Hånd-, fot- og munnsykdom
Barna får feber, utslett og blemmer i munnen og på føttene
Flere barn blir nå rammet av hånd,-fot- og munnsykdom.
De fleste som har barnehagebarn er kjent med hånd-, fot- og munnsykdom.
Det er en smittsom sykdom som i hovedsak rammer barn, og som har høysesong om sommeren og tidlig høst, men i år har flere barnehageforeldre fått melding om utbrudd.
Sykdommen må ikke forveksles med sykdommen med lignende navn, som rammer klovdyr.
Les også: Det verste krimteknikeren ser på et åsted
– Munn- og klovsyke er en dyresykdom, og selv om navnet ligner, har de ikke noe med hverandre å gjøre. Munn- og klovsyke smitter mellom dyr, og kan bare i veldig sjeldne tilfeller smitte mennesker, sier overlege Hans Blystad, som jobber ved legesenteret Blystad og Rasting i Tønsberg.
Ifølge Blystad har hånd-, fot- og munnsykdom vært i Norge i mange år. Den rammer i hovedsak barn.
Smittsom hånd,- fot,- og munnsykdom
– Det er stort sett barn under 10 år som får sykdommen, og fordi hånd-, fot- og munnsykdom smitter lett, så er det ofte barnehagebarna som er mest utsatt, sier allmennlege Kjell Vaage som driver eget legesenter på Gran Canaria.
De fleste barn kommer i kontakt med viruset i løpet av livet.
– Vi pleier ikke å omtale den som en barnesykdom, men den angriper vanligvis barn fordi de ikke har opparbeidet seg immunitet mot sykdommen. De fleste kommer i kontakt med viruset i løpet av livet, sier Blystad.
Coxackievirus er årsaken
Viruset det er snakk om heter coxackievirus, og er årsaken til flere sykdommer enn hånd-, fot- og munnsykdom
– Coxackie-viruset kan gi en form for hjernebetennelse, som vanligvis er godartet. I sjeldne tilfeller kan det gi problemer med hjertet hos både barn og voksne. Men de alvorlige tilfellene er sjeldne. Vanligere er øyebetennelse, halsbetennelse og luftveisinfeksjoner med halsvondt, sier Blystad.
Hånd-, fot- og munnsykdom har fått navnet sitt etter blemmene som vanligvis kjennetegner sykdommen. Den starter med et par dager med feber, før den rammede vil oppleve blemmer på hendene, under føttene og inne i munnen. Blemmene kan gjøre det ubehagelig å gå og å spise.
Hva kan syke barn spise?
Selv om sykdommen går over av seg selv i løpet av en ukes tid, kan den være komplisert for små barn dersom de ikke spiser og drikker nok.
Helseleksikonet.no anbefaler at man serverer mat som er lett å svelge, for eksempel yoghurt, iskrem eller moste matvarer. Vaage understreker at det ikke er så mange gode råd å komme med.
– Men gi først smertelindring med paracetamol, deretter kald eller lunken drikke, foreslår han.
Les også: Ingen vet hva som er galt med lille Viola før mamma ser på Facebook
Han forteller videre at det ikke alltid er like lett å vite om barna har fått i seg nok å drikke.
– Det er viktig å SE at barnet får i seg drikke, og at de tisser. I tillegg må du følge med på allmenntilstanden som skal være rimelig bra til tross for feber, sier han.
Legens råd til barn med feber
Legen har følgende råd til foreldre som har feberhete barn:
– Generelle råd er å legge barna i et svalt rom, gi dem godt med drikke og stort sett være være tilbakeholden med febernedsettende medisin.
Men, ved hånd-, fot- og munnsyke er det mer forståelig at man bruker smertelindring som på samme tid er febernedsettende, sier Vaage.
Har du eller barnet ditt hatt hånd-, fot- og munnsykdom vil dere være immune, og dermed ikke kunne få sykdommen igjen.
Denne saken ble første gang publisert 20/07 2015, og sist oppdatert 16/12 2021.