Barn og mobil
Ønsker mobilforbud på barnas skolevei
– Ungene går med nesa ned i mobilen på vei til skolen, det skaper mange farlige situasjoner, mener mor. Les hva skoleekspert Robert Mjelde Flatås svarer.

Spørsmål:
Hei!
Barna går og svimer med mobilen til og fra skolen. Foreldrene har sikkert grenser hjemme, og mange av skolene er helt eller delvis mobilfrie, men på skoleveien ser jeg stadig små barn med nesetippen langt ned i mobilen, og gjerne med ørepropper i ørene.
Her om dagen hørte jeg at ei jente hadde holdt på å bli påkjørt da hun gikk rett ut i veien med mobilen i hånda.
Min datter på ni har ikke mobil, og hun føler seg utenfor. Burde det ikke være forbudt med mobil også på barnas skolevei? At de ikke får ha mobilen med på skolen i det hele tatt?
Hilsen mor
Svar:
Hei!
Trygg skolevei er et ansvar for alle, både kjørende og gående. Skolen (inkl. SFO/AKS) har ansvar for elevenes skolevei, men elevene skal også å lære å ta ansvar for seg selv og hverandre. Dette bør lærer snakke med elevene om i klassen.
Å innføre lokalt skoleforbud mot mobilbruk på barnas skolevei, kan imidlertid være svært vanskelig for skolen å håndheve. Her tenker jeg at skole og hjem heller bør samarbeide om å bevisstgjøre barna om å ha mobilen i sekken på vei til og fra skole.
Eventuelt at de stopper opp og stiller seg på en trygg plass hvis de skal sjekke mobilen eller ringe til noen, for eksempel til mamma eller pappa.
Mobilen er en trygghet
Det kan videre diskuteres om nødvendigheten av at elever på småskoletrinnet (1.-4. trinn) i det hele trenger å bringe med seg mobiltelefonen hjemmefra. Men det bør også nevnes at for noen foreldre kan det være en trygghet i at poden har med seg mobilen på skolen, hvor de for eksempel kan ringe mamma og pappa (på jobben) etter skole-/SFO-tid hvis det skulle være nødvendig.
Et eksempel kan være å ta en telefon for å spørre foreldrene sine om hen kan være med en klassekamerat hjem etter skolen. Eller hva hvis de har hatt en tøff dag på skolen, og har behov for litt trøst av mamma på jobben?
Her har barn ulike behov.
Hilsen Robert Mjelde Flatås, førstelektor i pedagogikk
Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.
Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning