Barnehage og ferie
Føler barnet seg forlatt i barnehagen når de fleste andre får være hjemme?
En mor forteller at hun uten dårlig samvittighet tar seg fri fra jobb, og likevel sender barnet i barnehagen i vanlige ferier. Hun spør: – Er ikke det greit? Les hva barnehagepedagogen svarer.
Spørsmål:
Hei!
Jeg har fulgt med på debatten om hvorvidt det er greit å selv ta seg noen feriedager, men likevel sende barna i barnehagen. Jeg har gjort det. Selv mener jeg at jeg ikke er en dårligere mamma som sender ungen i barnehagen selv om jeg har fri.
Og jeg blir provosert av for eksempel politikeren som uttalte «barnehagen er ikke et offentlig sted for å oppbevare barna når foreldre vil ha fri.» Vi betaler jo for barnehageplassen, så jeg skjønner ikke hvordan dette kan være noe problem?
Og er det noen som kan fastslå at barna har vondt av å dra i barnehagen selv om mor har fri? Selv om det kan være få barn i barnehagen noen ganger, slik som i ferier. Jeg regner med at det er noen foreldre som for eksempel uansett må jobbe i påskeferien, mens mange har fri – har disse barna det fælt i barnehagen?
Eller får de kanskje tvert om noen ekstra fine minner fra noen dag i barnehagen da de ansatte har ekstra god tid til å være sammen med akkurat mitt barn, og fred og ro som kan gi barnet et velfortjent pusterom? Jeg vil gjerne høre fra barnehagepedagogen mener om dette!
Hilsen småbarnsmor
Svar:
Hei!
Først: Barnehagen er en pedagogisk virksomhet, og det betaler foreldrene for uavhengig om det er ferie eller ikke.
Så: Foreldre har ulike grunner for å ha barna sine i barnehagen i eksempelvis jule- og/ eller påskeferie. Grunner som jobb, sykdom, familie-/ livssituasjon. Eller bare ha fri for egen del.
Alle disse grunnene er legitime. Så lenge barna får den ferien de har krav på.
Mer kvalitetstid i barnehagen
Det er alltid noen barn som er i barnehagen i ferier. Det resulterer i færre barn per voksen, noe som kan gi mer kvalitetstid.
Da har man bedre tid til å gjøre koselige ting som det kanskje ikke ligger så til rette for de andre ukene i barnehageåret. Og ja, barna kan få oppleve en egen ro, mindre støy og færre konflikter.
Av erfaring kan jeg si, med få unntak, at barna på morgenen kan spørre etter vennene sine, om de kommer, men ved et «nei» til svar, aksepterer de dette, og tulles heller inn i de annerledes, hyggelige aktivitetene som foregår.
Og når flere barn ikke kommer, får jo barna som er i barnehagen, de voksne enda mer for seg selv.
Motsatsen: Barn har veldig godt av å få være sammen med foreldrene sine, i en god relasjon, utenom todagers helgefri også. Barn trenger det.
De behøver å få et pusterom fra barnehagen.
Lange dager i barnehagen
Barnehagehverdagen er intens, og barna bruker mye krefter og ressurser på å komme seg gjennom den. Mange barn har også lengre dager enn sine foreldres arbeidsdager. Det er greit å huske på.
Ergo er det ulike perspektiver å ta med i beregningen når man melder barnet sitt på å komme i barnehagen eller ikke i en ferie.
Bare husk på at barnet får tatt ut sin ferie på lik linje som du tar ut din.
Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås
Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.
Mer fra Klikk+: Samleside | Helse | Bolig
Denne saken ble første gang publisert 24/03 2024, og sist oppdatert 04/07 2024.