ung mamma

Til høsten blir Victoria (16) mamma og Ronny (35) og Veronica (33) besteforeldre

Da mensen ikke kom da den skulle, slo Victoria seg først til ro med at det sikkert bare skyldtes stress. Kort tid etterpå lyste «gravid, 1-2 uker» imot henne på graviditetstesten.

SPENT: Victoria lar seg ikke skremme av historier om vonde fødsler. Selv gleder hun seg og er spent på å få møte den lille gutten i magen.
SPENT: Victoria lar seg ikke skremme av historier om vonde fødsler. Selv gleder hun seg og er spent på å få møte den lille gutten i magen. Foto: Privat
Publisert

– Jeg har vanligvis regelmessig menstruasjon, så da jeg ikke fikk den på morgenen den dagen jeg skulle, ble jeg litt redd, men tenkte at det mest sannsynlig bare var på grunn av stress. Det var nemlig midt i prøvemuntlig eksamensperioden, forteller 16 år gamle Victoria Mo fra Bergen.

Hun tenkte ikke noe mer over det, før hun gikk på do på skolen. Heller ikke da var mensen kommet.

Siden dette var på valentinsdagen, føltes det ekstra kjipt å skulle gå rundt og være redd for å få mensen når som helst.

– På kvelden hadde jeg ei venninne på besøk, og jeg fortalte henne at jeg ventet på mensen. Hun spurte meg om jeg var syk, men jeg svarte at det nok bare skyldtes stress. Først da hun hadde dratt hjem utpå kvelden, gikk det opp for meg: Det kunne jo være en annen årsak til at jeg ikke hadde fått mensen, sier Victoria åpenhjertig.

Samme kvelden tok hun en test, men selv om den kom ut positiv, var det såvidt hun kunne se streken. Hun slo seg til ro med at hun sikkert ikke var gravid, og gikk for å legge seg.

– Morgenen etter var jeg så kvalm og hadde så vondt i hodet at jeg ble hjemme fra skolen. Jeg tok en ny test, også den viste positivt, men denne gangen med en tydeligere strek. Det var fortsatt vanskelig å se, så jeg tok en Clearblue digital test.

FREMTIDSPLANER: Nå skal Victoria ta ett års permisjon fra skolen for å være med sønnen, men er fast bestemt på å fullføre utdanning etterpå.
FREMTIDSPLANER: Nå skal Victoria ta ett års permisjon fra skolen for å være med sønnen, men er fast bestemt på å fullføre utdanning etterpå. Foto: Privat

Etter tre minutter lyste svaret mot henne: «Gravid, 1-2 uker».

– Jeg ble så redd, men samtidig var det noe inni meg som visste at dette kom til å gå bra, sier 16-åringen.

Vissheten om at hun måtte fortelle det til foreldrene gjorde henne ikke redd, men kanskje mer stresset. Den første tanken som slo henne var: «Hva om de blir sinte?».

– Jeg dro til mammas jobb og viste henne testen. Jeg begynte å gråte. Svaret hennes var: «Det går bra, ikke vær lei deg, vi finner ut av det her». Det var så betryggende å høre.

Siden Victoria fortalte det med en gang, så var alt veldig ferskt. Mammaens umiddelbare reaksjon var at de måtte roe ned situasjonen, og finne ut hva datteren ville videre.

– Så snart det var bestemt at hun skulle beholde, så var vi nødt til å akseptere det og støtte så godt vi kunne, sier Veronica (33).

Noe av det første de diskuterte var skolegang. Victoria hadde kommet inn på videregående, og de var alle enige om at det var viktig at hun fortsatt skulle ta utdanning, og at de da måtte legge til rette for at det skal gå så bra som mulig.

– Men først skal hun få ta et års permisjon for å være hjemme og ha fullt fokus på sønnen som kommer til høsten.

UNGE BESTEFORELDRE: Ronny og Veronica er fast bestemte på å stille opp for datteren og barnebarnet.
UNGE BESTEFORELDRE: Ronny og Veronica er fast bestemte på å stille opp for datteren og barnebarnet. Foto: Privat

Også på pappa Ronny (35) kom beskjeden fra datteren som en stor overraskelse.

– Jeg hadde ingen mistanke om at hun var gravid. Første tanken min var at dette var litt i yngste laget. Hun har ingen inntekt og ingen utdannelse. Og selvsagt det store spørsmålet om hun hadde tenkt å beholde barnet eller ta abort.

Han vet hun vil få kjenne på at det ikke er alt hun kan delta på av det som vennene deltar på, og at det kan bli vanskelig å vedlikeholde vennskap over tid da de har forskjellige liv.

– Pengene kommer til å måtte gå til bleier istedenfor sydenturer og lignende. Det vil bli mange våkenetter og nye bekymringer som hun ikke har hatt før. Men det vil også bli mye kos og glede.

Les også: Malin (34) er mormor: – Folk stirrer ofte litt ekstra på butikken

Ser frem til fødselen

Victoria legger ikke skjul på at svangerskapet frem til nå har vært veldig opp og ned. Hun har ligget på sofaen, vært ekstremt dårlig, kastet opp og ikke klart å stå på beina.

– Men jeg har også kunnet trene, kjenne på spark og masse bevegelse i magen. Jeg gleder meg utrolig mye til resten av svangerskapet - og til å kunne se enda tydeligere når lille Nicolai sparker og vrir seg inni magen.

