Alvorlig svangerskapskvalMe

Allerede i svangerskapsuke 6 , skjønte Lill Iren at noe var galt

Lill Iren visste man kunne bli kvalm under svangerskapet, men ikke hvor ille det faktisk kunne bli. Så fikk hun hyperemesis.

SVANGERSKAP: Lill Iren hadde sett frem til svangerskapet, men det ble mye tøffere enn hun trodde.
SVANGERSKAP: Lill Iren hadde sett frem til svangerskapet, men det ble mye tøffere enn hun trodde. Foto: Privat
Sist oppdatert

Siden Lill Iren Vik Vedå (30) var liten, har hun hatt et stort ønske om å få barn i framtiden. Hun har alltid drømt om det typiske A4 livet med rekkehus, mann og barn.

Hun så frem til å gå gravid, og syntes det virket koselig å kjenne på bevegelser i magen og se magen vokse.

Lite visste hun hva hun hadde i vente.

Svangerskapskvalme

Lill Iren la merke til at neglene hennes plutselig ble lange og sterke, og allerede da skjønte hun at noe var på gang.

Hun tok en graviditetstest, og da hun så en svak strek, fikk hun en blanding av sommerfugler og kvalme i magen.

Dagen etter tok hun en digital test som lyste positiv. Hun sprang rett opp til mannen sin, som fikk litt sjokk, men ble også veldig glad.

Tidligere hadde hun hørt om litt morgenkvalme, men hun visste ikke hvor ille det faktisk kunne bli. Hun var mye kvalm med førstemann, men med andremann ble det mye verre enn tenkt.

Da Lill Iren var seks uker på vei, skjønte hun at noe var galt. Hun gikk med en konstant kvalme og fikk i seg minimalt med næring.

Allerede i uke åtte, hadde hun sin første innleggelse på sykehuset.

– De to ukene før jeg fikk noe hjelp, føltes uutholdelig. Nesten alt jeg fikk i meg kom i retur. Jeg husker at legen sa: «Prøv å drikke Cola». Jeg hadde motet meg opp for å få hjelp, også ble jeg møtt med et råd jeg åpenbart hadde prøvd, sier Lill Iren til Klikk.no.

Hun er gift med Ruben, og sammen med barna Ellinor (3) og Varg (2) bor de på Frekhaug i Nordhordland.

Lill Iren dro fra legekontoret med en klump i halsen.

Hun satt seg i bilen og begynte umiddelbart å gråte.

– Jeg følte på en håpløshet. Jeg visste at dette ikke var «normal» svangerskapskvalme.

– Jeg ringte legevakten og forklarte situasjonen min. Da fikk jeg komme inn med en gang, og fikk væskebehandling. Senere ble jeg lagt inn på Kvinneklinikken på Haukeland. Jeg kan ikke få sagt nok hvor takknemlig jeg er for den gode hjelpen og forståelsen jeg fikk der.

Det viste seg at Lill Iren hadde fått alvorlig svangerskapskvalme, også kalt Hyperemesis.

Alvorlig svangerskapskvalme rammer kun 1-3 prosent av gravide. Det gir så intens kvalme og så store plager at du trenger helsehjelp.

I motsetning til vanlig svangerskapskvalme kan alvorlig svangerskapskvalme føre til ernæringssvikt eller sykdom hos mor eller foster. Årsaken til alvorlig svangerskapskvalme er ikke kjent, skriver Helsenorge.

Les også: Mangel på grensesetting kan føre til store konsekvenser: – Foreldre bør være mer myndige

Sonder

På sin første sykehusinnleggelse fikk Lill Iren innlagt en sonde som gikk inn i nesa og ned i magesekken slik at hun fikk i seg næring. Endelig hadde hun et håp, men prosessen ble likevel ikke så enkel.

– Jeg kastet opp sonden. De prøvde totalt åtte sonder, men jeg kastet opp alle. Til slutt endte jeg med å få noe som heter Hickman kateter - Det er en tynn slange de opererer inn i brystet i en stor blodåre. Den ga meg næring rett i blodet istedenfor magesekken, forteller hun.

Men reisen ditt, var ikke enkel.

