Bilder på sosiale medier

Svigerdatteren min legger ustanselig ut bilder av meg og barnebarna på nett

– Jeg hater det, men føler meg så gammeldags om jeg skal nekte for det. Eller? spør svigermor. Les hva eksperten svarer.

Pluss ikon
<b>BILDER PÅ SOSIALE MEDIER:</b> Svigermor vil ikke være sær, men hater at bilder av henne blir lagt ut på sosiale medier.
BILDER PÅ SOSIALE MEDIER: Svigermor vil ikke være sær, men hater at bilder av henne blir lagt ut på sosiale medier. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

I sommer har jeg vært på ferie med sønnen min og familien hans – veldig koselig! Men én ting har plaget meg, og det er at svigerdatteren min legger ut bilder og videoer i sosiale medier ustanselig, men jeg liker ikke å bli tatt blide av – langt mindre at bilder av meg blir publisert på nett.

Hva kan jeg gjøre uten å virke for sær? Jeg er jo av en annen generasjon, og skjønner at å dele av livet sitt på sosiale medier er helt vanlig nå til dags, men for meg faller ikke det naturlig.

Hilsen svigermor

Svar:

Hei svigermor!

Først vil jeg bare si at du ikke er sær fordi du ikke liker å bli tatt bilde av, eller ønsker at det deles bilder av deg på sosiale medier! Det er ikke alle som liker det, og det er helt greit.

Selv om det i dag er vanlig med sosiale medier, og vanlig å dele bilder, så er det utrolig viktig å respektere de som ikke ønsker at bilder deles.

Vær ærlig

I utgangspunktet bør man alltid be om tillatelse før man deler bilder av andre personer på nettet, for å vise respekt for personvernet til andre mennesker. Det er med andre ord viktig å respektere dine grenser og ønsker.

<b>FAMILIETERAPEUT: </b>Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Derfor må du kommunisere ærlig til din svigerdatter at dette er viktig for deg.

Det er mulig din svigerdatter ikke er klar over at det er et problem for deg, at hun vil være veldig forståelsesfull når hun får vite det?

Si det på en pen måte

I samtalen med din svigerdatter kan du for eksempel si:

«Jeg setter pris på at du vil dele fine øyeblikk på sosiale medier, men jeg foretrekker at du ikke legger ut bilder av meg på nett. Jeg håper du kan respektere det.»

På denne måten sier du at du forstår at hun liker å ta bilder, og dele dem på sine sosiale medier, og samtidig forteller du henne om dine grenser, og at du syns det er ubehagelig.

Husk at det er din personlige integritet som står på spill, så det er viktig å sette grenser som føles riktige for deg.

Lykke til!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2024.

Les også