REBORN
Når Silje (28) er ute på trilletur med Leander, opplever hun mange nysgjerrige blikk og spørsmål om «babyen» i vognen
Hver eneste dag tar Silje ham med på trilleturer i nærmiljøet, året rundt og i all slags vær. Selv kjenner 28-åringen på en sterk morsfølelse, og at hun har masse kjærlighet å gi.
– Etter å ha vært kjærester i noen år, så har nok de aller fleste par en drøm om å etablere en familie sammen, men i vårt tilfelle gjør ulike diagnoser dette vanskelig.
– Vi er så heldige å ha mange nieser og nevøer, og har anskaffet oss flere dyr å ta vare på. Å kunne gi omsorg til disse betyr veldig mye for oss, forteller Silje Larsen (28) som bor sammen med kjæresten Kevin (27) i Sannidal.
Da hun i 2018 så en amerikansk dokumentar om reborn-dukker, fanget dette umiddelbart interessen hennes.
Silje satte seg snart ned for å søke mer informasjon, og via Google fant hun frem til flere grupper på Facebook med voksne mennesker som har disse dukkene.
– Jeg meldte meg inn av nysgjerrighet, og for å sjekke om dette var noe jeg kunne tenke meg å starte med selv. Tanken var at en slik dukke kunne bli vår «erstatning» for de barna vi mest sannsynlig aldri vil få, og i alle fall bidra til å dempe savnet vi ofte føler på, sier Silje åpenhjertig.
Les også: Da Cristina og Robin giftet seg, var de lykkelig uvitende om det vonde de hadde i vente
Reborn dukke
De siste årene har paret hatt flere reborn-dukker, men for tiden er det bare Leander som bor hjemme hos dem.
Han ser ut som om han er rundt 4-5 uker gammel, er 51 centimeter lang og veier 3590 gram. Øynene skifter mellom en mørkeblå og mer brunaktig farge. «Babygutten» kommer aldri til å bli eldre.
En egen app på Siljes mobil gir beskjed om hva Leander trenger - enten det er tid for mat, bleieskift eller ønske om smokk. Da er «mammaen» der med en gang, og sørger for at dukken har det bra.
– Vi får blikkontakt med ham, og selv om han jo bare er en dukke, så er han for oss så mye mer enn det. Han gir så mye, og beriker virkelig livene våre.
– Leander får morsmelkerstatning, og dette er pulver som vi har fått tak i på grunn av kort holdbarhet. En slik boks kan vare i flere år, og jeg sper de for eksempel ut med potetmel eller baby-pudder, forklarer Silje.
– Leander har alt utstyr en baby trenger: Som blant annet seng, babystol, lekegrind, bamser, leker, alt av klær, smokker, flasker, bleier, vogner og bilstol. Han mangler absolutt ingenting. Vognen fikk jeg tak i på en bruktbutikk her i området, legger hun til.
Les også: Anne Lise hadde begynt å gi opp håpet. Så skjedde det utrolige. Hele seks ganger
Sterk morsfølelse
Leander har et godt sovehjerte, legger seg på samme tid som de voksne og vekkes når de står opp neste morgen.
Hver eneste dag tar Silje ham med på trilleturer i nærmiljøet, året rundt og i all slags vær. Stort sett er dukken med overalt hvor hun er, og behandles som en ekte, liten baby.
– Jeg kjenner på en god morsfølelse, og at jeg har mye omsorg å gi. Han beroliger meg på en så fin måte.
– Det er nok jeg som er aller mest opptatt av Leander og alt som følger med, men Kevin bidrar gjerne han også, og ser hvor mye dette betyr for meg. Det har helt klart gitt oss en felles glede, og er noe vi står sammen om, sier Silje.
Ikke minst har paret gjennom miljøet med reborn-dukker fått gode venner som deler deres interesse, og kanskje bærer på en lignende bakgrunn og historie.
I møte med disse kjennes ingenting rart eller ubehagelig, og praten går lett om både løst og fast. Her kan man være seg selv fullt og helt og få treffe reborn dukker i alle aldersklasser, helt fra nyfødte og opp til 6-års alder. Det finnes til og med egne barselgrupper for reborn-dukker, kan Silje fortelle.
– Her vi bor er vi ikke redde for å ta med oss dukken ut. Jeg opplever at folk vi møter på ikke har fordommer, men tydelig er nysgjerrige, stopper opp og spør om «babyen» i vognen.
– Flere lurer også på om de kan få lov til å ta et bilde. Når jeg forteller at det bare er en dukke, blir de først litt skremte, men etter hvert kommer smilene frem, og de fleste uttrykker glede for at dukker som dette finnes, sier hun.
På sosiale medier, derimot, opplever det unge samboerparet at folk gjerne kan være litt tøffe og ubehagelige bak tastaturet, og ikke sjelden gir uttrykk for at de synes det er merkelig at voksne mennesker går rundt med små dukker som skal se ut som en levende baby.
– Jeg tror nok at disse holdningene i bunn og grunn skyldes uvitenhet, og at folk ikke forstår helt hva det dreier seg om. Kanskje virker det litt sært og skummelt for noen.
– Vi har likevel tatt et bevisst valg om ikke å la oss påvirke av de negative bemerkningene, og har fokus på å leve livet vårt slik vi ønsker det, og på en måte som gjør oss lykkelige, fastslår Silje med et smil.
Denne saken ble første gang publisert 17/03 2023.