– Småbarnsforeldre, kast klokka!
I alle fall den som måler “body battery" og hvor mye (og bra) du sover. Kast den nå! det skriver samtaleterapeut og mor Henriette Westgaard Flote.
Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.
Her om dagen dukket det opp en tilfeldig småbarnsmamma i min Instagram-story, hun viste fram klokka som kunne fortelle henne hvor få timer hun hadde sovet den natten. Ikke det at hun var overrasket, hun hadde syke barn og var kjempetrøtt.
I tillegg til å holde hodet over vann med flere små barn som krevde sitt, så fikk hun altså en “vennlig” påminnelse om at det beste var å sove mer. Av sin egen klokke.
Først ble jeg bare skikkelig oppgitt. Holder “alle” på med dette nå? Overvåker sin egen søvn, også når man er i den fasen i livet der man faktisk ikke har noe annet valg enn å vente til barna begynner å sove hele natten?
Etter hvert ble jeg mest takknemlig for at jeg, med yngste barnet på snart 10 år, aldri ble eksponert for slike klokker i det hele tatt. I tillegg til at vi, mannen min og jeg, fikk verdens beste råd fra pappaen min som vi valgte å følge.
Det rådet var ukomplisert og helt kostnadsfritt, i motsetning til en dyr klokke, og lyder som følger: “Ikke tell hvor mange timer dere sover (og ikke sover) om natten.
Dette er en slitsom tid, men den går over. Det er ikke farlig å sove dårlig en periode. Akkurat det med at “det ikke er farlig”, vil sikkert noen bestride i dag, særlig de som promoterer disse klokkene.
Kursholder, samtaleterapeut og foredragsholder fra Sarpsborg.
Mamma til to jenter på 9 og 14 år. Gift med Erling.
Pedagog, har tidligere jobbet i mange år som lærer.
Videreutdannet i bl.a. psykisk helse for barn og ungdom.
Hva og hvordan noe er farlig er selvsagt et definisjonsspørsmål, men min påstand er at stresset du påføres av en slik klokke når du likevel ikke får gjort noe med søvnen, er minst like “farlig”.
Les også: (+) Foreldretabben «alle» gjør: – Det gir ikke mening for barnet
Dette er ikke et generelt råd mot slike klokker, selv om jeg personlig er skeptisk til å overvåke eget liv på den måten uten at det er et spesifikt helseråd fra lege eller om du driver med toppidrett.
Mitt råd i denne sammenheng er til småbarnsforeldre som er slitne og i søvnunderskudd. For dette har jeg kjent på kroppen selv, ingen av våre barn har vært spesielt glad i å sove. Alle som er, eller har vært, i denne situasjonen vet hvor desperat man kan bli av lang tid med lite søvn. Da er det lett å tro at dette aldri vil gå over.
I denne desperasjonen så er det altså mange som i tillegg lar seg stresse over at kroppens eget batteri er flatt og søvnen for dårlig, ifølge klokka. Hvis du i tillegg følger flere kontoer i sosiale medier som underbygger hvor skadelig det er å ikke lytte til kroppen (les: klokka), hva gjør det med deg?
Jeg brenner for at folk skal ta vare på seg selv, og at det ikke minst er viktig når vi igjen skal ta vare på andre. Jeg mener derfor at søvn, rekreasjon og glede i hverdagen bør prioriteres. Nettopp derfor tror jeg mange av oss bør kaste klokka!
Les også: Aldersguide for grensesetting 0 til 6 år: Det er spesielt én «foreldrefelle» du bør unngå
For dersom du har små barn som sover dårlig, baby med kolikk, litt større barn med hyppige mareritt og nattskrekk, så vil ikke søvnen din bli bedre av en klokke som forteller deg at du sover for lite. For mens klokka forsøker å få deg til å innse at du ikke lever slik du skal, så mener jeg det motsatte. Jeg synes heller du skal gi deg selv kred for å være en omsorgsfull, om enn sliten, forelder som gir barnet ditt nærhet også om natten.
Istedenfor å telle timer, hold fokuset på at dette, med stor sannsynlighet, kun er en begrenset periode av livet. Om et år eller tre, så kan du kanskje sove hele natten gjennom de fleste netter? Med eller uten klokke.
Så med mindre du trenger bildebevis for at noen skal hjelpe deg med litt barnevakt i ny og ne, og du må bruke klokka til det, så legg den bort til småbarnstida og unntakstilstanden har lagt seg. Og det er ikke nødvendigvis slik at du skal ta den på da heller.
Denne saken ble første gang publisert 03/03 2024, og sist oppdatert 03/03 2024.