reborn-dukker

Hege-Kristin (46) er mamma til ti – ni av barna er dukker

For Hege-Kristin er reborn-dukkene like mye barna hennes som det hennes biologiske datter er.

Pluss ikon
EN PYNTET SAMLING: Familien vokser, og i tillegg til å være reborn-bestemor, gikk Hege Kristin nylig igjennom en reborn-graviditet der resultatet ble en reborn som kunne drikke og tisse. - Det er jo veldig gøy. De gir meg så mye, disse små, sier hun.
EN PYNTET SAMLING: Familien vokser, og i tillegg til å være reborn-bestemor, gikk Hege Kristin nylig igjennom en reborn-graviditet der resultatet ble en reborn som kunne drikke og tisse. - Det er jo veldig gøy. De gir meg så mye, disse små, sier hun. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Ella har ikke sovet i dag, så hun kommer til å sovne i bilen, ler Hege-Kristin Sætre Groth og smiler til datteren som kjører karusell sammen med reborn-babyen, Ella. Den vesle jenta ser helt ut som en liten baby, men lager verken lyd eller puster.

Hege-Kristin (46) og ektemannen Bjørn kommer fra Sarpsborg og har til sammen ti barn. Ni av barna er dukker. Det betyr imidlertid ikke at de ikke er like glad i dem alle:

– Noen ser jo rart på oss når vi kommer med dem. Vi har fått en del kommentarer på at det ikke er normalt å være like glad i reborn-babyene som min levende datter, forteller hun.

Datteren har imidlertid full forståelse for moren. Hun er selv reborn-mamma til vesle Lilly og har dermed gjort Hege til en lykkelig reborn-bestemor.

SER PÅ TV SAMMEN: Hege Kristin sammen med reborn-døtrene Ella Marie og Vanessa. Her koser de seg med litt TV-titting før leggetid for de små. - Vi har faste rutiner, slik man bør ha med små babyer. De tar en liten lur på dagtid, og legger seg for kvelden rundt 19.00.
SER PÅ TV SAMMEN: Hege Kristin sammen med reborn-døtrene Ella Marie og Vanessa. Her koser de seg med litt TV-titting før leggetid for de små. - Vi har faste rutiner, slik man bør ha med små babyer. De tar en liten lur på dagtid, og legger seg for kvelden rundt 19.00. Foto: Privat

– Jeg tenkte faktisk rart om dem

Interessen for reborn startet i 2017, da Hege-Kristin så noen av reborn-dukkene som en bekjent hadde laget.

– Jeg syns de var kjempesøte, minnes hun.

Men, hun må ærlig innrømme at hun ikke var fengslet helt med det første:

– Jeg var en av dem som faktisk tenkte rart om de voksne som trillet rundt på dukker. Men så bestilte jeg min første for å se om det var noe for meg, da. Samme dag som min første reborn kom, tok vi ham med oss på butikken. Jeg husker at jeg tenkte at «håper vi ikke møter på politiet nå», ler Hege-Kristin.

Da hun oppsøkte reborn-grupper på Facebook, tok det imidlertid «helt av»:

– Jeg ble godt mottatt med en gang og har nå mange venner i reborn-miljøet. Noen har jeg møtt i virkeligheten, mens andre kjenner jeg kun over nettet. To av jentene ser jeg på som mine søstre, og vi kaller oss tanter til hverandres reborn-barn.

Erstatning for barn de har mistet

For Hege-Kristin og Bjørn er ikke reborn-dukkene bare en hobby. Ei heller «bare» en valgt livsstil.

– Vi har gått igjennom syv spontanaborter, så reborn-babyene har blitt en slags erstatning for de vi har mistet. Vi behandler dem som barna våre, gir de all kjærlighet og omsorg, og tar vare på dem – akkurat som med ekte babyer. Alle sammen har en hel masse klær, leker og yttertøy, og alle er inkludert i livet vårt. Det er ikke slik at jeg tar «pause» fra dem noen gang.

Hege sliter med sosial angst og opplever at reborn-dukkene hjelper veldig.

– Jeg blir litt tøffere og våger å gå ut og møte folk. Jeg har alltid med meg minst én baby ut, uansett hva vi skal. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at disse små skulle ende opp med å bety så mye for meg.

Les også: Foreldrene opplevede marerittet da de ble vekket av lyden fra sønnen

Filmet i smug

Det å være reborn-foreldre har for Hege og Bjørn vært verdt det. For Hege, som sitter i rullestol, betyr det at hun kommer seg ut, treffer andre mennesker og håndterer angsten hun ellers sliter med på en langt bedre måte enn tidligere.

Det er imidlertid ikke en selvfølge å bli møtt med verken forståelse eller respekt fra samfunnet:

PÅ TUR: Hege Kristin har alltid med seg minst én av de små ut på ærender. - Noe av det vanskeligste med å være reborn-forelder for min del, er å velge hvem som skal få bli med ut. Ettersom jeg sitter i rullestol har jeg ikke mulighet til å ha med så mange av gangen, forklarer hun.
PÅ TUR: Hege Kristin har alltid med seg minst én av de små ut på ærender. - Noe av det vanskeligste med å være reborn-forelder for min del, er å velge hvem som skal få bli med ut. Ettersom jeg sitter i rullestol har jeg ikke mulighet til å ha med så mange av gangen, forklarer hun. Foto: Privat

– I fjor var det noen som hadde filmet og tatt bilder av min mann i smug da vi skulle på bussen. Han la dette ut på Snapchat med teksten «Ute med dukka si», i tillegg til kommentarer som gikk på at vi måtte være psykisk syke og burde vært sperret inne med tilsyn, forteller Hege.

