endometriose

Louise trodde hun aldri kunne bli gravid. Så kom den gledelige nyheten

Da Louise fikk diagnosen endometriose, skjønte hun hvorfor hun har voldsomme menssmerter, og hvorfor hun ikke hadde lykkes med å bli mor.

<b>LYKKELIG:</b> Louise Elkrog er overlykkelig over at Jeppe helt uventet meldte sin ankomst etter at hun hadde forsøkt å bli gravid i mange år.
LYKKELIG: Louise Elkrog er overlykkelig over at Jeppe helt uventet meldte sin ankomst etter at hun hadde forsøkt å bli gravid i mange år. Foto: Heidi Lundsgaard
Sist oppdatert

Flere store smil blottlegger to små tenner. Lille Jeppe på ni måneder kikker oppmerksomt opp fra teppet han ligger på omgitt av fargesprakende leker.

– Han har lært seg å krabbe og reise seg opp, forteller den stolte moren Louise Steen Elkrog (37).

– Er du sulten, lille venn? spør Louise den lille sønnen.

Han pleier å få frokosten sin ved 10-tiden hver dag. Hun setter Jeppe i barnestolen ved spisebordet. Så går hun ut i kjøkkenet for å hente babymaten som hun gir den ivrige gutten med skje.

Scenen i leiligheten kunne utspilt seg i hvilket som helst hjem med en baby og en mamma som er hjemme med ham. Men for Louise er det fortsatt helt utrolig at hun er blitt mor.

Ble ikke gravid

– Det er helt fantastisk. Jeg kaller ham mirakel­babyen min. Men det er også skremmende, og jeg har vært veldig redd for å miste ham, sier hun.

<b>NÅ ER DET MAT:</b> Selv om Jeppe er født for tidlig, stortrives han og vokser som han skal.
NÅ ER DET MAT: Selv om Jeppe er født for tidlig, stortrives han og vokser som han skal. Foto: Heidi Lundsgaard

Jeppe er ferdig med å spise, og pappa Radi (34) kommer og løfter ham opp. De skal til legen, og da får også Louise tid til å fortelle sin historie.

Familie og barn var en del av Louises fremtidsdrømmer. Og hun skulle aller helst bli mamma før hun fylte 30.

Sammen med sin daværende kjæreste forsøkte hun å bli gravid, men uten resultat.

Louise ble undersøkt av lege, som på en skanning kunne se en såkalt «sjokoladecyste», en tilstand som gjorde at man mistenkte at det kunne være sykdommen endometriose.

Det betyr at man danner endometriosevev, som ligner livmorslimhinnen, og som fester seg utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen .

Sykdommen dukker oftest opp i tenårene når jenter begynner å menstruere.

Dette kan være smertefullt, og tilstanden kan gjøre det vanskelig å bli gravid.

(Se mer informasjon om endometriose nederst i artikkelen)

Les også: Helene og Dag Erik gledet seg til å bli tvillingforeldre. – Sårt å tenke på at det skulle vært en jente til ved bordet

Voldsomme menssmerter

For Louise var dette forklaringen på hvorfor hun hadde hatt så voldsomme menssmerter i årevis.

Så da hun fikk diagnosen i 2015, var det med blandede følelser.

– Det var en lettelse. For nå visste jeg hva «piggtrådsmertene» mine kom av. Men det var også en forbannelse. Endometriose er en kronisk sykdom jeg skal leve med resten av livet, og for mange betyr det at de har svært vanskelig for å bli gravid, forteller hun.

Sammen med sin daværende kjæreste bestemte hun seg for å forsøke assistert befruktning i håp om bli foreldre. Det ble fire forsøk, men det lyktes ikke.

Et halvt år etter det siste forsøket gikk Louise og kjæresten fra hverandre.

Hun merket at sykdommen ble verre. Hun ble operert fordi noen av organene hennes hadde vokst sammen, og fikk midlertidig stomi for å gi tarmsystemet ro.