– Prosessen var så slitsom og tung, og da de prøvde noen av sondene og de ikke gikk, føltes det håpløst. Alt føltes så tungt og jeg var så sliten, i tillegg fikk jeg ikke se familien min. De første månedene var jeg mye på sykehuset, og jeg savnet tre-åringen og mannen min som var hjemme.

Da de skulle legge inn Hickman kateter i brystet, var det ikke en behagelig opplevelse for Lill Iren.

– Du er våken under operasjonen, og jeg fikk et lite sammenbrudd da jeg lå på operasjonsbordet. Det ble rett og slett for mye for meg.

ALVORLIG SVANGERSKAPSKVALME: Lill Iren var kvalm gjennom hele svangerskapet. Hun var nødt til å legge inn Hickman kateter i brystet for å få næring inn i blodet.
ALVORLIG SVANGERSKAPSKVALME: Lill Iren var kvalm gjennom hele svangerskapet. Hun var nødt til å legge inn Hickman kateter i brystet for å få næring inn i blodet. Foto: Privat

Etter flere dager på sykehuset, fikk hun endelig reise hjem.

HICKMAN KATETER:
HICKMAN KATETER: Foto: Privat

– Jeg skulle få hjelp av hjemmesykepleien til å koble til og henge opp næringen. Men en av de første nettene hjemme, klarte jeg å rive ut slangen i brystet. Jeg måtte opp igjen på sykehuset og operere inn en ny, sier hun og fortsetter:

– Heldigvis var opplevelsen veldig god denne gangen, men jeg husker at både jeg og mannen gråt i bilturen på vei opp til sykehuset. Det var ikke lett for han å se meg slik.

Kvalm frem til fødsel

Til tross for behandling og hjelp, ble ikke kvalmen borte.

Gjennom hele svangerskapet kjente Lill Iren på en intens kvalme, og hadde minimalt inntak av mat fordi alt kom stadig i retur. Det meste av næringen fikk hun i blodet gjennom Hickman kateter.

Kvalmen påvirket hverdagen hennes mye, og ikke minst psyken.

– Jeg hadde ekstremt lite energi, og kvalmen var til stede 24 timer i døgnet. Og når du begynner å bli kvalm i uke seks og får beskjed om at dette mest sannsynlig kommer til å vare ut hele svangerskapet, ja da blir man ganske motløs. Det er lange måneder, spesielt når du nesten kun er sengeliggende.

Etter hvert var Lill Iren nødt til å oppsøke en psykiatrisk sykepleier for å lette på psyken.

– Hadde besøk av hjemmesykepleien tre ganger om dagen, som var til veldig god hjelp. En veldig god venninne av meg jobbet som sykepleier i hjemmetjenesten, så det var ofte hun som kom. Det gjorde det hakket koseligere. Hun er fadderen til minstemann nå.

SAVN: De første månedene var Lill Iren mye på sykehuset. Hun savner datteren sin og mannen sin.
SAVN: De første månedene var Lill Iren mye på sykehuset. Hun savner datteren sin og mannen sin. Foto: Privat

Til tross for et tungt svangerskap, klarte Lill Iren å nyte de små øyeblikkene.

– Jeg vil ikke akkurat si at jeg så noe til den såkalte «gravid gløden» alle snakker om, sier hun fnisende og fortsetter:

– Nei, det er litt rart med det, selv hvor ille det blir, så er det også noe magisk med å være gravid. Det å kjenne bevegelser og se at magen blir større, er helt fantastisk. Men jeg hadde nok ikke med viten og vilje blitt gravid igjen, så det blir ikke flere barn på oss. Legene sa til meg at sjansen for å bli like dårlig i et nytt svangerskap ville være ekstremt høy. Vi er veldig takknemlig for de to vi er så heldige å ha fått.

Les også (+): Line og Bjørn Vidar hadde tatt et valg om å ikke få flere barn. Så skjedde det utenkelige

Fødsel

På grunn av tilstanden til Lill Iren ble fødselen satt i gang.