Slike kommentarer og holdninger er med på å gjøre det vanskelig å være åpen om livsstilen.

– Det var rett før jeg la reborn på hylla. Heldigvis ble jeg oppfordret av mine venner i og utenfor miljøet til å ikke bry meg om det! Jeg fokuserer heller på de som støtter oss, og det har med tiden blitt ganske mange.

Utløser lykkehormoner

– Fordi reborn-dukker er så naturtro, har de potensiale til å vekke morsfølelse-instinktet. Kvinner produserer hormonet oxytocin når de steller og gir omsorg til sine barn. Dette hormonet får en til å føle velvære og glede. Derfor er det forståelig at kvinner som leker med disse dukkene kan oppleve gode følelser og avslapning, har psykolog Monica Juuhl-Langseth, som driver privatpraksisen Nye Tanker, tidligere uttalt til Klikk.no.

– Samtidig er det kjent at reborn-dukker hos enkelte kvinner kan fylle langt viktigere psykologiske behov. Det kan være kvinner som er i sorg over å ha mistet et barn, over å aldri ha fått barn, eller at de savner tiden da barna deres var babyer. Fenomenet er relativt nytt, og noen vil umiddelbart reagere med avsky eller forskrekkelse. Men så lenge kvinnen skjønner at dette er et substitutt, og ikke «låser seg» i fortid, trenger det ikke være negativt å knytte følelser til en reborn-dukke, legger hun til.

Også i Danmark blir reborn-dukker stadig mer populære. Psykolog og sorgforsker på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, Mai-Britt Guldin, forteller til Berlingske at man ikke skal være så rask med å dømme disse kvinnene:

– Alle mennesker er i stand til å skape et følelsesmessig bånd til noe som ikke er levende. Et lite barn har en bamse, og enkelte voksne tror at et bestemt sokkepar hjelper dem i fotballkampen, eller at en lykkeamulett gir lykke. Vi skal ikke kimse av disse objektene, og vår evne til å knytte oss til dem er med på å støtte oss igjennom livet, sier hun.

UTENDØRS: Hege-Kristin passer på at dukkene har nok klær på når de er ute i kaldt vær.
UTENDØRS: Hege-Kristin passer på at dukkene har nok klær på når de er ute i kaldt vær. Foto: Privat

Ingen blir like

Wenche Myrvang Smestad er dukkemaker. Hun forteller om en krevende prosess for å få reborn-dukkene så livaktige:

– Jeg kjøper umalte dukkedeler i vinyl og maler dem i opptil 20 lag for å få et mest mulig naturlig utseende. Deretter gir jeg dukken hår, enten malt i sirlige strøk med 3D-effekt, eller ett og ett rotet hårstrå med mohair og filtnål. Dersom dukken er våken, skal den få øyne, deretter skal øyevipper, lakk på lepper og negler på plass, for så å forsegles. Dukken fylles med vatt og glassperler slik at den får tyngde som en ekte baby, sier Smestad.

– Jeg liker at ingen blir like, og at jeg kan skape «liv» i dukkene og glede kjøperne mine, sier Smestad, som har laget dukker i over 14 år.

På listen over kjøpere har hun kunder av alle slag:

– Noen av dukkene går til samlere, andre til reborn-foreldre, til vuggepynt eller til gaver til barn og barnebarn. Det er en nokså jevn fordeling over hva dukkene skal gå til av formål.

Les også: Jonas veier 2950 gram og leveres med fødselsattest

LEKEKAMERATER: To av Hege-Kristins dukker i sofaen.
LEKEKAMERATER: To av Hege-Kristins dukker i sofaen. Foto: Privat

3500 kroner og oppover

– Jeg begynte å lage dukker fordi jeg alltid har likt dukker, babyer og babyutstyr. Jeg har også alltid likt håndarbeid, så det å lage nettopp dukker var jo helt perfekt!

Selv samler Smestad på dukker, men er ingen reborn-forelder.

– For meg er reborn-dukker knyttet til selve håndarbeidet. Det å lage dem og å samle på dukker laget av andre. Jeg har ingen egenlagde dukker i samlingen min, men må innrømme at det er enkelte jeg angrer på at jeg solgte. Jeg har ikke et personlig forhold til de jeg lager selv, men i samlingen min har jeg noen favoritter, ja. De er jeg nok litt mer glad i enn andre.

– Hva er prisen for en reborn-dukke?

– Prisen for en dukke er fra rundt 3500 kroner og oppover. Det varierer veldig ettersom det kommer an på hvilke deler som brukes. Noen kit kommer med mageplate man kan legge oppå tekstilkroppen for posering, for eksempel. Det kan også bestilles tilleggsutstyr som bankende hjerter, lydavspillere og pustemekanismer.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2021, og sist oppdatert 09/03 2021.

Les også