Ferie med barn

– Man kan bli sjokkert over hvor mye penger familier punger ut med for å gjøre det nest verste barn vet

Hvor går ferien i sommer? Her er noen tips som kan komme godt med når du frivillig har latt deg bli ranet for hardt opptjente feriepenger av familieparkene.

<b>DYREPARKEN: </b>Tobarnsmamma Marie Lunde har tilbrakt utallige timer i kø i fornøyelsespark. I dette skråblikket deler hun sine beste tips.
DYREPARKEN: Tobarnsmamma Marie Lunde har tilbrakt utallige timer i kø i fornøyelsespark. I dette skråblikket deler hun sine beste tips. Foto: Privat
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Hvor går ferien i sommer? Legoland? Kristiansand dyrepark? Hunderfossen? Eller kanskje Disneyland?

Her er noen tips som kan komme godt med når du frivillig har latt deg bli ranet for hardt opptjente feriepenger av familieparkene.

Det er en grunn til at parkene er som fluepapir på barnefamilier. Der er nemlig ikke slik at straks man blir forelder, begynner man å ta meningsløse valg (selv om noen vil argumentere med det motsatte).

Hele familien skal jo ha ferie, og da må alle få litt, og når skolen starter igjen i august og barna skal sammenligne ferie-CV, gjelder det å ikke havne nederst i bunken så man blir dusteforeldrene i klassen.

Så lenge du har barnas drømmedag spikret i kalenderen, kan du rettferdiggjøre dine egne ferie-lyster.

Punge ut for det verste barna vet

Gnåling om «kjedelig» kan lett pareres med referanser til Kjuttaviga eller Magasuget. Med politimester Bastian og Ninja-Kai på laget ditt og med sukkerspinn i magasinet, kan du gjenerobre tittelen som «verdens beste» og samtidig lette samvittigheten din for tidligere pedagogiske feiltrinn.

Man kan bli sjokkert over hvor mye penger en familie må punge ut med for å gjøre det nest verste barn vet (etter å sitte stille) nemlig å stå stille i kø.

<b>MARIE LUNDE: </b>Skriver fast for Kamille, Klikk.no og Foreldre &amp; Barn. Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits og Jæger og mannen Ola. Her poserer familien i hagen ikledd utstyr kjøpt i Eurodisney Paris blant annet
MARIE LUNDE: Skriver fast for Kamille, Klikk.no og Foreldre & Barn. Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits og Jæger og mannen Ola. Her poserer familien i hagen ikledd utstyr kjøpt i Eurodisney Paris blant annet Foto: Privat

Geipen er ikke langt unna for hverken store eller små når man må tilbringe åtte og førti minutter med langsom sluse-gang for fire minutter på Tømmerrenna.

Men her finnes det løsninger. Hvis du bare står opp i otta og møter opp i treningstøy før parken åpner, så kan dere spurte rundt og oppleve så mye som mulig innenfor den første åpningstimen. Enda bedre er det hvis familien bare stiller i rulleskøyter og bæremeis.

Det kan være lurt å ha med seg en flaske å tisse på, slik at du ikke må gå ut av køen for å gå på do. Dessuten kan ventetiden utenfor doene være opptil et kvarter på de travleste dagene.

I enkelte parker, som i Legoland, har man innført forskjellsbehandling, slik at hvis du er privilegert, kan du kjøpe deg til mindre kø.

Da slipper du ventingen og samtidig sørger for at barna dine får en tidlig innføring i hvordan klassesamfunnet fungerer.

Spør for all del ikke barna om hva de kunne tenke seg å spise, da er det bedre å forventningsstyre med fårikål og så kapre plass på den mindre købefengte cevice-restauranten.

Og still deg på rekke før blodsukkeret til familien styrter, for det kan fort vanke sammenbrudd på minstemann og svettetokter på mor når de med skrikende magesekker for n’te gang må vente i kø.

Les også: Jeg kikket innover i T-banen. Det var et grotesk syn

Stress-eksem

Er det sol og varmt vær, kan UV-drakt og solhatt på hele familien være tingen. Da slipper dere den evinnelige smøringa som aldri blir god nok og som resulterer i flass på toppen av kransen resten av uken.

Regner det derimot, er det bare å fiske frem ponchoene og nyte køfrihet ved karusellene, men du må ta høyde for at både Tante Sofie, Røverne og alle dyra har gått i dekning.

Lumbago, urinsyregikt eller stress-eksem kan fort gi seg til kjenne når det er langt å gå mellom aktivitetene eller pengene flyr for fort ut av lommeboken.

Enda verre blir det når barna sutrer i stedet for å uttrykke den gleden og takknemligheten du har investert i.

Husk å pakke med et lite apotek til hele familien med hjelpemidler som Paracet, øreplugger, Voltaren, kvalmestillende og beroligende.

Har du små barn som gråter lett, kan det være lurt med snørrsuger, og du må alltid ha med deg Inotyol (Jesus Kristus på tube).

En liten klunk fra en lommelerke eller fem minutter med mindfullness på airpoden kan også være en tanke når det stormer som verst.

Selv om det smerter for økonomien, så anbefales det å la barna kjøre på i giftshop-en med t-skjorter, sabler og Julius-bamser. Da har du masse bevis på hvor superfantastisk sommer barna dine har hatt, samtidig som du kan bruke det mot dem når de maser.

Bare husk å gjøre en avtale med barna på forhånd om at dersom de skal få beholde alle de fine skattene, så må mamma og pappa få lov til å ta det rolig på hytta i de neste hundre år.

Eller i hvert fall resten av den dagen.

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2024, og sist oppdatert 10/07 2024.

Les også