Matbudsjett

Mine barns venner tømmer kjøleskapet vårt – kan jeg nekte dem mat?

Vår 15 år gamle datter tar ofte med venner hjem fra skolen, og de tømmer nesten kjøleskapet vårt. Vi prøver å spare på matbudsjettet, men samtidig ønsker vi å være gjestfrie, hva gjør jeg?

Pluss ikon
VIBEKE DORPH: Samlivsekspert og forfatter. Hun svarer fast på spørsmål fra leserne i det danske ukebladet Hjemmet.
VIBEKE DORPH: Samlivsekspert og forfatter. Hun svarer fast på spørsmål fra leserne i det danske ukebladet Hjemmet. Foto: Alt.dk
Sist oppdatert

Spørsmål

Jeg bor sammen med mannen min og våre to felles barn. Vi har en rimelig god og stabil økonomi, bor i eget hus, har bil og drar på familieferie noen ganger i året.

Jeg har nå blitt selvstendig næringsdrivende, og inntekten min er derfor nå usikker, og vi har foreløpig ikke stort handlingsrom i økonomien.

Problemet mitt er at vi bruker mye penger på mat, blant annet fordi våre to barn har venner på besøk flere ganger i uken.

Vår datter på 15 år har for eksempel en venninne som spiser hos oss to-tre ganger i uken, og i tillegg har hun med seg flere sultne venner hjem hver uke. De spiser mye, ikke bare til middag, men også når de kommer hjem fra skolen.

Det er umulig for meg å planlegge, for de er spontane, slik barn er, og det er vanskelig for meg å si at det er nok mat, og at de bør holde seg unna.

Flere ganger har jeg sagt ting som at de må ha med en større matpakke til skolen, men det hører de ikke på. Hva gjør jeg? Vi vil gjerne spare litt på matbudsjettet.

Les også (+): Er det innafor å la barnets venner vente på rommet mens vi spiser middag?

Svar

Det høres ut som et fantastisk hjem, for det er et hjem der barn føler seg velkommen og vil komme. Jeg strevde etter å ha et slikt hjem selv, men jeg kan også huske skuffelsen da jeg kom hjem trøtt og sulten fra jobb bare for å finne et ransaket kjøleskap.

Verre ble det da det kom kjærester, store sultne karer i oppveksten som lett kunne sluke en hel kylling eller en tallerken lasagne, nesten i én munnfull.

Gjestfriheten min kom riktignok til kort her, og jeg skammet meg egentlig ikke over at jeg gjorde det klart for deres venner og kjæreste at de kunne få mat, men at de måtte holde seg unna middagsmaten.

Jeg tror definitivt at du kan gjøre det samme og kanskje litt mer:

Lag en hylle i kjøleskapet med litt brød, smør, ost og kjøttpålegg, og si at de kan holde seg til det, men de må holde seg unna resten av kjøleskapet.

Lag også litt ekstra poteter, ris og salat til middag når vennene deres er på besøk, da får du spart litt på de dyrere ingrediensene som dere kan dele.

Og snakk med datteren din om hvordan du tenker. Barna dine har bare godt av å lære at ting koster penger.

Hilsen samlivsekspert Vibeke Dorph

Denne saken ble første gang publiset på alt.dk.

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2024, og sist oppdatert 08/08 2024.

Les også