Fødselen er hun overhodet ikke bekymret for.

– Jeg gleder meg! Mange sier at det er helt sinnssykt vondt, men at det er verdt det. Det kan jeg virkelig tro på, men alt i alt, så ser jeg frem til fødselen og gleder meg til å få sønnen min på brystet, forteller den kommende mammaen.

Hun mener hun har vært heldig med menneskene rundt seg. En stor familie og gode venner hjelper og støtter. Selv tenker hun ikke så mye over hva hun kanskje vil gå glipp av fremover.

– Jeg har alltid sagt at: «Når jeg får barn, det er da livet mitt begynner». Jeg kan gjerne være med på å finne på noe gøy sammen med familie og venner, men det å dra på fester og ut på byen i helgene er ikke helt min greie, smiler Victoria.

TAKKNEMLIG: Victoria er glad for å ha en stor familie og gode venner rundt seg. Her sammen med lillesøster Ariel.
TAKKNEMLIG: Victoria er glad for å ha en stor familie og gode venner rundt seg. Her sammen med lillesøster Ariel. Foto: Privat

Selv om det er en trygghet å vite at foreldrene vil stille opp og hjelpe til, er Victoria helt klar på at det er hun selv som skal ha hovedansvaret for den lille gutten.

– Mamma og pappa holder nå på med å lage et påbygg på huset som jeg da skal bo i de «neste» årene. Hvor lenge det kommer til å bli vet vi ikke. Men, jeg har lyst til å flytte ut når jeg har en trygg inntekt og en trygg økonomi.

For Ronny og Veronica er det en selvfølge å være der for datteren uansett hva det skulle være.

– Vi kommer til å måtte stille opp for å få henne gjennom skolen. Nicolai er Victoria sitt barn, og hennes ansvar - men vi er der, sier Ronny.

Les også (+): Jeg gledet meg til livet som bestemor, men ingenting ble som jeg hadde tenkt

Unge besteforeldre

Til tross for at de selv var veldig unge da de fikk Victoria, har de aldri gått rundt med et ønske om å bli besteforeldre så tidlig. Men, når situasjonen er som den er, har de fullt fokus på å gjøre det aller beste ut av det.

– De fleste rundt oss synes det er litt tidlig, meg inkludert, men jeg vil påstå at jeg frem til nå bare har møtt på positive reaksjoner i min omgangskrets. Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å bli som bestefar, men jeg skal passe på å lære ham godt opp slik at jeg har en hjelpende hånd når det trengs, fastslår Ronny.

Han tror fordelen med at de selv var så unge da de fikk datteren, er at den hjelpen hun trenger nok vil være mye av den samme hjelpen som de selv hadde behov for.

SNART BESTEFORELDRE: Veronica og Ronny var selv veldig unge da de fikk Victoria. Nå ser de frem til rollen som besteforeldre.
SNART BESTEFORELDRE: Veronica og Ronny var selv veldig unge da de fikk Victoria. Nå ser de frem til rollen som besteforeldre. Foto: Privat

– Derfor kan vi klare å være litt i forkant på noen områder. De som mener at hun går glipp av mye er jo synspunktet til de som ikke har barn, og da blir det jo tilsvarende andre veien. Prioriteringene og tankegangen blir annerledes. Victoria vil få andre verdier som hun setter pris på, og som gjør at hun ikke vil ønske det samme som en ungdom uten barn gjør, tror pappaen.

– Hun vil gå glipp av en type opplevelser. Men igjen, så får hun jo mange andre opplevelser som hun ikke hadde fått hvis hun ikke skulle hatt barn. Vi skal prøve å støtte opp der vi kan, så hun skal få delta på det hun ønsker.

– Rådet jeg vil gi henne er å fullføre utdannelsen så hun lettere får seg en jobb, sier Ronny.

Veronica er tydelig på at hun aldri har angret på at de fikk barn så tidlig. De har jobbet seg oppover med to små barn ved sin side, og det gikk helt fint det også.

– Jeg føler meg trygg på at Victoria kommer til å klare seg ypperlig, med all den støtten og hjelpen hun får fra den store og unge slekten sin.

Ved å bygge på huset, blir de nære samtidig som alle får privatliv. Veronica legger ikke skjul på at hun raskt ble babysyk og allerede har handlet inn ganske mye babyutstyr på nettet.

– Vi skal sørge for at de har akkurat det de trenger, så det blir nesten som om vi har fått nummer tre i hus. Jeg må bare huske på at jeg blir mormor og ikke mamma, men jeg kommer nok til å bli en ordentlig «høne-mormor» og stolt vise frem bilder av den lille.

Ronny og Veronica har venner og bekjente som får barn på denne tiden, og synes det er litt artig at de selv også får en baby i hus, men som ikke er deres på den måten.

– Som unge besteforeldre vil vi være en stor del av livet til Nicolai, men har samtidig friheten til å stikke en tur på hytta alene når vi ønsker det, smiler Veronica.

Hun er tydelig på en ting: Victoria kommer ikke til å gå glipp av noen ting. Hun kommer til å få oppleve alt hun vil i livet, bare i en litt annen rekkefølge enn andre.

– Jeg synes selv det var veldig givende å være hjemme med barna da de var små, og savnet aldri det å skulle feste, reise eller gjøre det andre på min alder gjorde. Så det håper jeg Victoria også vil sitte igjen med, sier Veronica.

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2024.

Les også