LEKER OVERALT:

– Hva i huleste er det som foregår inne i stua?!

Alle småbarnsforeldre kan vel kjenne seg igjen i frustrasjonen over at huset flyter over med barneleker. Er det noe å gjøre med, eller bør vi bare omfavne barndommens kreative leke-kaos? Firebarnspappa Anders Eid deler sine tanker og tips.

<b>LEKER OVERALT: </b>Et ganske vanlig øyeblikksbilde i stuen til innleggsforfatteren. Hvor mange leker ser du på bildet?
LEKER OVERALT: Et ganske vanlig øyeblikksbilde i stuen til innleggsforfatteren. Hvor mange leker ser du på bildet? Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

– Så koselig at barna leker med de nye lekene sine i stuen. Se så fint de leker. Jaja, litt rot i stuen går greit – de har det jo så gøy. Best å ikke forstyrre.

Noen dager senere:

*Tråkker på legokloss*

– AAAAARGH!! NÅ er jeg dritt lei disse lekene som slenger rundt overalt i stuen! Ungene bare roter mer og mer og rydder ikke opp etter seg. Nå har de jo ikke lekt med lekene som ligger og slenger i stuen på lange tider!

**

Kjenner du deg litt igjen?

Av og til føles det som om hvilken enn dør man åpner, blir man møtt av synet av bamser, dukker, hoppetau, dukkeservise og andre leker.

– Hvorfor i all verden leker de ikke mer på rommet sitt som jeg gjorde da jeg var liten (nei, gjorde ikke det), eller som alle andre barn gjør (nei, de gjør ikke det)?

Anders Eid er frontsjef og journalist på Klikk.no og firebarnsfar til barn mellom 0 og 9 år, bosatt i Drammen. Han skriver også en del om stort og smått for blant annet Foreldre &amp; Barn.
Anders Eid er frontsjef og journalist på Klikk.no og firebarnsfar til barn mellom 0 og 9 år, bosatt i Drammen. Han skriver også en del om stort og smått for blant annet Foreldre & Barn. Foto: Privat

– Nei, nå må vi rydde. Lekene må BORT før jeg blir gal.

Alle mann til pumpene!

*Intensiv rydding*

– Ah, så deilig med en stue fri for rot.

Sånn ja, nå kan dere leke på rommene deres. Eller i kjelleren.

– Men vi vil leke i stuen!

Ytterligere noen dager senere:

– Så koselig at barna leker med de nye lekene sine i stuen. Se så fint de leker. Jaja, litt rot i stuen går greit …

Og sånn går nå dagan.

***

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har litt støv på hjernen og trolig har en medfødt aversjon for at ting hoper seg opp.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Likevel tror jeg situasjonen over er noe foreldre flest kan kjenne seg godt igjen i.

Les også: Firebarnsfar: – Før vi visste ordet av det, var det ti rundt bordet denne høstdagen

Rommet bra, stuen best?

For det er jo et av livets små paradokser.

Når man venter familieforøkelse, går man enten man vil eller ikke, inn i en slags redebygge-modus. Og øverst på lista står selvsagt barnerommet.

Barnerommet MÅ være perfekt. Det er jo der det lille mirakelet skal tilbringe brorparten av livet sitt?

Eeeehh … FEIL!

Det første leveåret så sover babyen gjerne hos mor og far, mens det absolutt ikke har forutsetninger for å leke noen steder uten tilsyn før det kanskje er et par år gammelt. Dermed lekes det i stuen.

Og selv når de blir litt eldre, er det slett ikke sikkert at barnerommet står øverst på lista over steder barnet ønsker å tilbringe tiden sin. Nå er jo barnet blitt vant til å leke i stuen.

De er dessuten sosiale vesener som oss voksne, så det er ikke så rart at de helst vil helst være der ting skjer og der det finnes andre potensielle lekepartnere?

I stuen er det jo i tillegg mye mer boltreplass enn på rommet.

Det er gjerne større bord man kan sitte ved.

Og store møbler man kan leke kreativt på, eller kanskje er det en trapp man kan leke under.

