Arbeidsfordeling i hjemmet

Kvinner og menn er ikke likestilte i hjemmet: Dette er forskjellene

– Dersom det er stor ubalanse på dette området, kan det føre til konflikt og vanskelig stemning i hjemmet, sier samlivsterapeut Bente Skog.

SKJEV ARBEIDSFORDELING: Forskning avdekker at mange par har en skjev arbeidsfordeling i hjemmet.
SKJEV ARBEIDSFORDELING: Forskning avdekker at mange par har en skjev arbeidsfordeling i hjemmet. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

En undersøkelse om barnefamiliens hverdagsliv som ble utført i 2021, viser at familier har en ujevn fordeling i hjemmet.

– Dagens foreldre prøver å fordele arbeidsoppgavene hjemme likt for å skape balanse i hverdagen. Samtidig ser vi at mødre og fedre bruker tiden sin på litt ulike måter.

– Mødre bruker mer tid på husarbeid enn fedre, og fedre bruker mer tid på utvendig mekking og vedlikehold, informerer prosjektleder i undersøkelsen, Cathrine Egeland til Klikk.no.

Det tredje skiftet: Mødre blir prosjektledere

Mødre er hjemmets prosjektledere. De bruker mer tid på «usynlige» ansvarsoppgaver. De tar ansvar for «Det tredje skiftet».

– De kjøper gaver til barnebursdager, fikser kostymer og vet om parkdressen fra i fjor har blitt for liten. Dette er arbeidsoppgaver som ikke er nødvendige for familiens overlevelse, men for familiens sosiale og emosjonelle liv. Dette kalles gjerne «Det tredje skiftet».

ULIK ARBEIDSFORDELING: Cathrine Egeland er forsker ved OsloMet. I en undersøkelse har hun avdekket at mødre bruker mer tid på husarbeid
ULIK ARBEIDSFORDELING: Cathrine Egeland er forsker ved OsloMet. I en undersøkelse har hun avdekket at mødre bruker mer tid på husarbeid

– Vi vet ikke hvorfor mødrene ender opp med det tredje skiftet. Det tredje skiftet henger sammen med at familien ikke lenger bare er en økonomisk nødvendighet, men er blitt et prosjekt som skal lykkes, et utstillingsvindu.

Den skjeve fordelingen i hjemmet er en sterkere påkjenning for kvinnen. Fedre finner derfor en bedre balanse i hverdagen.

– Manglende likestilling kan føre til at mødre blir stressa, slitne og etter hvert får ulike helseplager. Dette kan i sin tur føre til at mødrene begynner å jobbe deltid, for å ta vare på egen helse, sier Egeland.

Les også: Seks måter man kan bedra en kjæreste på – som ikke er sex

Er likestilte par mer fornøyde?

Statistisk sentralbyrå (SSB) har nylig publisert en analyse der de har sett nærmere på om likestilte par er mer fornøyde. Deltakerne i undersøkelsen er personer i alderen 18–54 år som lever i et heterofilt parforhold.

Analysen viser at mange par deler oppgaver likt, og at de er fornøyde med det.

ARBEIDSFORDELING: Hanna Stangebye Arnesen forteller at 80 prosent av parene er fornøyde.
ARBEIDSFORDELING: Hanna Stangebye Arnesen forteller at 80 prosent av parene er fornøyde. Foto: Per Kristian Lie Løwe, Konsis Grafisk AS

– Hele 80 prosent av parene er svært fornøyd med parforholdet. Kvinner i likestilte parforhold er mer fornøyd enn kvinner i lite likestilte parforhold. Dersom man deler oppgavene hjemme likt, er det større sannsynlighet for kvinner å være fornøyd. Det tyder på at mange er tilfreds, selv om arbeidsfordelingen er skjev.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Dette informerer Hanna Stangebye Arnesen, likestillingskoordinator ved SSB til Klikk.no.

Med skjev arbeidsfordeling menes det at kvinner og menn har ulike arbeidsoppgaver. Tallene tyder på at verken kvinner eller menn er superfornøyde med å overta arbeidsoppgaver som tradisjonelt har blitt gjort av partneren.

– Vedlikehold og småreparasjoner er en mannsdominert husholdningsoppgave, noe det viser seg at kvinner er fornøyde med.

Kvinner som svarer de er minst fornøyde i parforholdet, er de som gjør aller mest av husholdningsoppgavene i hjemmet.

De mennene som er lite likestilte, er derimot ofte fornøyd i parforholdet. Trolig fordi mange av dem gjør minst, og dermed ikke er så berørt av merarbeid.

– Dette handler om en skjevfordelt arbeidsbyrde. Arbeidsmengden er ofte større for kvinner, derfor er det naturlig at arbeidsdeling er viktigst for kvinners tilfredshet, sier Arnesen.

Les også (+): Jeg har forelsket meg i en mann som er helt perfekt. Men én ting kan bli et stort problem

Mer likestilling blant yngre

Husholdningsoppgaver og vedlikehold er jevnere fordelt blant yngre.

– Det er naturlig at oppgavefordeling varierer i ulike livsfaser. Forskjellene mellom aldersgrupper kan også skyldes en generasjonseffekt hvor de eldre generasjonene er sosialisert til en mer tradisjonell arbeidsdeling sammenlignet med de yngre.

Særlig for vedlikehold og klesvask, er kjønnsforskjellen større i de eldre aldersgruppene. Det er dessuten mye vanligere at kvinnen lager mat i de eldre aldersgruppene.

En årsak til høyere grad av likestilling blant yngre, kan være samfunnsutvikling og løsrivelse fra tradisjoner, står det i analysen.

Kan føre til konflikt

– Jeg har aldri opplevd noen kommer til meg på grunn av skjev arbeidsfordeling. Det er noe som kommer frem underveis i samtalen, og kan være en av faktorene til svekket tilknytning mellom partene, sier samlivsterapeut ved samlivsterapeuten.no, Bente Skog til Klikk.no

– Dersom det er stor ubalanse på dette området, kan det føre til konflikt og vanskelig stemning i hjemmet, legger hun til.

Dersom en av partene er misfornøyd med arbeidsfordelingen, kan det føre til en frustrasjon som gradvis bygger seg opp.

– Det vil ofte føre til mer småkrangling, og ofte på grunn av bagateller.

Skog mener vi ofte ser på våre egen innsats. Om ikke begge får anerkjennelse for det de gjør, kan en miste litt av gnisten.

– Det gjelder å se totalen av hva som skal gjøres og har blitt gjort. Om han gjør andre ting, slik som å stable ved, klippe gresset eller vaske bilen, så er det viktig å åpne øynene for det.

– Par kan gradvis miste varme følelser og omsorg for hverandre, hvis en ikke føler seg verdsatt. Noen vil også føle at de blir sett på som «kokk», «vaskehjelp» eller «gartner» framfor en partner. Det kan gå utover den gode tilknytningen og de gode samtalene.

Les også: Fem tegn på at du er i en usunn relasjon

Legg en felles plan

Hvordan arbeidsfordeling funker best, avhenger av par. Skog råder å sjekke med partneren for å se om begge trives med løsningen.

– «Er det ok løsning for begge, eller bør vi gjøre noe annerledes?». Diskuter gjerne hva som skal til for at begge er fornøyde.

– Dersom man lager en skrifltig liste eller planlegger sammen, er det greit å oppklare når og hvordan oppgavene skal utføres. Da slipper man mas fra partneren, og man får utført oppgavene i sitt tempo, råder Skog.