– 4. oktober 2022 ble jeg satt i gang. De satt inn en ballong og den skulle jeg gå med til den datt ut. Jeg fikk ikke reise hjem med tanke på tilstanden min, så jeg ble lagt inn, og Ruben var med meg nesten hele dagen.

Noen timer senere falt ballongen ut, men Lill Iren merket ingen andre tegn til fødsel. De la seg til å sove spente, og klokken 07:30 morgningen etter, hadde Lill Iren 4-5 centimeter åpning.

– Fra da gikk det ganske radig, og jeg fikk stormrier som gjorde at jeg ikke klarte å hente meg inn mellom hver rie, så jeg fikk epidural som funket i cirka en time, så det var godt å få slappet av litt.

Det tok ikke lang tid før hun hadde ti centimeter åpning.

– Jordmødrene trodde nesten ikke på meg, men jeg husker jeg ropte: «Nå kommer babyen». Litt over klokken tolv, kom verdens fineste gutt til verden. Jeg hadde med meg mannen min og svigermor på fødselen, og opplevelsen ble utrolig fin, forteller Lill Iren.

FRISK GUTT: Lill Iren og Ruben visste ikke kjønnet på babyen før fødsel. Så fort morkaken var ute, avtok kvalmen, og hun kunne nyte tiden som tobarnsmor.
FRISK GUTT: Lill Iren og Ruben visste ikke kjønnet på babyen før fødsel. Så fort morkaken var ute, avtok kvalmen, og hun kunne nyte tiden som tobarnsmor. Foto: Privat

Fra første rie til han var ute, tok det litt over fire timer.

– I det sekundet morkaken kom ut, ga kvalmen seg. For første gang på åtte måneder spiste jeg to skiver, og det uten å være kvalm eller kaste opp etterpå. Det var magisk, sier Lill Iren.

STOLT AV FAMILIEN: Lill Iren er veldig stolt og takknemlig for barna sine. Til tross for mye kvalme og turbulent svangerskap, synes hun det var veldig verdt det.
STOLT AV FAMILIEN: Lill Iren er veldig stolt og takknemlig for barna sine. Til tross for mye kvalme og turbulent svangerskap, synes hun det var veldig verdt det. Foto: Privat

Den alvorlige svangerskapskvalmen har satt sitt preg på Lill Iren, men hun klarer likevel å se tilbake på noen fine øyeblikk.

– Nesten litt surrealistisk. Jeg klarer heldigvis å se det fine i svangerskapet, men det vonde sitter fast i ryggmargen. Og det vil jeg nok aldri glemme. Men, det har også gjort at jeg har fått verdens fineste småtroll. De var hundre prosent verdt hvert eneste minutt med kvalme og oppkast.

Videre har hun ett klart budskap til andre som opplever alvorlig svangerskapskvalme.

– Stå på kravene dine. Du kjenner kroppen din best. Jeg vet det er veldig stor forskjell på hvilken hjelp man får ut fra hvor i landet man bor og hvilke leger man møter på, dessverre. Vi trenger mer kunnskap og forståelse for Hyperemesis.

Fakta om hypermesis

I motsetning til vanlig svangerskapskvalme kan alvorlig svangerskapskvalme føre til ernæringssvikt eller sykdom hos mor eller foster.

Konsekvenser for mor:

Hypermesis kan gjøre det vanskelig for mor å holde på mat og drikke uten å kaste opp. Dette kan igjen føre til:

  • væsketap (dehydrering)
  • endringer i væske - og saltinnhold i kroppen
  • ernæringssvikt med vekttap og vitaminmangel

Alvorlig svangerskapskvalme gir ofte svært redusert livskvalitet, og påvirker både arbeidsevne og kapasitet til å delta i hverdagens gjøremål og familieliv.

Konsekvenser for fosterer:

Barnet kan øke risiko for å bli født før svangerskapsuke 37 eller med lav fødselsvekt, som vil si under 2500 gram ved termin.

Risiko for lav fødselsvekt øker dersom du ikke får korrigert væske-og næringsinntaket. Det er derfor viktig at gravide med alvorlig svangerskapskvalme får behandling.

Kilde: Helsenorge.no

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2024, og sist oppdatert 08/10 2024.

Les også