Barn og foreldrerollen

Barnet vårt er krevende, men pappaen tar ikke noe ansvar. Hva skal jeg gjøre?

Eksperten kommer med råd i en krevende situasjon.

Pluss ikon
<b>DÅRLIG SAMARBEID:</b> Far orker ikke forholde seg til sønnen som er vanskelig. Eksperten kommer med råd.
DÅRLIG SAMARBEID: Far orker ikke forholde seg til sønnen som er vanskelig. Eksperten kommer med råd. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørmål:

Hei!

Vi har et barn som er krevende. Jeg har fått en jobb som tar mye tid, og jeg hadde forventet at pappaen hadde tatt mer ansvar hjemme. Men det har han ikke gjort.

Barnet vårt har gått et par år på skole, og han har vært vanskelig absolutt hele veien.

Det blir ikke bedre av at far ikke følger med; det finnes ingen grenser, og barnet får viljen sin hele tiden for at det skal være ro hjemme.

Hva skal jeg gjøre?

Hilsen meg

Svar:

Hei!

HEINE T. VESTVIK: Har bakgrunn som familieveileder og tilknytnings­terapeut, og har gitt flere bøker for foreldre.
HEINE T. VESTVIK: Har bakgrunn som familieveileder og tilknytnings­terapeut, og har gitt flere bøker for foreldre. Foto: Forlagshuset Publica.

Det hørtes ut som en tøff situasjon! Mange foreldre opplever å få et barn som er mer krevende enn hva de hadde sett for seg, og som kanskje trenger oppfølgning på ulike måter.

Dette vil være en belastning for forholdet mellom foreldrene, og uenighet om hvordan de ulike oppgavene skal fordeles, er en av de største kildene til krangel og irritasjon i slike situasjoner.

Kartlegg oppgavene

Det høres ut som du kanskje tar hovedansvaret, da i dine øyne?

Det kan være nyttig å sette seg ned og fordele oppgavene mer systematisk mellom seg for at det både blir oversiktlig for begge hvor mye som faktisk må gjøres, og for å unngå for mye krangel om hvem som gjør hva.

Men ofte har jeg opplevd at par kompenserer litt for hverandre også. Kanskje far her for eksempel lar barnet få viljen sin fordi han synes synd på barnet?

Det kan være han tenker barnet trenger å få «kose» seg hjemme hvis barnet både har et utfordrende liv (det er krevende å være krevende, kan man si) og sliter på skolen?

På en annen side kan det være du tenker sønnen din trenger stramme grenser hjemme slik at det skal gå bedre med han på skolen?

Enige om felles mål

Det er uansett viktig at du og partneren din prøve å snakke sammen om hvordan dere møter han, og hvordan dere fordeler arbeidet hjemme.

Ofte vil en finne at en har mye av de samme gode intensjonene med hva en gjør, men at en ser litt ulikt på hvordan utfordringene skal løses.

Men hvis en er enig om et felles mål, er det mye lettere å fordele arbeid og bli enige om en felles måte å møte barnet på.

Hilsen familieveileder Heine T. Vestvik

Heine T. Vestvik jobbet tidligere som familieveileder og tilknytnings­terapeut ved Crux Hjem Solstrand. Han er nå høgskolelektor på Institutt for helse- og omsorgsvitskap ved Høgskulen på Vestlandet (red. anm).

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2023, og sist oppdatert 18/07 2024.

Les også