Introverte barn

6-åringen min er introvert. Jeg er redd hun ikke vil takle overgangen til skole

– Introverte barn kan trenge litt hjelp, sier førstelektor Mjelde Flatås.

Pluss ikon
<b>INTROVERT:</b> Introverte barn kan trenge litt ekstra hjelp for å bli kjent med de nye klassekameratene og våge å snakke høyt i klassen.
INTROVERT: Introverte barn kan trenge litt ekstra hjelp for å bli kjent med de nye klassekameratene og våge å snakke høyt i klassen. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg har en datter som er introvert, som skal begynne på skolen til høsten. Hun har gått i en liten avdeling i barnehagen, er stille og rolig, trives best i små grupper og har et par gode venninner som hun har det veldig fint sammen med. Heldigvis skal de begynne i samme klasse.

Jeg er spent på hvordan hun vil takle overgangen fra barnehage til skole, og hvordan voksenpersonene hun vil møte på skole og SFO, kan hjelpe og støtte henne og andre introverte barn?

Pleier introverte barn å trenge litt ekstra hjelp til for eksempel å tørre å bli kjent med de nye barna og våge å snakke høyt i klassen?

Og med mange mennesker og klasseromsundervisning, finnes det lommer i en vanlig skoledag der man kan finne den lille roen og alenetiden som introverte barn gjerne trenger?

Blir takknemlig for noen gode råd fra deg!

Hilsen mor

Svar:

Hei!

Å være introvert er et personlighetstrekk som alle skoleansatte bør vite noe om. Introverte barn er ikke de som ber om for mye oppmerksomhet, men de trenger det likevel.

Et tips kan være å snakke med de voksne på SFO og i skole allerede første skoledag hvor du påpeker at sosial interaksjon kan være energikrevende for barnet ditt.

<b>PEDAGOG: </b>Robert Mjelde Flatås har jobbet som lærer i barneskolen, og er nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
PEDAGOG: Robert Mjelde Flatås har jobbet som lærer i barneskolen, og er nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik

På den måten kommer du skolen i forkjøpet, slik at de kan tilrettelegge for at barnet ditt gjennom skoledagen også gis muligheten til å arbeide i små grupper eller på egen hånd.

Trenger litt ekstra hjelp

Introverte barn kan trenge støtte av de voksne på skolen for å bli kjent med de nye barna og våge å snakke høyt i klassen.

Derfor er det viktig at de voksne anerkjenner introverte barn på en slik måte at det er helt greit å ikke være særlig pratsomme av seg i barnegruppen.

Kanskje skolen/SFO kan legge til rette for at barnet ditt kan trekke seg unna til en avskjermet krok eller et stille grupperom når hen kjenner behov for det?

Her kan det legges opp til valgfrie stilleaktiviteter av typen å lese, pusle eller tegne.

Det er viktig at skolen og foreldre spiller på samme lag, og at man tydelig uttrykker til introverte barn at det er helt greit å ha behov for litt alenetid i løpet av en skoledag.

Viktig å være sosial, men få pauser

Mange introverte barn liker og å se på en aktivitet eller et spill før de slenger seg med og deltar, så dette bør skolen og fritidsledere oppmuntre til.

Barnet trenger trygge voksne rundt seg, og de bør snakke med barnet om at det er helt greit at nye ting kan virke skremmende.

Dette betyr ikke at introverte barn skal la være å delta på sosiale aktiviteter, for sosial kompetanse har de. Poenget er at de trenger voksne rundt seg som viser forståelse knyttet til at de kanskje trenger flere pauser fra en sosial aktivitet enn det ekstroverte barn gjør.

Det handler om å tilrettelegge for en skolehverdag hvor introverte barn kan delta i sosiale aktiviteter på egne premisser.

Hilsen Robert Mjelde Flatås, førstelektor i pedagogikk

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Helse

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2024.

Les også