt uenige

Ellers tenker jeg at det er sunt for et barn å oppleve uenigheter med enn venn – det er mye god livslærdom å hente i konfliktløsning fra barnsben av.

Når det gjelder mobbing og krenkelser, så skal det være tulltoleranse for det på skolen ved at mobbesaker skal tas tak i.

Det som er bekymringsfullt, er den økende formen av skjulte konflikter, krenkelser og mobbing som foregår i skolen.

Forskning viser at mange forbinder mobbing blant gutter med mer utagerende slåssing, mens man tenker at blant jenter er det mer drama. Dette kan føre til at man overser de guttene som kan bli krenket ved for eksempel baksnakking og stille utestenging.

Det er likevel klart at blant jenter kan det kanskje utarte seg en del mer kompliserte former for ryktespredning, utstøting, «bitching» og «blikking».

Tidlige tiltak mot mobbing

De beste tiltakene mot mobbing, er at skolen sørger for å ha nok voksne som er tilstede, har et «trent blikk» og som bryr seg.

Jeg tenker at det viktigste å gjøre fra 1. trinn av, er å bygge gode relasjoner mellom elevene i klassen, for eksempel gjennom ulike tiltak som fremmer inkludering, fellesskap, tilhørighet og samhold. Slike miljøtiltak er det og viktig at det bygges innad i foreldregruppen og mellom skole og hjem.

Til slutt vil jeg bare få nevne at den nylig publiserte Ungdata-undersøkelsen (2024) viser at de fleste barn og unge i Norge har venner, og at rundt ni av ti av dem mener at livet deres er bra.

Det er også positive betraktninger som er verdt å ta med seg for dere som er nye skoleforeldre!

Hilsen Robert Mjelde Flatås, førstelektor i pedagogikk

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2024, og sist oppdatert 16/09 2024.

Les også