Kanskje er det også lysere, varmere og koseligere i stuen. Med kort vei til både leksehjelp, kjøleskap, diverse skjermer, duppeditter og uteplass?

Det er jo ikke uten grunn at vi voksne tilbringer store deler av dagen nettopp der.

Alle elsker stuen! Det jo strengt tatt også det som er poenget med den …

Les også: Dette er grunnen til at mange mødre sitter stive i blikket med gråskjær i ansiktet akkurat nå

Hvorfor rydde?

Likevel så kan det være en stor fordel for alle at det er noenlunde orden både i stuen og på barnerommene for å skape trivsel og boltreplass, og unngå unødvendig frustrasjon.

«Å rydde opp gir deg mer rom, både fysisk og psykisk. Mer rom til å tenke, mer rom for kreativitet, mer rom for lek, mer plass gjør det lettere å se de tingene du er glad i. Bedre fokus fordi du blir mindre distrahert av rotet rundt deg», skriver ryddeekspert Bjørg Anita Såtenda på ryddemagi.no.

Jeg kan si meg enig med denne uttalelsen.

Så er det opp til hver familie å finne ut hvor ryddig man ønsker å ha det, men for vår husholdning med seks mennesker, er det helt avgjørende med et best mulig system for å få hverdagen til å gå så knirkefritt som mulig.

Les også: Kindereggfella tar knekken på parforholdet: Her er mine beste råd til par som sliter

Ryddetips

Siden ryddeekspert ikke er en beskyttet tittel, har jeg derfor dristet meg til å komme med mine beste ryddetips:

Lag gode oppbevaringsløsninger: Store kasser eller kurver som kan tas inn og ut på gulvet i et hyllesystem er lurt. Smale kasser eller skuffer man kan ha under sengen rommer forbløffende mye og er også bra.

Ha ledig plass til overs: For at det skal fungere er det imidlertid viktig at du ikke har mer leker enn du får plass til i disse kurvene – helst bør du til en hver tid ha et par ledige kurver til overs.

Ikke ha for mange ting: Har du for mange leker så er det umulig å få det ryddig. Da er det en idé å fjerne leker som blir lite brukt eller tar unødvendig stor plass. For eksempel kan det legges på loftet, i boden, eller selges / gis bort.

Lag et system så alle vet sånn cirka hva som skal hvor: Når barna er store nok, kan dere også bli enige om å sortere litt hvor ulike leker skal ligge. For eksempel skal biler i den kurven, dukkeklær i den. Brioen i den og legoen i den kurven. Selvsagt må man også ha noen kasser til mer ukategioriserte leker, dingseleker og nips og naps.

Merkelapper: Å sette på en merkelapp med hva som skal hvor er også lurt. Enten ulike farger på kurvene, eller med merkelapper med symboler / bilder eller bokstaver. Akkurat som de gjør i barnehagen!

Dette gjelder for øvrig også i klesskapet eller kommoden. Når barna blir gamle nok, er det mye lettere å få dem til å hjelpe til med å rydde sine egne klær dersom de umiddelbart vet hva som skal hvor.

RYDDIG? Tjaa. Har sett mye verre, men jentene rydder dette i en fei, fordi de vet sånn cirka hva som skal hvor.
RYDDIG? Tjaa. Har sett mye verre, men jentene rydder dette i en fei, fordi de vet sånn cirka hva som skal hvor. Foto: Privar

Ikke ha for mange svære ting på gulvet: Gulvplass er også viktig for å legge til rette for lek. Har man to dukkevogner, barnebord og stoler, dukkestol, dukkeseng, lekekjøkken og noen svære leker stående på gulvet, så er det ikke så rart om barna heller vil leke i en åpen stue.

Du må rydde selv: Noen ganger holder det kanskje å hjelpe dem litt i gang, mens andre ganger trenger rommet en fullstendig «ctrl-alt-delete». Hvis du som forelder hjelper til å detaljrydde og sortere rommet en gang i kvartalet eller halvåret, så er min erfaring at barna da leker enda mer og bedre med lekene i etterkant, fordi de da plutselig finner for eksempel alle «My little pony» -figurene samlet på ett sted.

