Barn og venner

Andre mødre klager over at det flyr barn ut og inn hele dagen. Hos oss er det sjelden noen

– Burde jeg være bekymret? spør mor til to gutter. Les hva eksperten mener.

Pluss ikon
<b>TRIVES BEST ALENE?</b> Eller burde barna ha venner på besøk oftere?
TRIVES BEST ALENE? Eller burde barna ha venner på besøk oftere? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Mens noen mødre klager over at det flyr barn ut og inn hele dagen, har vi rolige ettermiddager hjemme hos oss. Det er nemlig veldig sjelden at barna våre har besøk.

Jeg har inntrykk av at andre barn har med venner hjem etter skolen flere ganger i uka. Våre to barn har aldri noen med seg hjem. Burde jeg være bekymret?

Vi har ikke fått noen signaler på at de mistrives på skolen, eller at de ikke har venner, men er det uvanlig at de ikke har venner hjemme hos seg?

Hilsen mor til 8- og 12-åring

Svar:

Hei!

Du trenger ikke nødvendigvis å bekymre deg. Noen barn opplever det som befriende å ha pauser etter en lang skoledag med mye oppmerksomhet og sosialt stimuli. Kanskje barna dine deltar på organiserte fritidsaktiviteter sammen med andre barn senere på ettermiddagen også?

<b>PEDAGOGEN: </b>Robert Mjelde Flatås er tidligere rektor, men nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
PEDAGOGEN: Robert Mjelde Flatås er tidligere rektor, men nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik

På en annen side kan det være lurt at du tar en samtale med barna dine (hver for seg) hvor du spør om hen kan tenke seg å ha med noen venner hjem.

Still åpne spørsmål

Still gjerne åpne spørsmål av typen: «Hvordan var det på skolen i friminuttene i dag?» eller «Hva kunne du funnet på her hjemme hvis du velger en dag å invitere noen fra skolen med hjem til oss?».

Hvis det kommer frem at de mistrives i sitt sosiale skolemiljø, bør du ta kontakt med kontaktlærer snarest.

Hvis barna dine ikke deltar på noen form for organiserte fritidsaktiviteter, kan det være en idé å oppmuntre dem til å prøve ut noe av det som finnes i lokalmiljøet, for eksempel håndball, speideren, juniorklubb, åpen hall-konsept, korps m.m.

Hilsen førstelektor Robert Mjelde Flatås

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Underholdning | Historier

Denne saken ble første gang publisert 10/06 2024.

Les også