<b>SAMARBEIDER GODT:</b> Radi Nikitins og Louise er ikke kjærester lenger, men de bor nær hverandre og samarbeider godt som foreldre til lille Jeppe.
SAMARBEIDER GODT: Radi Nikitins og Louise er ikke kjærester lenger, men de bor nær hverandre og samarbeider godt som foreldre til lille Jeppe. Foto: Heidi Lundsgaard

Les også: (+): Siv levde med sykdommen i 27 år. En enkel operasjon ga henne et nytt liv

Søt musikk med Radi

En kveld i 2020 var Louise på en restaurant hvor det satt en søt fyr og spilte. Det var Radi. Han likte henne også, og på første date fortalte hun ham om at hun nok ikke kunne få barn.

– Det var greit for ham. Han ville bare være sammen med meg, sier Louise, som ikke lenge etter sto med en graviditetstest med to streker.

– Vi kunne ikke tro det og kjøpte seks tester for å være sikre. De viste alle det samme. Vi var overlykkelige og kunne ikke la være å fortelle det til venner og familie med det samme.

Graviditeten forløp noen­lunde greit helt til januar 2022 da Louise fikk tegn på bekkenløsning. Hun ble derfor sykmeldt.

Redd for å miste ham

Terminen var satt til midt i juni, men allerede 4. mai ville Jeppe ut i verden. Han veide kun 1500 gram og måtte bli på sykehuset de neste tre ukene.

– Jeg hadde vært så redd for å miste ham mens han lå i magen, men også etterpå fordi han ble født for tidlig. Heldigvis er jeg mye roligere nå og nyter hver eneste dag, sier hun og sender et kjærlig blikk mot den rødblonde gutten på pappas arm.

Radi roser Louise for måten hun har tatt morsrollen på.

– Louise er en virkelig god mor. Hun er til stede og god til å tolke tegnene hans, sier han mens Louise smiler litt sjenert.

Når hun velger å la seg intervjue, er det fordi hun har et budskap om endometriose.

<b>NY HVERDAG:</b> Om ikke lenge begynner Jeppe i barnehagen, og da blir det en ny hverdag for mor og barn.
NY HVERDAG: Om ikke lenge begynner Jeppe i barnehagen, og da blir det en ny hverdag for mor og barn. Foto: Heidi Lundsgaard

Les også: Emma var forberedt på å få en tøff beskjed. Det legen sa var sjokkerende av helt andre grunner

Ikke tatt alvorlig

– Jeg synes ikke at jeg selv er blitt tatt alvorlig nok når jeg har vært hos legen og fortalt om menssmertene mine. De har sagt jeg skal ta en smertestillende og gå til sengs. Jeg håper å få mer fokus på sykdommen. For selv om den ikke kan helbredes, kan det legges en plan for pasientene, sier hun.

Hun er takknemlig for at det lyktes å bli mor til tross for mange hindringer på veien, og hun håper at den lille pjokken en dag blir glad i å spille fotball. Det var hun selv som barn. Og hun håper han blir en god musiker som sin far.

– Men det viktigste er at han får gode og sunne verdier og er en glad gutt, sier Louise før hun legger lille Jeppe i barnevognen.

Fakta om endometriose

Hvis kvinnen har endometriose, kan det være vanskeligere å bli gravid siden egglederen ofte er tett.

– Hvis egglederne er tette, kommer ikke sæden frem. Noen kvinner trenger behandling av endometriose for å kunne øke sjansen for unnfangelse, sier Gunnhild Bøyum, sykepleier og koordinator ved Reproduksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.

Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner livmorslimhinnen, vokser utenfor livmorhulen.

Endometriose kan føre til sammenvoksninger og arrvev i eggstokkene, noe som vil påvirke fertiliteten ved at det blir vanskelig for et befruktet egg å feste seg.

De vanligste symptomene på endometriose er:

  • kraftige smerter ved menstruasjon
  • vansker med å bli gravid

Andre tegn på endometriose er:

  • smerter ved samleie (dype støt)
  • Fatigue/uttalt tretthet
  • Smerter ved avføring og/eller vannlating
  • Oppblåsthet, kvalme, vekslende avføringsmønster

Den eneste måten legen med sikkerhet kan si at du har endometriose er ved hjelp av laparoskopi – ofte kalt kikkhullskirurgi. Gynekologen lager da et lite snitt i navlen under narkose og fører et kamera inn slik at strukturene i bekkenet kan ses.

I Norge tar det gjennomsnittlig syv år å få stilt diagnosen endometriose.

Kilder: Helsenorge og Endometrioseforeningen

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2024, og sist oppdatert 15/07 2024.

Les også