Ha en lekekasse i stuen: I stuen kan det være lurt å ha en litt «penere» tøykurv eller lignende som en mellomstasjon for leker der man kjapt kan rydde leker som gjerne havner i stuen. Dette er også smart til babyleker.

Les også: Mammaer knekker ikke: – Vi skal jobbe som om vi ikke har barn, og oppdra barn som om vi ikke har jobb

Hvordan få barna med på å rydde?

Vel og bra dette, men det forutsetter jo én ting: At man får barna med på å rydde! Spørsmålet er bare: Hvordan?

Dette er en velkjent problemstilling jeg ofte hører om eller leser om, men faktisk så er våre barn ganske flinke til dette. Tro det eller ei!

Mye av nøkkelen er nok at det overnevnte er ganske bra på plass. Altså at man har tilgjengelig oppbevaringsplass og at alle vet sånn cirka hvor tingene skal. I tillegg må man tolerere at det uansett hvor mye man rydder, fortsatt vil være litt rot.

HVA SKAL HVOR? Merkelapper kan gjøre underverker for rydde-motivasjonen hos barna. La dem gjerne være med på å bestemme hvilke klær eller gjenstander de vil ha hvor. Da får de mer eierskap til det. Kanskje de er store nok til å lage merkelappene selv?
HVA SKAL HVOR? Merkelapper kan gjøre underverker for rydde-motivasjonen hos barna. La dem gjerne være med på å bestemme hvilke klær eller gjenstander de vil ha hvor. Da får de mer eierskap til det. Kanskje de er store nok til å lage merkelappene selv? Foto: Privat

Hvis du har flere barn, så er mitt råd til å bli med dem og hjelpe dem i gang og få dem til å samarbeide om ryddingen. Får du det eldste barnet til å rydde, så følger det yngre gjerne etter.

Jeg fikk også et viktig råd fra de ansatte i vår barnehage: De bruker mye tid på å innprente viktigheten av at alle barna må hjelpe til. Å gjøre det til et felles prosjekt, der man bidrar ikke bare for seg selv, men for hele familien, kan gi alle mer motivasjon.

Noen ganger kan det fungere å motivere dem litt med å spørre hvor raskt de klarer det, eller å sette i gang en «ryddelek». Å leke at man er mor og far og rydder, trenger absolutt ikke å være kjedelig!

Eldre barn kan ofte motiveres med at dere avtaler at de må gjøre en oppgave som å rydde rommet eller å legge klær inn i skapet FØR de får lov til å sette seg ned med «spilletid» eller gå ut på trampolinen eller lignende.

Det er også lurt å gjør en avtale med barnet om at de også skal rydde opp igjen etter seg når de er ferdige å leke, før de får lov til å dra ut masse leker i stuen.

Les også: (+) Han var 7 år og svigermor ville ikke ha ham med i begravelsen

Dagen da man savner alt rotet

Men selvfølgelig så gjelder det å ikke bli helt manisk heller.

Har man små barn, må man tåle en del rot og kaos – også i stuen!

Mange i generasjonene over meg vil garantert kunne si at jeg tvert imot bør sette pris på rotet. Det er jo i realiteten bare et bilde på en lykkelig og kreativ barndom.

For som foreldre med eldre barn ofte sier til meg: Om noen år kan problemet være helt motsatt. At barnet KUN sitter på rommet sitt med headsettet på – og ikke er interessert i å komme ut.

Og deretter forlater de redet for godt …

Så står du der i stuen som er aldri så ryddig. Så fin som den aldri tidligere har vært.

Men likevel så innholdsløs.

Så øredøvende stille.

Så tom.

*Grøss*

Men nok filosofering.

Hva i huleste er det som foregår i stua?

Hvorfor er det vått i sofaen og på teppet?!

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

– Hvor mange ganger har jeg sagt at det ikke er lov å leke med vann inne?!!

– Unnskyld pappa. Men dukkene og bamsene har badet. De var så varme.

*Smelt*

– De har dét, ja. Så fint for dem, da!

– Dere får legge de ut i sola så de får solt og tørket seg. Så kan vi jo rydde dukkene og lekene inn på rommet når dere er ferdige? Avtale?

– Greit, pappa.